Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Andrei Oltean, organizator Sibiu International Street ART Festival

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Andrei Oltean, organizator Sibiu International Street ART Festival Share Interviu cu Andrei Oltean, organizator Sibiu International Street ART Festival


A IV-a ediție a Sibiu International Street ART Festival (SISAF) va da culoare orașului între 2 și 8 iulie cu noi lucrări de artă stradală. În paralel, festivalul propune un program diversificat pentru iubitorii de artă și cultură urbană. Am aflat mai multe de la Andrei Oltean.

 

Cum își va pune amprenta noua ediție a festivalului asupra Sibiului? Câte murale vor fi realizate, de câți artiști și în ce locații?

La fel ca în fiecare an, SISAF își va lăsa amprenta pe zidurile gri din Sibiu, fiind cel mai amplu demers de acest gen la nivel național. Totodată, e singurul festival din lume de o asemenea amploare care realizează picturi murale pe zidurile instituțiilor de învățământ. La ediția a 4-a, în completarea celor 48 de murale din anii trecuți, vor fi realizate alte 16 lucrări pe zidurile din oraș: școli, licee, un bloc, dar în premieră vor fi pictate și alte instituții importante din Sibiu, precum Casa de Cultură și Sala Transilvania. De asemenea, alte 10 lucrări vor fi implementate pe panouri, în Parcul Sub Arini, dar și în alte spații din oraș care vor fi revitalizate, precum o centrală termică și o serie de panouri electrice. În total, în acest an, vor participa în cadrul festivalului 28 de artiști din România, Brazilia, Rusia și Marea Britanie, aleși în urma unei selecții de proiecte street art.

Ce alte evenimente include programul din acest an?

Am pregătit un program complex, ce include concerte (Macanache, Nopame, All This Band, DJ Funkydrop, DJ Tuți și alții), conferințe pe teme de artă și urbanism, expoziție de fotografie cu artistul Pisica Pătrată în Turnu Sfatului, workshop de stencil cu Mădălina Botoran, proiecție de film, workshop pentru copii cu desene pe asfalt, Live Painting și Sibiu Street Art Tour.

Cel mai așteptat moment al festivalului e Turul de Artă Stradală. Când va avea loc și de ce le-ai recomanda sibienilor să se alăture turului?

Într-adevăr, Turul de Artă Stradală e, probabil, cel mai important moment din întregul festival, fiindcă atunci vedem finalitatea, munca depusă de artiști în cele șapte zile, sub forma lucrărilor impresionante ce vor însufleți Sibiul în următorii ani. Tocmai de asta sperăm să avem alături cât mai mulți sibieni, la fel ca anii trecuți. Plecarea e duminică, 9 iulie, când vom porni pe biciclete sau alte mijloace urbane de deplasare, având ca punct de întâlnire Zidul Orizontal al lui Dan Perjovschi.

Cum s-a integrat festivalul după primele trei ediții în viața culturală a Sibiului?

Credem că am făcut pași importanți pentru ca sibienii să accepte și să îndrăgească această formă de artă, mai puțin răspândită în România, dar care aduce beneficii majore pentru aspectul general al orașului. În plus, deși festivalul durează doar o săptămână, ecourile sale sunt extrem de puternice și de lungă durată. Lucrările pot fi văzute în orice moment al anului, în multe dintre cartierele din Sibiu, ceea ce ne permite să ne adresăm tuturor sibienilor.

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.