Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/07/2020
Lifestyle

Bine Boutique – locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Bine Boutique – locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului Share Bine Boutique – locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului


Bine Boutique este primul magazin caritabil al Crucii Roșii Române, dar și un loc cu haine și accesorii cool, care nu doar că îți vor veni bine în garderobă, dar achiziționarea lor va face și un mare BINE. Toate produsele de aici sunt gândite și reciclate astfel încât să aibă un impact social și asupra mediului. Printre cei care recomanda Bine Boutique se numără Adi Despot, dar și artistul Dan Perjovschi care a și decorat magazinul cu ilustrațiile sale. La întrebări ne-a răspuns Raluca Messai.

Cum a apărut Bine Boutique? Și cum v-ați gândi să puneți pe picioare primul magazin caritabil al Crucii Roșii Române?  

Proiectul a început în 2015 cu o finanțare privată care ne-a ajutat să organizăm depozitul și să punem bazele mecanismului de colectare, sortare, igienizare și distribuție a donațiilor de haine. Încă de la început, ne-am dorit să insuflăm în oameni dorința de a consuma responsabil, chiar și atunci când vine vorba de haine, iar Bine Boutique s-a transformat ușor-ușor în acel loc în care hainele capătă șansa unei noi vieți.

Bine Boutique - locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

Povestiți-ne un pic cum funcționează și ce se întâmplă la Bine Boutique? 

Totul începe de la gestul oamenilor de a dona hainele pe care nu le mai poartă, în loc să le arunce pur și simplu și să facă astfel un rău mediului înconjurător. Hainele pe care le primim sunt în primă fază triate de către voluntarii Crucii Roșii – Filiala Sector 6, după cum urmează: hainele în stare bună, care încă pot fi purtate, merg la igienizare, în timp ce tot ceea ce nu poate fi reutilizat este redirecționat către reciclarea de deșeuri textile. În ceea ce ne privește, capacitatea noastră de reciclare ne permite să transformăm tricourile uzate în sacoșele pe care le oferim clienților Bine Boutique în loc de punga de plastic, în pernuțe sau alte obiecte decorative pe care acum le puteți găsi și pe noul nostru magazin online: shop.bineboutique.ro/unicate.html. Însă, la Crucea Roșie nu dispunem de capacitatea de a prelucra industrial, așa că tot ceea ce nu putem prelucra noi redirecționăm către anumiți reciclatori autorizați.

După ce hainele bune sunt igienizate, voluntarii noștri le sortează pe mărimi, grupe de vârstă și categorii de îmbrăcăminte. O treime sunt stocate pentru situații de urgență și sunt puse în pungi vidate pe care e scris exact ce conțin, în așa fel încât în 24 de ore să poată ajunge acolo unde e nevoie de ele la dezastre. Oamenii care au trecut printr-o calamitate primesc astfel lucruri bune și folositoare.

O a doua parte merge ca donații către beneficiarii sociali. Și acestea sunt sortate pe grupe de vârstă și mărimi și ajung în centre de plasament, cămine de bătrâni, la familii cu mulți copii. În cele din urmă, hainele într-o stare foarte bună, care nu ar fi utile în situații de urgență sau pentru cazuri sociale (rochii de cocktail, smokinguri, cămăși office, piese vintage etc.) ajung în Bine Boutique, unde sunt puse spre vânzare pentru a asigura sustenabilitatea procesului de colectă, igienizare și distribuție a ajutorului.

Bine Boutique - locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

Ce produse se găsesc în oferta Bine Boutique?

La Bine Boutique, pe lângă hainele pre-loved, care mai au multă viață-n ele și își așteaptă pe umerașe noii purtători, am pregătit pentru cei care ne trec pragul și numeroase alte produse promoționale Bine Boutique sau produse unicat, realizate de voluntarii Crucii Roșii: de la umbrele, căni sau sacoșe textile prietenoase cu mediul înconjurător și până la cercei obținuți din materiale textile reciclate sau perne pentru animale de companie.

De asemenea, la Bine Boutique oamenii pot găsi și Trusa de Bine – kit-ul nostru de prim ajutor individual, concepută pentru a putea acorda primul ajutor în cazul accidentelor minore și care include articole de strictă necesitate (comprese, dezinfectant, plasturi etc). Husele kit-ului de prim ajutor sunt lucrate din materiale reciclate, mesh-uri și bannere publicitare, de către Asociația Ateliere Fără Frontiere, în cadrul atelierului remesh. Husele sunt unicat, iar realizarea lor sprijină o cauză socială și contribuie la reducerea poluării cu materiale greu degradabile.

Bine Boutique - locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

Care au fost primele reacții pe care le-ați primit?

Din prima zi, oamenii au fost alături de noi, deci putem spune că ne-am creat o clientelă fidelă, care susține atât cauza noastră socială și de mediu, dar care se și bucură de chilipirurile și comorile vestimentare descoperite pe umerașele Bine Boutique.

Bine Boutique - locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit în deschiderea acestui loc? 

La fel ca pentru orice altă inițiativă de economie socială, marea provocare este de a deveni sustenabilă financiar și, mai mult, de a contribui la îndeplinirea scopului umanitar, de mediu, educațional sau orice altă cauză sprijină în interesul comunității.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă Bine Boutique asupra orașului sau comunității? 

Ne dorim să-i inspirăm pe semenii noștri la un consum responsabil, la reutilizare și reciclare atunci când este vorba de haine, totul cu un „social twist” în direcția sprijinirii proiectelor Crucii Roșii.

Bine Boutique - locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

Ce vă place vs. ce nu vă place la București? 

Așa Da 🙂 – bucureștenii cu simț civic, atmosfera străzilor vechi, spiritul antreprenorial.

Așa Nu 🙁 – traficul, poluarea, lipsa spațiilor verzi.

Ce alte proiecte similare din București ați recomanda? 

Din păcate, nu sunt prea multe charity shop-uri prin București, însă ne-ar bucura ca oamenii să fie mai interesați de proiectele de antreprenoriat social ale ONG-urilor, să sprijine economia circulară și inițiativele locale și să participe la evenimentele publice privind consumul responsabil și reciclarea. După cum vă spuneam, noi colaborăm deja cu Asociația Ateliere Fără Frontiere pentru realizarea husei Kit-ului de prim ajutor, iar sacoșa textilă Eco, desenată special de artistul Dan Perjovschi pentru Bine Boutique, este lucrată de partenerii noștri de la Atelierul de Pânză.

Bine Boutique - locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

Ce planuri de viitor aveți? Ce urmează pentru Bine Boutique?

De curând am lansat și varianta online a magazinului – shop.bineboutique.ro și sperăm ca veniturile obținute să ne ajute să ducem BINELE mai departe în comunitate.

Bine Boutique - locul unde hainele cool fac BINE cu impact social și asupra mediului

  • Interviu realizat de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută