Cum se explică resurgenţa zombie ca tip de personaj în cultura de masă a ultimilor ani? Ce alimentează popularitatea sa actuală – de neimaginat în veacul trecut -, confirmată de priza la public a filmelor, comics-urilor, muzicii, literaturii, jocurilor video, artei grafice şi design-ului de produs care îi au pe zombies ca subiecţi? O explicaţie o oferă noua carte semnată de IOAN BIG, publicată de editura Eikon şi disponibilă AICI
În cartea “Zombies în secolul XXI”, apărută într-un format atipic (A4), pe parcursul a aproape 900 de pagini, a câtorva zeci de interviuri şi sute de analize de filme, Ioan Big explorează modul în care cumulul de frici moderne îşi găsesc reflectarea în diversele forme de expresie ale Pop culture prin intermediul acestor creaturi, indiferent că sunt numite ‘white walkers’ sau ‘the walking dead’.
“Îmi propun doar să demonstrez că zombies au invadat realmente Pop culture-ul secolului 21 şi să încerc a reliefa câteva dintre posibilele cauze pentru acest fenomen, o resurgenţă a unui tip de personaj care nu poate fi explicată simplist, şi, nu în ultimul rând, să ofer o perspectivă caleidoscopică extrem de subiectivă asupra societăţii contemporane aplicând pe obiectivul lunetei prin care o privim filtrul… zombie. Practic, am încercat să adun într-o punguţă cât de multe piese din puzzle-ul zombie pe care am reuşit să le identific şi să le recoltez, să le pun laolaltă conform propriilor impulsuri, dar asta nu înseamnă că fiecare cititor nu are, la rândul său, tot dreptul să folosească aceste piese pentru a-şi construi puzzle-ul personal. Sunt în totalitate la dispoziţia voastră.”, scrie autorul în cuvantul de deschidere a cărtii.
Referitor la “Zombies în secolul XXI”, scriitorul şi jurnalistul EUGEN ISTODOR (“Catavencii”, “Dilema veche”, “Perspektiva”) mărturiseşte că “Mie mi-e frică de horror și de zombi. Mi se par niște ‘păcănele’ ale jocurilor minții și tot mi se face frică de mor. Cartea lui Ioan Big mi-a demontat frica. Nu m-a vindecat, dar mi-a dat explicații. Istoria lui Zombi și cei intervievați despre lumea lui zombi mi-au explicat împreună ce-i cu mine. Uneori cărțile mișto nu trebuie să facă mare lucru. E destul să te demonteze ca pe un mecanism stricat și să te pună în bună funcțiune. Ori asta mi-a făcut cartea lui Big. Mi-a spus ce fel de Zombi sunt. Din ce neam sunt, pe cine înfricoșez, cu cine sunt contemporan și ce viitor am. Repet, ca zombi, ca om înfricoșat de zombi. Adică om înfricoșat de mine, înfricoșat de măștile mele, înspăimântat de clipe din mine. Cărțile mișto nu trebuie să facă mare lucru pentru un bolnav.”.
Încorporând numeroase ilustraţii şi trimiteri spre referinţe externe, “Zombies în secolul XXI” îşi propune ca, avându-l pe autor drept călăuză, să introducă progresiv cititorul în universul zombie, într-o călătorie de descoperire a cărei lungime sau durată depinde doar de apetitul acestuia de a aprofunda subiectul. “Zombies în secolul XXI” este o carte despre ficţiuni dar care analizează realitatea, o carte în cea mai mare parte despre filme dar care nu este un dicţionar de film, o carte despre creatori Pop(ulari) dar care, în fapt, este o ‘oglindă’ a consumatorilor de Pop culture. Oricare dintre noi… cu propriile frici.
Publicistul şi scriitorul RADU PARASCHIVESCU (“Recviem vesel pentru tata”, “Ghidul nesimţitului”) a caracterizat astfel “Zombies în secolul XXI”: “Wow, that’s a Big book. E în constatarea asta un dublu sens pe atât de subţire pe cât de groasă e cartea. La aproape nouă sute de pagini, ea pare o ganteră pentru halterofilii culturii. Dar din clipa când o citeşti te aşezi sub o cascadă de informaţii şi racorduri. Ioan Big, arhitectul templului zombie, reuşeşte să pună în relaţie antropologia cu benzile desenate, ocultismul cu actualitatea politică, religia cu spaimele noastre, psihologia cu istoria, literatura cu muzica. Cartea e enormă ca informaţie şi seducătoare prin dinamica ei efervescentă. De la furtul de identitate la ritualurile funerare, de la intarsiile horror la glumele iconoclaste (Cina cea de taină în varianta zombie), de la teoriile de zombificare a naţiilor la piruetele dansatorilor lui Michael Jackson ieşiţi din cripte, totul se citeşte nesăţios. Iar Ioan Big nu e doar un reporter sau un arhivar al fenomenului. E un cercetător fără încliftare şi morgă savantă. Şi un împătimit care stă de vorbă, pentru noi, cu ziarişti, editori, politologi şi creatori de produse zombie. Cultura pop aşa cum o explică Ioan Big prin lentila zombie e o poveste pasionantă, cu volute gotice, colţi mânjiţi cu sânge, umor în galop (Elvis trecut prin filtrul demonic devine Hellvis) şi un clin d’oeil complice. Big like, Sir!”
Despre autor: IOAN BIG, jurnalist şi analist Pop culture, este publisherul revistelor Zile şi Nopţi şi Cinemap, cu zeci de articole publicate de la debutul său în presa studenţească în anii ‘80 în Replica, Musical Report, Stage Pass, Capital, Art & Roll, Dilema veche, artasunetelor.ro, Sunete ş.a.m.d. Autor al volumelor Eric Clapton (2001, Editrex), Era Punk (2003, Editrex), Blue, Black & White. Povestea Rolling Stones (2006, RAO) şi Sexul… crucea lui Ken Russell (2016, Din Condei), consultant de specialitate pentru antologia 1001 de albume de ascultat într-o viaţă (2006, RAO), creator al universului comics-ului Artess (2014) şi co-autor al antologiilor Arta Sunetelor (2014, Din Condei), Culorile sunetelor: Muzica şi artele vizuale (2015, RAO), Bucuria sunetelor (2016, Din Condei) şi Zece dintr-o sută (Cartea sunetelor) (2018, Arvin Press). Din 2019, este Director al Festivalului Internaţional de Film Fantastic Dracula de la Braşov.