Meniu Zile și Nopți

TIFF 2023

Cluj | 9-18 iunie 2023

Festivalul Internațional de Film Transilvania
Ediția a 22-a | Cinematografia nordică, celebrată la TIFF 2023

tiff2023

TIFF 2023

Cluj-Napoca

9-18 iunie 2023

Festivalul Internațional de Film Transilvania
Ediția a 22-a | Cinematografia nordică, celebrată la TIFF 2023

Cinematografia nordică, celebrată la TIFF 2023

Festivalul anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda. Programul marchează o colaborare cu Festivalul de Film Göteborg (Suedia), dar și cu institute de film din toate cele cinci țări.

Astfel, Focus Nordic va include peste 25 de filme, multe fiind proiectate în premieră pentru țara noastră. Comedia neagră Driving Mum (r. Hilmar Oddsson, Islanda, 2022) va avea premiera națională la TIFF, în Focus Nordic. Vrând să îi îndeplinească ultima dorință a mamei sale, un bărbat de vârstă mijlocie pleacă într-o călătorie cu aceasta, chiar dacă ea nu mai este în viață. Driving Mum a câștigat Marele Premiu al Festivalului de Film Tallin Black Nights 2022.

Din selecția Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2022, unde a concurat pentru premiul Un Certain Regard, spectatorii vor putea urmări satira Sick of Myself (r. Kristoffer Borgli, Norvegia, 2022). Când iubitul ei devine cunoscut ca artist contemporan și primește atenție de la o lume întreagă, o tânără din Oslo e cuprinsă de gelozie și începe să facă gesturi extreme ca să atragă, la rândul ei, atenția și simpatia oamenilor.

Tot de la Cannes, în cadrul Focus Nordic, spectatorii vor avea ocazia să revadă și Triangle of Sadness (r. Ruben Östlund, Suedia, 2022), marele câștigător al Premiului Palme d’Or, triplu nominalizat la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film.

TIFF.22 „decolează” cu o comedie zănatică despre frica de zbor

Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) va deschide cea de-a 22-a ediție a festivalului. Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic.

Sigurðsson își testează pentru prima oară umorul negru în limba engleză. Confort nordic este prima sa ieșire din spațiul de confort islandez, deși mare parte din poveste tot acolo se petrece. Filmată în Anglia, Franța și Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer și printre nămeți, o aventură improbabilă, în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândește după colț.

TIFF 2023 Highlights:

Kingdom Exodus, de Lars von Trier, Cate Blanchett în Tár și Isabelle Huppert în La syndicaliste

Riget Exodus / The Kingdom Exodus (Danemarca, 2022), a treia parte a trilogiei horror cult regizată de Lars von Trier, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2022. Serialul urmărește viața plină de absurd și supranatural a pacienților și a personalului din secția de neurologie a spitalului Rigshospitalet din Copenhaga. Toate cele cinci episoade ale seriei vor fi prezentate la TIFF într-o proiecție-maraton unică, parte din Focus Nordic.

Cate Blanchett este poate una dintre cele mai apreciate actrițe ale sezonului, atât de către critici cât și de public, pentru rolul din filmul Tár (r. Todd Field, SUA, 2022), unde o interpretează pe Lydia Tár, compozitoare și dirijoare de geniu. Cu 6 nominalizări la Oscar, Tár este o dramă psihologică despre un personaj excepțional, dar chinuit de paranoia și insomnii.

Un obișnuit al TIFF-ului, celebrul regizor, scenarist și producător german Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven sau Soul Kitchen) își va prezenta noul film – Rheingold (Germania, 2022) – în iunie, la Cluj-Napoca.

Și noul film cu Isabelle Huppert în rolul principal va fi văzut la TIFF 2023. La syndicaliste (r. Jean-Paul Salomé, Franța, 2022) este un thriller inspirat din realitate.

Câștigător al Leului de Aur de la Veneția în 2022, documentarul All the Beauty and the Bloodshed (r. Laura Poitras, SUA, 2022) o are în centru pe artista Nan Goldin. Un portret intim, de o frumusețe răvășitoare.

Tot din selecția oficială a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat trei premii, vine și Lord of The Ants (Italia, 2022), cel mai nou lungmetraj al regizorului italian Gianni Amelio.

Provocatorul Rule 34 (r. Júlia Murat, Brazilia, Franța 2022) a obținut Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno 2022. O poveste despre rasă, clase sociale, justiție și sexualitate.

Un thriller intens, Kompromat (r. Jérôme Salle, Franța, 2022) „e un reminder al modului în care guvernul rus poate distruge vieți dacă îi devii victimă” (Variety).

Lista continuă cu Stories Not To Be Told (Spania, 2022), o serie de scurte povestiri romantice adunate într-o comedie regizată de Cesc Gay.

Și regizorul chilian Matías Bize se reîntoarce pe ecranele de la Cluj-Napoca, cu drama El Castigo (Chile, 2022), un tur de forță filmat dintr-un singur cadru.

Programul TIFF 2023 va include și controversatul film al regizorului austriac Ulrich Seidl: Sparta (Austria, 2022).
Patrick and the Whale (r. Mark Fletcher, SUA, 2022) este un documentar care se folosește de imagini acvatice extraordinare pentru a ilustra încercarea cunoscutului fotograf și explorator marin Patrick Dykstra de a crea o legătură cu un mamifer inteligent și complex: cașalotul.

Abonamente: tiff.eventbook.ro

TIFF 2023

Retrospectivă Jean-Luc Godard la TIFF 2023

Fondator al Noului Val Francez, critic de film, teoretician și intelectual radical, regizorul Jean-Luc Godard (1930 – 2022) va fi celebrat la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

În perioada 9-18 iunie, opt dintre cele mai apreciate filme ale sale vor putea fi vizionate în cadrul secțiunii Close-up Jean-Luc Godard, organizată cu sprijinul Institutului Francez din România.

Program: À bout de souffle (1960); Le Mépris (1963); Alphaville (1965); Pierrot le fou (1965); La chinoise (1967); Weekend (1967); Sauve qui peut (la vie) (1980); Soigne ta droite! (1987).

tiff 2023

Retrospectivă Sidney Lumet la TIFF 2023

Cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania propune o incursiune în universul cinematografic al unuia dintre cei mai prolifici regizori americani ai perioadei moderne, Sidney Lumet (1924 – 2011). Între 9 – 18 iunie, Close-up Sidney Lumet aduce șase opere ale renumitului cineast, în variantă restaurată, la Cluj-Napoca.

Programul este inspirat de retrospectiva dedicată regizorului de Festivalul de Film Lumière (Lyon, Franța) în 2022.

Program: 12 Angry Men (1957); Fail Safe (1964); Serpico (1973); Dog Day Afternoon (1975); Network (Rețeaua, 1976); Running on Empty (1988).

Caută