Ok, ok, știu că pentru multă lume slăbitul nu reprezintă tocmai cel mai plăcut lucru pe care îl au de făcut, uneori poate fi o corvoadă de-a dreptul. Cunosc cazuri de oameni, printre care m-am aflat și eu, care au refuzat să se ducă la anumite petreceri pentru că voiau să slăbească (am ratat câteva grătare cu prietenii pe care le regret și acum) și se temeau ca la acele petreceri să nu o ia razna și să mănânce necontrolat sau să consume alcool în cantitate mare. Totuși, am aflat câteva metode de a face procesul de slăbire mult mai plăcut.
Primul lucru, este extrem de important să ne facem și plăcerile alimentare, cu moderație totuși. Am spus de mai multe ori, nu trebuie să avem o alimentație la dungă, trebuie să fie echilibrată, diversificată și să ne facă plăcere să mâncăm. Astfel încât, dacă mâncăm 6 zile sănătos, fără prea multe grăsimi și fără zahăr procesat, este perfect ok dacă în a 7-a zi ne bucurăm de o mâncare pe placul nostru (o prăjitură, un produs fast food, un fel de carne cu mai multe grăsimi, etc)
Prin această metodă, slăbitul va deveni mult mai plăcut, procesul nu va fi afectat dacă mai facem și ce ne place uneori, dar să nu abuzăm.
Al doilea lucru, problema alcoolului. Da, știu, alcoolul are destule calorii, mai ales combinate cu alte băuturi dulci-acidulate. Aici vorbim despre clasicele: whisky si cola, vodka cu suc de mere, clasicul nostru șpriț sau romul cu cola. Cum putem să ne bucurăm de aceste licori, și să nu sărim calul din punct de vedere caloric? Nimic mai simplu, avem grijă cu cantitățile. Vinul are undeva la vreo 82 de kcalorii pe suta de grame, iar celelalte trei se învârt între 230 și 250 de kcalorii pe sută. Iar pentru combinarea cu celelalte băuturi dulci-acidulate există două variante: fie folosim băuturi de tip zero (Cola zero și restul), fie putem să bem sec, mai ales când vine vorba de vin sau de rom.
Nu, nu încurajez consumul de alcool, dar face parte din viața noastră, este un oarecare prilej de socializare și relaxare, iar folosit cu moderație, nu văd ce problemă ar fi.
Al treilea, și poate cel mai important lucru, renunță la crezul „nu mai mânca după ora 6”. Nu spun acum să mănânci iar apoi să te bagi la somn, departe de mine idea aceasta, dar trebuie să îți adaptezi programul meselor în funcție de programul tău din restul zilei. Eu, de exemplu, anul trecut, aveam 3 mese principale pe zi (gustările erau prezente doar dacă simțeam nevoie neapărat), iar ultima era de regulă undeva in jurul orei 20:00, având în vedere că somnul meu începea undeva în jur de ora 23:00, și am reușit să slăbesc mâncând după ora 18:00.
Ideea pe care vreau să o transmit aici este faptul că alimentația trebuie ghidată în funcție de programul tău de zi cu zi, nu invers.
Cam acestea sunt principalele probleme cu care am observat că lumea se confruntă când trece printr-o perioadă de slăbire, probleme cu care și eu m-am confruntat, probleme peste care am putut să trec doar informându-mă. Și astfel ajung la cele două idei pe care voiam să la transmit, este important să ne informăm în absolut orice facem și trebuie să ne și bucurăm de viață, fără prea multe excese, totuși (cam clișeistic, știu, dar nu o puteam spune altfel).
RĂZVAN-IONUŢ GREU, Redactor Zile şi Nopţi