Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2020
Artă & Cultură Viața Orașului

BASTIONUL ARTIȘTILOR: stagiunea estivală 2020

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii BASTIONUL ARTIȘTILOR: stagiunea estivală 2020 Share BASTIONUL ARTIȘTILOR: stagiunea estivală 2020


În această vară o serie de evenimente culturale vor avea loc la Bastionul Țesătorilor din Brașov.

BASTIONUL ARTIȘTILOR este un nou proiect cultural prin care Bastionul Țesătorilor, din curte până la ultimul drum de strajă, redevine ,,bastionul” artiștilor și al iubitorilor de teatru, muzică și film.

BASTIONUL ARTIȘTILOR: stagiunea estivală 2020

Iată povestea ,,Bastionului Artiștilor”

1967 – PRIMUL PROGRAM ESTIVAL LA BASTIONUL ȚESĂTORILOR !

În mai 1967, la Bastionul Țesătorilor au avut loc lucrări de restaurare. La scurt timp, pe 3 august, a fost organizat primul spectacol în aer liber din Bastionul Țesătorilor, în cadrul programului estival de concerte și reprezentații teatrale.

Deschiderea festivă a început cu discursul lui Ion Ghiran, secretarul Comitetului de cultură și artă al Sfatului popular regional Brașov. Filamonica de stat „Gh. Dima” din Brașov a susținut sub bagheta dirijorului Mircea Lucescu, un concert de serenade. În program: Serenada de Haydn, „Eine kleine Nachtmusik” și serenada pajului din opera „Nunta lui Figaro” de Mozart, cunoscuta serenadă de Schubert în interpretarea vocală a Elenei Șerban Szigeti și Serenada pentru orchestră de coarde de Ceaikovski.

BASTIONUL ARTIȘTILOR: stagiunea estivală 2020

„Dimensiunile arhitecturale impresionante, liniile zvelte dar pline de un oarecare ascetism al zidurilor, balcoanele din lemnul care numără și el câteva secole, îl fascinează pe spectator, contribuind la apropierea lui într-un mod nou de opera de artă. Pe de altă parte, din punct de vedere regizoral, montarea unor piese aici oferă infinite posibilități de exploatare artistică a valorilor acestora, mai ales a celor artistice.

Numai concertul de aseară ne-a dovedit din plin acest lucru. Vocea Elenei Șerban Szigeti, interpreta Serenadei de Schubert, a căpătat nuanțe inedite, apărându-ne și mai armonioasă, avantajată fiind și de acustica foarte bună a bastionului”. („Drum Nou”, an XXIV, nr. nr. 7026, 4 august 1967)

A doua zi după concert, pe 4 august 1967, Teatrul de stat din Brașov a prezentat în curtea Bastionului Țesătorilor piesa „Soarele de andezid” de E. Poenaru și M. Raicu, având în distribuție pe G. Gridănușu (Decebal), Nicolae C. Nicolae (Vezina), Zoe Maria Albani (Zeais, sora lui Decebal), Maria Rotaru (Aiza, sora mai mică a lui Decebal), Ion Jugureanu (Dio Crysostomnul), George Fera (Phrinicos), Dan Săndulescu (Renilo) și alții.

Pe 17 august 1967, Filarmonica „Gh. Dima” a revenit la Bastionul Țesătorilor cu un concert simfonic dirijat de Mircea Lucescu, cu colaborarea participanților la cel de-al IV-lea concurs internațional „George Enescu” (Viorica Cortez Guguianu, Ion Pantea, Ludovic Konya, Pompei Hărășteanu).

La 26 august 1967, în Bastionul Țesătorilor a avut loc un „festival de muzică preclasică universală” prezentat de corul de cameră „Madrigal” al Conservatorului din București, dirijat de Marian Constantin.

Primul program estival la Bastionul Țesătorilor s-a încheiat pe 28 august 1967, cu un concert de arii și canțonete. Conducerea muzicală era formată din Lucian Gropșianu, Norbert Petri și Mauriciu Vescan.

(extras din Nicolae Pepene, ,,Brașov 100: O istorie în imagini”, 2018)

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută