Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 08/06/2020
Film / Videodome

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour) Share VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)


distopie cu indezirabili, canibali şi vicioşi nominalizată la Leul de Aur şi recompensată cu Premiul Juriului la Festivalul de la Veneţia… pe bune?

Da. Şi merită a fi testată, mai ales că acest film postapocaliptic – disponibil pe Netflix -, realizat în vâna lui Southland Tales din 2006 al lui Richard ‘Donnie Darko’ Kelly, poartă semnătura Anei Lily Amirpour, britanica ce a câştigat în 2015 unul dintre premiile Festivalului Internaţional de Film de la Bucureşti/BIFF cu Horror-ul A Girl Walks Home Alone at Night (definit chiar de către cineastă ca un “Iranian Vampire Spaghetti Western”).

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

Dincolo de curiozitatea legitimă legată de acest al doilea ei lungmetraj, un alt motiv serios pentru a nu trece cu vederea The Bad Batch îl reprezintă distribuţia eclectică de mare calibru, realmente ieşită din comun pentru acest tip de experimente Pop cult(urale): Suki Waterhouse (Pride and Prejudice and Zombies), Jason Momoa (Aquaman, Justice League), Keanu Reeves (John Wick, The Matrix), Diego Luna (Rogue One: A Star Wars Story), Jim Carrey (The Mask, Sonic the Hedgehog), Giovanni Ribisi (Avatar, Gone in Sixty Seconds) şi Yolonda Ross (Whitney, Phil Spector).

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

Pentru a nu crea însă false aşteptări de la vizionare, încep cu un avertisment legat de două aspecte ce trebuie avute în vedere: 1) cu toate că rolurile lor sunt esenţiale în economia filmului, cei mai mulţi dintre actorii menţionaţi (Reeves, Carrey, Ribisi) nu primesc mai mult de o scenă-două în care să îşi demonstreze talentul, iar neutilizarea lor la justa valoare poate genera frustrări spectatorului; 2) lent şi meditativ, nu exagerat de violent şi nici foarte surprinzător prin cursul acţiunii (după cum ar putea sugera începutul său intrigant şi dinamic), filmul lui Amirpour nu se vrea un Mad Max, ba… nici măcar Steel Dawn din ’87 cu Patrick Swayze sau Salute of the Jugger din 1989 cu Rutger Hauer, ci se apropie oarecum ca tonalitate mai degrabă de adaptarea nuveletei lui Harlan Ellison, A Boy and His Dog, din 1975.

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

The Bad Batch, din păcate sau din fericire – din acest punct de vedere nu va reuşi să ofere niciodată vreuneia dintre tabere o majoritate covârşitoare -, îşi clamează apartenenţa nu la entertainmentul vulgar ci la Arthouse, însă temeiul său poate fi în dese rânduri contestat datorită impresiei că reprezintă un pur exerciţiu estetic egomaniac al cineastei care iese cu pieptul gol la lupta cu publicul încercând cu tot dinadinsul să şocheze şi să îl transforme în mod artificial într-un film cult. Nu reuşeşte prin greşirea dozei de… romantism infuzată dar asta e doar o simplă părere personală care nu trebuie să vă afecteze propriul verdict, mai ales că valoarea lui de consum trebuie căutată în subtextul satiric şi mai puţin în eterogenitatea influenţelor conceptuale sau culturale… Jodorowsky, Van Sant şi Tarantino y compris.

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

Povestea lui The Bad Batch se consumă într-un viitor nu foarte îndepărtat, undeva pe linia de frontieră din sudul SUA. Cu toate că înglobează multe din elementele Western-ului, nu poate fi asimilat într-unul din subgenurile contemporane ale acestuia fiind mai degrabă lecturabil ca o combinaţie de satiră adultă şi comedie neagră, mai ales dacă ne gândim câte controverse suscită în zilele noastre zidul ridicat de Trump pentru a proteja ‘America cea Frumoasă’ de imigranţi, terorişti, traficanţi şi alti paraziţi umani care o “poluează”.

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

The Bad Batch începe cu un avertisment scris bilingv pe o tăbliţă de metal: “Dincolo de acest gard teritoriul nu mai aparţine Texasului şi deci nicio persoană aflată dincolo de acest gard nu este rezident al SUA.”. Dincolo de acest gard totul pare a se reduce la un iad deşertic, un wasteland în care legile SUA nu sunt aplicabile şi unde sunt deportaţi şi părăsiţi diverşi “nonfunctioning members of society”…

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

Dincolo de acest gard o tânără ‘alien’ expulzată de oameni în uniformă doar cu un bidon cu apă şi un hamburger în mană se trezeşte pe All That She Wantshit-ul Ace of Base, prizonieră a unei microcomunităţi de bodybuilderi canibali care sălăşluiesc într-un cimitir de avioane (piesa Culture Club Karma Chameleon susţine muzical succesiunea de cadre ce au ca temă fetişismul legat de cultura fizică ca proiecţie a supravieţuirii celui puternic, trimitere la segmentul Armide regizat de Jean-Luc Godard din omnibusul din ’87 dedicat muzicii clasice, Aria).

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

Premisa pare infantilă dar… cu ce s-ar putea hrăni un grup de proscrişi lipsiţi aproape complet de resurse vitale în mijlocul deşertului şi cu ce şi-ar putea ocupa timpul în lipsa tehnologiei sau al futilităţii oricărei activităţi productive în mediul ostil, decât să se menţină în formă (liderul lor, Miami Man/Jason Momoa, reprezintă o excepţie întrucât are talent la desen dar chiar şi acesta dobândeşte în noul context o utilitate clară întrucât portretul pictat înlocuieşte fotografia ca instrument de memorare)?

