Mulți au tendința de a spune că le place un lucru, chiar dacă preferă altceva, și de a condamna public unele genuri muzicale, pe care de altminteri le consumă cu aviditate în intimidate.
Știu, e discutabil. Eu vă recomand următoarele albume care fac parte din colecția mea personală.
Fiți indulgenți, cultura nu ar trebui să se confunde cu expertiza contabilă.
Nu imi amintesc când am început să ascult Implant Pentru Refuz: mulți dintre prietenii mei ascultau, asa că nu am vrut să rămân în urmă. Asta se întâmpla atunci când azi era și mâine, și poimâine, și ieri. Trăiam cu indiferența și indolența asta de animal tânăr, unde bâțâitul din picior la masă era un gest firesc pentru mine și unul tolerat de maică-mea.
Implant Pentru Refuz, înființați în 1995, au fost “tăticii” punk-hardcore-ului românesc într-o cultură distopică, în care underground-ul era, de fapt, o minunată utopie.
Țin minte că toată lumea asculta piesa Sidef de pe albumul Monolith din 2007, primul material discografic care conținea texte bune și foarte bune de la cap la coadă. Deși era un album foarte bun, pe mine nu m-a convins. Era mult prea punk. În perioada aceea, trupa nu aducea a The Exploited, ci a Suicidal Tendencies sau Biohazard. Lucrurile ăstea nu se pliau pe gusturile mele muzicale care erau, într-adevăr, în formare.
Lucrurile s-au schimbat o dată cu Cartography, un album din 2015, primul material fără solistul Ovidiu Takács, care a părăsit trupa. Foarte bine, Implant Pentru Refuz începea să pună accent pe sonoritățile ce țin de dinamica rock-ului progresiv. Cu un singur solist Tavi “Vita” Horvath și cu unul dintre chitaristi pe backing vocals (Freaky), sound-ul formației avea să fie excelent.
Trupa activează și în acest moment în această formulă.
Din 1995 până în prezent, Implant Pentru Refuz a lansat 9 albume, fiecare constituindu-se drept noi pietre de fundație şi postamente pentru viitor, reprezentând trepte evolutive ale traseului muzical al trupei.
Așadar, Implant Pentru Refuz înseamnă: Octavian „Vita” Horvath – voce, Valentin „Freaky” Popescu – chitară şi voce, Răzvan „Meshu” Nicov – chitară, Alexandru Hera – tobe, Ştefan „Pişta” Czifrak – chitară bass.
A venit timpul sa vorbim si despre albumul meu preferat, SubRadar, cel despre care aș zice că se află la granița perfecțiunii. Materialul a fost lansat anul acesta și conține 9 piese.
Albumul e perfect eligibil pentru export. Oricum, eu aș alege această trupă datorită empatiei pentru gen, dar și datorită faptului că reușește să performeze cu o super abilitate în aria semantică generată chiar de propria denumire.
Octavian „Vita” Horvath
SubRadar, albumul cu numărul 9, este cel care celebrează prieteni şi prietenii, cuprinzând în totalitate piese realizate în colaborare cu artişti dragi şi prieteni apropiaţi ai trupei: Adrian Despot (Viţa de Vie), Cătălin Chelemen (Coma), Nick Făgădar (Luna Amară), Bean (Subcarpaţi, Şuie Paparude), Junkyard (ROA), DJ Hefe (Coma), Dan Byron (Byron), Andrei Robin Proca (Robin And The Backstabbers), Laura Brat (Partizan, Grey Matters), pianistul Teo Milea, Dora Gaitanovici, precum şi Daria Elena, tânăra câştigătoare a concursului lor denumit “Căutăm Vocal”.
Ceva mai structurat și mai complex din punct de vedere tehnic, albumul dovedește faptul că IPR poate interpreta și se poate ,,juca’’ cu multe inflexiuni sonore, fiind o trupă versatilă și pricepută.
Ce și-a propus acest nou album?
SubRadar vrea să traseze linia subţire ce separă cerul de pământ și vine ca o încolţire a ideilor ce nu pot fi controlate şi exprimate în termeni clari, în alb sau negru.
Eu i-am ascultat pe 7 februarie, în Rockstadt, în cadrul turneului de promovare. Am stat ca cei mai bătrâni, în spate, i-am lăsat în faţă pe cei din Generația Z care s-au născut recent (adică de pe vremea când eu am amintiri și alegeri de viață conștiente, să zicem). Sper că s-au bucurat aşa cum şi-au dorit, poate chiar mai bine. Concertul a fost extraordinar!
Care e melodia mea preferată?
Nu am nici un răspuns pertinent. E un album pe care l-am ascultat în neștire la căști, cap-coadă. Recomad a se face la fel.
Nota.
Acum 2 ani, când au lansat „Între-deschis”, Octavian „Vita” Horvath ne-a acordat din timpul lui înainte de concert pentru a ne răspunde la întrebări despre el și despre trupă, curiozități pe care le-am avut despre cum și dacă se trăiește din muzică și ce mai fac ei când nu sunt pe scenă, ci înainte să urce și când coboară, la finalul unui spectacol, atunci când se duc spre case unde îi așteaptă familii, obligații, acolo unde devin mai puțin artiști și mai mult adulți responsabili. Vezi interviul aici
IPR Online:
Website: http://www.implantpentrurefuz.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ImplantPentruRefuz
Soundcloud: https://soundcloud.com/implant-pentru-refuz/
Twitter: https://twitter.com/IPRMusicBand
Instagram: https://www.instagram.com/implantpentrurefuz/
YouTube: https://www.youtube.com/user/implantpentrurefuztm
Spotify: https://open.spotify.com/artist/0DAiTmP622iZnsqnzQsEk7?si=bCtuS4QTQjmgD9-tLClwng
Anna Antal