Fiecare bărbat are propria definiție despre ce înseamnă să fii bărbat. Nu e chiar simplu să pui degetul și să zici „Uite! Asta și doar asta înseamnă să fii un bărbat adevărat!”. Pentru cineva e important curajul, pentru altcineva e mai importantă inteligența, încrederea sau inițiativa. Bărbăția poate fi multe chestii, așa că fiecare individ poate alege ce-i place și ce-l reprezintă cel mai bine. Dar nu cred că ea poate să existe fără o calitate esențială: asumarea.
Un bărbat asumat este un bărbat care vorbește cu sinceritate maximă despre el și despre lucrurile care-l reprezintă. Nu-i este frică să-și arate vulnerabilitățile sau să-și recunoască defectele, pentru că știe că abia acest lucru este dovada maximă de curaj.
Credit foto: Scienceduck
În MMA există un exemplu, la cel mai înalt nivel, de sportiv care vorbește deschis despre asumare, despre faptul că a fi un bărbat adevărat nu înseamnă să nu-ți fie frică de nimic, ci dimpotrivă: să-ți fie frică și să îmbrățișezi acea frică. Este vorba de Georges St-Pierre, unul dintre cei mai buni și renumiți luptători de MMA, cu un palmares de 28 de victorii și doar două înfrângeri în meciurile profesioniste. În timp ce cei mai mulți luptători se laudă că nu le este frică de nimeni și de nimic și că abia așteaptă să intre în cușcă, George St-Pierre a povestit de multe ori, cu multă sinceritate și asumare despre faptul că-i era extrem de frică înainte de fiecare meci.
„Sunt genul de bărbat căruia nu-i este frică să recunoască că-i este frică să atunci când mergea la bătaie… Chiar dacă-mi este frică și sunt terifiat de eșec, când mă îndrept spre cușcă arăt ca și cum e imposibil să pierd, arăt foarte încrezător, ca și când o să-mi nimicesc adversarul. Dar adevărul e că, în sufletul meu, îmi este îngrozitor de frică.”, spunea el într-un interviu.
Credit foto: Best MMA
St-Pierre nu fuge de propriile sale emoții, nu le ascunde. Știe că sunt parte dintr-un proces natural, dar în loc să cedeze fricii și incertitudinii, el își ascultă corpul. Așteptarea și lungul drum spre ring / cușcă sunt unele dintre cele mai stresante aspecte din cariera unui luptător. O altă legendă a sporturilor de contact, Mike Tyson, unul dintre cei mai temuți boxeri din istoria acestui sport, a recunoscut și el că de foarte multe ori îi era incredibil de frică înainte de un meci, dar că frica dispărea pe măsură ce se apropia de ring.
„În timp ce încep să lupt, mintea mea începe să se schimbe și-mi ascultă corpul. Asta e o teorie care se cheamă teoria James-Lange, iar pentru mine funcționează foarte bine, pentru că devin foarte anxios înainte de o luptă… Când mă îndrept spre ring, mi-e frică și doar asta simt, dar în timp ce merg și mă apropi de ring devin din ce în ce mai încrezător în mine.”, mai spunea GSP în același interviu.
Așadar, un bărbat adevărat își recunoaște fricile, și le asumă, vorbește deschis despre ele, dar acționează împotriva lor și nu se lasă înecat în ele.