Victimelor capturate de către banda de “Bridge persons” li se amputează gamba dreaptă (în cazul tinerei şi antebraţul) pentru a fi imobilizaţi şi deţinuţi ca sursă de proteine şi, totodată, ca obiecte sexuale pe termen scurt… totul, inclusiv acest tip de algoritm barbar, avâd o valoare practică pentru că, astfel, cei capturaţi nu au cum să evadeze. Fata, Arlen/Suki Warehouse, reuşeşte totuşi (“vâsland” cu spatele pe un skateboard) şi are şansa de a fi recuperată din deşert de către membrii unei comunităţi mult mai tolerante (ambientul nu mai este un junkyard tehnologic ci un cătun pauper modelat după ghetourile deprimante de migranţi atraşi de mirajul ‘visului american’, autointitulat Comfort).

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour)

Sunt două lumi în care lupta aproape animalică pentru supravieţuire se duce diferit, individual(ist) prin forţa muşchilor şi, respectiv, în grup (protecţia prin zidurile de containere, distribuirea sarcinilor în limita puterilor şi fără eliminarea neputincioşilor, a ologilor, bătrânilor sau nebunilor ca The Screamer/Giovanni Ribisi), Walkman-ul personal vs. staţia de amplificare destinată colectivităţii, Karma Chameleon vs. Firefly (versurile acestora au noimă în context), în fine, două microsocietăţi de tip ‘scavenger’ din care una are caracter de ‘prădător’ (cea canibală) iar cealaltă de ‘cultivator’ (funcţionează metaforic asemenea unei grădini sărăcăcioase, se pun seminţele şi se cresc plantele cu apă şi hrană pentru ca acestea să ajungă să hrănească îngrijitorii… “a place to grow” în care “Life is the Dream, the only Dream.”).

Dacă însă pe cea dintai o putem înţelege fără efort datorită primitivismului, în privinţa celei de-a doua, Amirpour nu ne furnizează nici măcar explicaţiile elementare (de unde accesul la fotocopiatoare, substanţe şi echipamente pentru producerea drogurilor de sinteză, ca să nu mai vorbim de provenienţa… orezului), în favoarea unei vagi sugestii legate de diferenţele de leadership între egoistul ipocrit Miami Man, emigrant ilegal cubanez ce luptă doar pentru familia sa (în condiţiile în care reproşează celorlalţi că “You don’t see things how they are. You only see things how you are.”), fatalist ce se mulţumeşte cu un prezent în care ura sau iubirea nu mai pot schimba nimic pentru viitor, şi The Dream/Keanu Reeves, personaj mult mai complicat fiindcă şi-a construit din acelaşi prezent opulenţa susţinută de droguri (“That’s the economy of Comfort sitting right in front of you.”) în baza respectării acquisului comunitar şi cu privirea aţintită dinspre viitor (perpetuarea speciei).

Firul narativ al lui The Bad Batch nu are destula consistenţă, fiind mai bogat în întrebări complicate decât în răspunsuri asumate sau propuse de către realizatoare şi, ca atare, nu face decât să amplifice frustrările pe parcursul derulării acţiunii: într-un puseu răzbunător, dezorientata Arlen (ca personalitate, ea pendulează confuzant între vulnerabilitatea emoţională – “We’re afraid of our kind” – şi înclinaţia bolnăvicioasă, aproape sadomaso, spre latura întunecată a naturii umane) o ucide pe femeia lui Miami şi duce copilul lor în Comfort, pentru ca apoi, după ce cubanezul o forţează să îi fie călăuză, să se infiltreze în mod voluntar în orăşel pentru a recupera fetiţa, dat fiind faptul că cel care a capturat-o fusese rănit şi incapacitatat. Trioul face joncţiunea şi trăieşte fericit cu ideea că iepurele ţine loc de spaghetti până la adânci bătrâneţe. Sau nu.

Britanica insistă în film pe subtextul social ţintind spre SUA lui Trump prin câteva scene care, luate în ansamblu, au caracter revizionist mai mult sau mai puţin subtil (steagul american ca puzzle neterminat, billboard-ul stradal cu “This isn’t real”, apoi “Visul American” uşor descifrabil în cadrul cu femeia de culoare îmbrăcată ca Statuia Libertătii mărşăluind înconjurată de skateri agresivi cu o pancartă având scrise cuvintele “Find the Dream”, ş.a.m.d.), doar că acesta îşi pierde din forţa impactului prin rătăcirea între celelalte capete ale ghemului narativ ce rămân nelegate din lipsă de claritate a obiectivelor sau, poate, datorită unei ambiţii excesive a realizatoarei. Ca să îmi duc până la capăt concluzia… în mod evident, Ana Lily Amirpour vrea foarte multe dar transmite prea puţinPăcat. Sper că va învăţa ceva din această experienţă şi aştept cu interes următorul ei film, Fantasy-ul Mona Lisa and the Blood Moon cu Kate Hudson şi Ed Skrein, aflat în gestaţie de peste patru ani. Asta nu înseamnă că The Bad Batch nu e un film de văzut… după cum scriam în introducere 🙂

VIDEODOME | “THE BAD BATCH” (2016, r: Ana Lily Amirpour) 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută