Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/02/2020
Artă & Cultură

Brașov, gazda primei platforme românești dedicată artiștilor

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Brașov, gazda primei platforme românești dedicată artiștilor Share Brașov, gazda primei platforme românești dedicată artiștilor


La începutul lui februarie, Brașovul a găzduit lansarea primei platforme românești dedicată expunerii artiștilor, artizanilor, maker-ilor și meșteșugarilor locali. Se numește ,,Unveiled’’ și își propune să ofere un profil personalizat pentru fiecare utilizator încadrat într-un registru artistic. Proiectul la care echipa de șapte profesioniști în diferite arii lucrează încă din octombrie, s-a finalizat vineri (31 ianuarie) cu o lansare de presă, iar sâmbătă (1 februarie) galeria ,,Ora0” a deschis ușile larg pentru întreaga comunitate. Evenimentul a fost gândit ca în tandem să funcționeze o expoziție temporară, iar vernisajul să fie marcat cu un concert. Pentru inaugurare a expus Dan Petruț care a propus obiecte artistice funcționale din materiale reutilizate. Poate nu te gândeai că un prăjitor de pâine are viață după moartea casnică, dar dacă te uiți mai atent, o să observi că lampa de pe rândul de la perete are ca suport chiar vechia ta ustensilă. Dan a specificat că toate materialele utilizate- de la manechine de plastic până la cranii de animale mici- sunt găsite și reinterpretate în obiecte funcționale unicat.

Într-o eră a vitezei, în care consumatorii au acces oricând la obiecte de serie, să investești în elemente de decor originale, prietenoase cu mediul și manufacturate local, este una din mizele ,,Unveiled’’. Vlad Șerbănoiu, IT-ist de la 9- 17, susținător al artei locale după program, inițiatorul și proprietarul siteului, a precizat că platforma s-a născut din dorința de a face mai accesibilă calea dintre public și artiști prin expunerea din galeria online, facilitarea dialogului direct și (ceva inovator) posibilitatea de a dona recurent pentru a susține artiștii preferați (asemeni Paetron.com).

Mai precis funcționează așa:

♦  trimiți formularul la ,,Unveiled’’
♦ ai puțintică răbdare (echipa o să îți răspundă cât de repede poate, dar pentru că toată lumea lucrează full-time o să dureze câteva zile)
♦  trimiți un e-mail
♦  o să primești un formular pe care trebuie să îl completezi pentru pagina ta de artist
♦  pagina ta personalizată (grafică și conținut) e gata

Brașov, gazda primei platforme românești dedicată artiștilor

Așa cum am menționat mai devreme, vernisajul a fost însoțit de un concert la care a cântat Alexu and The Voices Inside, alături de Bughy alias Bogdan Ionita de la Bulz Brotherz, iar sâmbăta când comunitatea s-a strâns la galerie, au cântat Midnight Buzz pe care îi știți probabil de la ediția din 2019 a Festivalului Jazz&Blues Brașov

Cu cei din urmă am stat puțin de vorbă cu ei după primul concert din oraș în noua formulă și mi-au spus că a fost o întâmplare fericită să își cunoască noua solistă ,,am vrut să merg la concertul lor din mai, și când am ajuns acolo nu am fost lăsată să intru pentru că era sala plină, așa că am încercat încă o dată în vară la concertul din Stup unde au avut un jam session. Întâmplarea face că fosta solistă a plecat în Germania și ei căutau pe cineva. Și asta a fost.’’, mi-a spus Angelina, noua solistă, o rusoică stabilită pe perioada studiilor la Brașov. În stilurile funk, fusion, jazz sau groove, trupa cântă numai melodii originale și în ceea ce privește scena locală mi-au spus ,,oamenii vin la concertele noastre pentru că le place ce facem și pentru că vor să asculte ce avem de spus. Noi nu am căutat niciodată să facem ceva doar pentru că e mai popular sau asta ar atrage mai mulți oameni. Cred că publicul vrea să asculte ceva original și ne apreciază pentru asta’’.  Ca dovadă a celor spuse, a fost sala plină de la concertul din weekend care nu se mai sătura de muzica lor.

Ca mulți alți artiști români, trupa repetă după programul de muncă și încearcă să fie din ce în ce mai buni, dar asta implică resurse, fie că e vorba de timp sau de bani, iar tocmai asta este miza ,,Unveiled’’: să ofere oportunități de dezvoltare artiștilor, prin formarea unei comunități online de sprijin. Din două în două săptămâni, ,,Ora0”  își propune să găzduiască  artiști prin parteneriatul cu Unveiled prin evenimente duo: expoziție însoțită de un concert. Ca să fiți siguri că nu ratați nimic, puteți să urmăriți activitatea galeriei pe www.facebook.com/orazerobrasov/.

 

Denisa Velicu,
redactor șef Zile și Nopți Brașov

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.