Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2020
Muzică / Omul cu discurile

Omul cu discurile: Berti Barbera

Berti Barbera De Berti Barbera
Comentarii Omul cu discurile: Berti Barbera Share Omul cu discurile: Berti Barbera


TONBRUKET – ”MASTERS OF FOG”

Dispariția tragică a lui Esbjorn Svensson a făcut ca ceilalți doi muzicieni din deja legendarul trio care producea concerte cu jazz modern în săli pline de mii de oameni, basistul Dan Berglund și bateristul Magnus Ostrom să continue în formule diferite, după propriile idei și opțiuni.

Tonbruket, tradus ca ”fabrica de tonuri, de sunete” este cvartetul pe care Berglund îl conduce de zece ani diluând genuri, eliminând linii stilistice, abandonându-se sunetului de moment, imaginației, simțurilor, fără a dori să intre în vreo categorie muzicală, ci doar pentru a produce bucurie curată, prin muzică frumoasă, bine calibrată, cu trimitere directă, chiar dacă substraturile se dezvăluie după câteva audiții atente.

 Omul cu discurile: Berti Barbera

”Masters of Fog” este cea mai bine realizată colecție de piese ale grupului, oferind virtuozitate, simț melodic, armonii aerisite, definiție sonoră și tot ce are muzica nouă mai valoros, fără a ne trimite foarte clar la ceea ce definește jazz-ul, ci mai degrabă noua libertate muzicală, în acre imaginația este susținută de serioasă cunoaștere, iar complexitatea reiese dintr-o articulare limpede, sofisticat-prietenoasă, plină de personalitate.

Tonbruket a început cu patru muzicieni din zone diferite, coagulați de deschiderea și de capacitatea lui Berglund de a absorbi noi idei, de a fi la curent cu noile orientări și a ajuns la o formă de desăvârșire prin ”Masters of Fog”, unde totul sună actual, fără a fi ciudat sau ieșit forțat din firesc, datorită bunului gust, a echilibrului cu care sunt ținute împreună atâtea nuanțe și tonuri. La zece ani de la debut, Tonbruket nu privesc înapoi, ci caută noi sunete pe care să le lege logic și cu bună simțire.

Text de Berti Barbera 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută