Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Spectacole

Rigoletto @ Opera Națională Română Cluj-Napoca

Rigoletto

Rigoletto @ Opera Națională Română Cluj-Napoca

Dirijor: David Crescenzi

Regia artistică și Scenografia: Emil Strugaru

Adaptare regie: Mihaela Sandu

Ducele de Mantua: Florin Guzgă (invitat)

Rigoletto: Luca Bruno (invitat)

Gilda: Diana Țugui

Maddalena: Liza Kadelnik

Sparafucile: Corneliu Huțanu

Contele de Monterone: David Pogana

Giovanna: Liliana Feher

Marullo, cavaler: George Godja

Mateo Borsa, un curtean: Florin Pop

Contele de Ceprano: Sebastian Balaj

Contesa de Ceprano: Oana Maria Trîmbițaș

Ușierul: Várga János

Pajul: Oana Maria Trîmbițaș

Dirijor cor: Corneliu Felecan

Concepție costume

Rigoletto și Ducele de Mantua: Anca Pintilie

Coregrafia: Adrian Mureșan

Preluare coregrafie: Daniela Drăgușin

Orchestra, Corul de bărbați și Ansamblul de balet ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Operă în trei acte pe un libret de Francesco Maria Piave, după piesa Le roi s’amuse de Victor Hugo

Una dintre cele mai populare opere verdiene, Rigoletto prezintă drama bufonului Triboulet, care se petrece pe fondul imoralității și desfrâului regelui François I și ca răsfrângere a propriei atitudini ironice la adresa victimelor stăpânului său.

Pentru obținerea permisiunii de a-și reprezenta opera, Verdi va modifica în primul rând titlul inițial, La maledizione (,,Blestemul”) – acum Rigoletto – , va muta acțiunea de la curtea franceză într-un mic ducat italian – Mantua, transferând totodată identitatea personajului negativ – seducătorul rege – , unui duce. Parcursul dramatic îl prezintă pe contele de Monterone, a cărui fiică este umilită, căzând pradă farmecelor ducelui de Mantua, devenind subiect de mare amuzament la curte, motiv pentru care acesta rostește un blestem la adresa lui Rigoletto.

Deși, aparent, bufonul era în siguranță, bucurându-se de bunăvoința și sprijinul stăpânului său, permițându-și o atitudine zeflemitoare față de cei înșelați, acesta va ajunge în curând să plănuiască uciderea ducelui, pentru a răzbuna necinstirea propriei fiice. Faptul că Gilda este conștientă de caracterul discutabil al celui pe care îl iubește, nu o împiedică însă să îi rămâne devotată, sacrificându-se, în final, pentru a-i salva viața. Povestea este curmată brusc în momentul în care Rigoletto descoperă cu stupoare că trupul inert pentru care îl plătise pe asasinul Sparafucile nu este al rivalului său, ci al preaiubitei sale Gilda. Blestemul s-a adeverit!

Modul în care calitatea subiectului, dramatismul acțiunii, complexitatea personajelor sunt transpuse de către Verdi în discursul operei Rigoletto demonstrează capacitatea impresionantă a acestuia de a-și utiliza resursele componistice și limbajul puternic individualizat în realizarea unei muzici fermecătoare. Premiera lucrării a avut loc la 11 martie 1851 pe scena teatrului La Fenice din Veneția, unde s-a bucurat de un succes răsunător. De atunci și până în zilele noastre, popularitatea operei Rigoletto a fost crescândă, confirmându-i statutul de capodoperă verdiană și făcându-i loc pretutindeni în repertoriile marilor case de operă de pe mapamond.

Vârstă recomandată: 7+

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută