Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/04/2020
Artă & Cultură

BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai Share BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai


Jack și vrejul de fasole – Teatrul Ion Creangă

BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai

credit photo: Teatrul Ion Creangă

Luni, 27 aprilie, de la ora 11:00 putem viziona, gratuit, pe pagina de Facebook a Teatrului Ion Creangă spectacolul Jack și vrejul de fasole. Înregistrarea va fi rămâne disponibilă în secțiunea Videos timp de trei ore de la publicare.

Un univers fantastic în care toate problemele își găsesc până la urmă o rezolvare ne îndeamnă să visăm la o lume mai bună. Avem ocazia să vedem o adaptare, scrisă de Octavian Jighirgiu și Andreea Darie, a uneia dintre cele mai cunoscute povești englezești, Jack și vrejul de fasole de Joseph Jacobs, producție ce poartă amprenta regizorală a lui Octavian Jighirgiu. Trecerea de la planul real și cel magic, de la lumea de jos și cea „de mai sus de cer” este nuanțată de decorul fantezist care îi aparține lui Andrei Răduț. Un spectacol pentru toate vârstele ne amintește că un strop de creativitate, curiozitate și curaj ne sunt de folos în orice încurcătură. Urcând împreună cu Jack pe vrejul fermecat vedem ce înseamnă nevoia de implicare și asumare a propriului destin în procesul de maturizare al unui băiețel caracterizat încă de naivitate, dar și cât de important este să ne păstrăm umorul și bucuria copilăroasă de-a lungul vieții.  Distribuția este formată din actorii: Ciprian Niculae, Cerasela Popescu / Vera Linguraru, Eduard Petru Jighirgiu / Alex Ștefănescu, Daniel Tudorică, Nicoleta Rusu, Oana Bănuță, Cristian Boeriu, Cezar Vlad Popescu, Valeria Stoian / Constantin Rotaru, Andreea Gaica, Eliza Teofănescu/ Ștefania Cîrcu, Ilinca Atanasiu / Grațiela Teohari-Duban, Dan Clucinschi, Iuliana Costiniu, Claudian Șiman.

Samson și Dalila – Opera Națională București

BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai

credit photo: Opera Națională București

Opera Națională București ne pune la dispoziție prin programul Seri de Operă Online, spectacolul Samson și Dalila, luni, 27 aprilie începând de la ora 18:30, în regim gratuit, pe pagina oficială de Facebook a Operei Nationale București, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline.  

Opera în trei acte a lui Camille Saint-Saëns, compusă pe libretul scris de F. Lemaire este inspirată de capitolul 16 din cartea biblică Judecătorii și o putem vedea montată pe scena Operei Naționale în regia lui Giandomenico Vaccari. Premiera spectacolului a avut loc pe data de 2 decembrie 1877 la Weimar, în Germania și a adus cu sine unul dintre cele mai ofertante roluri care a servit drept rampă de lansare în cariera multor voci celebre, caci personajul Dalilei este considerat unul dintre cele mai complexe roluri de mezzo-soprană. Suntem transpuși în Palestina anului 1115 î.Hr., unde filistenii, un popor care se închinau zeilor, subjugau evreii din orașul Gaza. Ca răspuns la rugăciunile lui Samson și ale bătrânilor evrei, Dumnezeu îl înzestrează pe bărbat cu puteri supraomenești, care să îl ajute în lupta pentru eliberarea poporului său, doar ca farmecul și frumusețea Dalilei îl fac pe Samson să se îndrăgostească de ea și să iubească o femeie din tabăra inamică, materializând primul păcat al personajului în interpretările biblice. Vom viziona o înregistrare spectacolului din 5 octombrie 2019, dirijat de Vlad Conta, unde au interpretat în rolurile principale invitații Aleksandrs Antonenk și Orsolya Veress. Aleksandrs Antonenko este solicitat de marile teatre de operă din lume, fiind prezent pe scenele din Londra, Viena, Paris, Verona, dar și la Metropolitan Opera din New York. Distribuția spectacolului de la acea dată: Samson – Aleksandrs Antonenko, invitat, Dalila – Orsolya Veress, invitată, Marele preot – Ștefan Ignat, Abimeleh – Filip Panait, Un bătrân evreu – Marius Boloș, Solul – Andrei Lazăr, Filistean I – Paul Lungu, Filistean II – Florin Simionca, cu participarea Orchestrei, Corului și Ansamblului de Balet al Operei Naționale București

Micul Prinț – unteatru

BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai

credit photo: unteatru

Spectacolul de teatru Micul Prinț se difuza online marți, 28 aprilie, de la ora 17:00. Unteatru ne rămâne aproape în perioada izolării prin transmisia online a unor montări celebre din repertoriu, reducând prețul biletelor. Ghidul pentru vizionarea spectacolelor este disponibil aici: http://bit.ly/unghidDEspectator

