Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/06/2020
Artă & Cultură / Carte

The Joker, un bad guy care nu-şi arată vârsta

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii The Joker, un bad guy care nu-şi arată vârsta Share The Joker, un bad guy care nu-şi arată vârsta


În aprilie, The Joker, personajul creat de Bob Kane, Bill Finger şi Jerry Robinson, a sărbătorit… 80 de ani de când terorizează Gothamul şi, drept urmare, pe 10 iunie, DC Comics lansează primul volum al omnibusului The Joker 80th Anniversary, în care câţiva dintre cei mai talentaţi autori de comics-uri îi aduc un omagiu lui “The Clown Prince of crime” printr-o serie de poveşti nou-nouţe.

The Joker, un bad guy care nu-şi arată vârsta

Acestea sunt ilustrate de Mikel Janín, responsabil de noua serie DC Justice League Dark, în tandem cu Jordie Bellaire, co-creatoare a seriei Badlands (‘What comes at the end of a joke?’), Eduardo Risso (‘Birthday Bugs’), premiat cu 4 premii Eisner pentru 100 Bullets, şi de artistul costarican emergent Dan Mora de la Boom! Studios (‘Kill the Batman’).

The Joker, un bad guy care nu-şi arată vârsta

Important însă este şi că cele 100 de pagini includ poveşti ale câtorva autori îndrăgiţi de fanii lui The Joker, precum Scott Snyder, Paul Dini sau Brian Azzarello, asociate unei galerii de cover-uri sugestive pentru cameleonismul personajului, realizate de vedete ale artei comics-urilor precum Fiona Staples, John Romita Jr. sau Kelley Jones. Volumul va apare în nu mai puţin de 10 variante, diferenţiate în primul rând prin coperţile semnate de renumitul Bill Sienkiewicz (New Mutants), Lee Bermejo (co-autorul Joker-ul din 2008), Arthur Adams (fondator cu Frank Miller şi Mike Mignola al grupului de artişti Legend), Jim Lee (The Uncanny X-Men), actualul publisher al DC Comics, etc, dar, probabil, cea mai vânată va fi cea lăsată intenţionat… “albă”. Oricum, colecţionarii se vor lupta pentru toate, atâta vreme cât preţul unui volum este modic, de numai 10 dolari.

The Joker, un bad guy care nu-şi arată vârsta

Nu se poate trece totuşi cu vederea că există doi mari absenţi în această galerie impresionantă de artişti vizuali. Legendarul Neal Adams (Will Eisner Comic Book Hall of Fame, Jack Kirby Hall of Fame etc) a fost cel care i-a dat o nouă viaţă lui Joker ca nemesis al omului-liliac după ce l-a revitalizat pe Batman cu 50 de ani în urmă, fapt care i-a dat dreptul super bad guy-ului, în sfârşit, la propria sa miniserie în 1975/76. Cât despre Brian Bolland, acesta este co-creatorul si ilustratorul celei mai influente benzi desenate cu The Joker din toate timpurile, Batman: The Killing Joke, a cărei poveste legată de origini, apărută în 1988, a fost imaginată de celebrul Alan Moore. Dincolo de lipsuri, seria aniversară editată de DC permite fanilor o trecere în revistă relevantă a evoluţiei perenului personaj de la măscărici lunatic la terorist filosof, inclusiv din punct de vedere al identităţii sale vizuale, aşa că o recomandăm fără ezitare.

The Joker, un bad guy care nu-şi arată vârsta

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.