O co-producție Lightwave Theatre Company și Unteatru ne prezintă o adaptare fascinantă atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, după o carte nemuritoare a copilăriei scrisă de Antoine de Saint-Exupery, care a fost votată drept cea mai bună carte al secolului al XX-lea în Franța și este cea mai tradusă carte din lume, excluzând cărțile religioase. A înregistrat numeroase ecranizări și dramatizări, fiind mereu actuală și constituind o sursă inepuizabilă de interpretări. Micul prinț, regizat de Cristina Andreea-Ion, este un spectacol sensibil care uimește prin candoare și simplitate, ne invită să reflectăm asupra naturii umane, reliefând generozitatea, duioșia și bunătatea de care suntem capabili, accentuând puterea sentimentelor prin povestea aviatorului și a copilului venit din afara planetei noastre pentru a explora lumea. Micul Prinț este un simbol al unei umanități responsabile. Ridică întrebări esențiale pentru fiecare dintre noi despre prietenie, timp, dragoste, moarte, real și ireal. Este interesant să aflăm cum anecdotele despre dorințele și banalitățile celor maturi sunt văzute prin ochii nevinovați ai copiilor și să descoperim că fricile, traumele și izolarea interioară pot fi depășite prin sinceritatea față de sine și dragostea celor din jur. Decorul conține multe elemente moderne, păpuși în mărime naturală și costume stridente, care vor atrage atenția copiilor. Din distribuție fac parte actorii: Cristina-Andreea Ion, Petru Stratulat, Oana Cercel / Voci: Cristina Andreea Ion, Oana Mihaela Cercel, Petru Stratulat, Dragoș Olaru, Dragoș Stanciu, Chriss Casper / Scenografia: Lightwave Theatre Company.

SolidarLocal – Cel mai mare festival de muzică din sufrageria ta

BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai

Vineri, 1 mai, de la ora 12:00, SolidarLocal ne așteaptă cu o serie de concerte sub pretextul de cel mai mare festival de muzică din sufrageria ta: peste 40 de reprezentații susținute de trupe și artiști români. Evenimentul, organizat cu scop caritabil, susține cadrele medicale aflate în activitate în această perioadă, cu ajutorul asociației Dăruiește Viață. După ce vei dona prin intermediul iaBilet.ro. o sumă minimă de 30 de lei, vei primi un cod de acces care va reprezenta biletul tău către concerte. Transmisia va fi disponibilă pe site-ul SolidarLocal.ro.

Drept gazde ne vor fi alături DJ-i sau MCs de la mai multe posturi de radio, care ne vor prezenta momentele atipice. Se anunță a fi o zi plina cu muzică de calitate și voie bună, având drept companie în online nume celebre din industria muzicală. Artiști care și-au anunțat prezența: Umbra, AG Weinberger, Alessia Labate, Alex & The Fat Penguins, Alexu and The Voices Inside, Ana Maria Munteanu, Andrei Păunescu, Aya, BlueVelvet, Bogdan Ioan, Breathelast, Days of Confusion, Dl Goe, Dora Gaitanovici, Emeric Imre, Emilian, IOVA, Jean Gavril, Julie Mayaya, Jurjak, Just Another Lie, Les Elephants Bizarres, Liviu Teodorescu, Mădălina Petre, NAVI, Nicole Cherry, Pistol cu Capse, Phaser, RUA, Sea Section, Seredinschi, The Sonic Taste, Soul Serenade, Stema, The Kryptonite Sparks, Tiberiu Albu, Tobi Ibitoye, Toulouse Lautrec, Vizi, We Singing Colors.

Festivalul care implică solidaritate este organizat de antreprenorul Bogdan Dolțu, în parteneriat cu casele de producție Universal Music, Dark Side Entertainment, HaHaHa Production, Overgroung și iaBilet.ro.

 

Premieră: Reverse Discourse de Ioana Marchidan – Linotip Centru Independent Coregrafic

BUCUREŞTI ONLINE: Recomandări săptămâna 27 aprilie – 3 mai

Începând de miercuri, 29 aprilie, de la ora 6:00, până la sfârșitul lunii mai, putem viziona în mediul online spectacolul de dans Reverse Discourse, un proiect cultural organizat de Asociația Dance Spot. Spectacolul este împărtășit prin intermediul parteneriatului cu eventbook, care ne asigură toate informațiile de care avem nevoie pentru a accesa videoclipul. Mai multe detalii, găsiți și AICI.

Pe scenă o vom vedea pe Ioana Marchidan. Tot ei îi aparțin și conceptul și coregrafia. Reverse Discourse este un performance care evidențiază esența și centrează micro mișcarea corporală. Vrea să identificăm tiparul de gesturi împrumutate, transmise prin memoria corporală colectivă.  „În Reverse Discourse am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalități distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL.

 

DELIA MITRACHE, Redactor Zile şi Nopţi

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.