Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/04/2020
Artă & Cultură / Carte

Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME Share Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME


Dacă aveai impresia că anime-urile vin într-o varietate largă, pregătește-te pentru manga – benzi desenate japoneze. Serios, gândește-te la cel mai trăsnit subiect și mai mult ca sigur există o manga în acea temă.
De aceea e destul de greu de spus cum o manga devine anime. Câteodată rămân într-un con de umbră pentru un public restrâns, iar adaptarea anime vine în urma unor criterii precum cine e autorul (dacă e cineva cunoscut, mai mult ca sigur seria lui va fi adaptată); este un potențial competitor; poate să vândă cu ușurință produse cu eroul principal. Câteodată au un succes imens, se vând în milioane de copii –  în acest caz, o adaptare anime e inevitabilă. Mai jos este o serie de titluri de manga care au avut un succes incredibil încă de la început, adaptarea anime fiind una recentă (pentru moment, fiecare are un singur sezon apărut). Dacă oricare dintre titlurile de mai jos îți va atrage atenția, acestea sunt disponibile pe mngdoom.com – un website unde poți citi manga, gratuit și sigur. Nu necesită înregistrare. Dacă vrei să le achiziționezi, viz.com este cea mai bună variantă – îți arată mai multe magazine unde manga căutată este disponibilă, astfel este mult mai ușor să compari prețurile și le poți găsi atât în format fizic, cât și electronic.

1. STONE sau despre cum să reconstruim lumea de la 0

 Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

Unele povești sunt atât de bine construite încât pentru câteva momente uiți că e pură ficțiune. Bineînțeles că asta nu ne-a oprit vreodată să ne bucurăm de planete din altă galaxie, eroi cu puteri supranaturale sau personaje neobișnuite. Însă când o serie reușește să îmbine supranaturalul cu știința factuală, e destul de greu să-l treci cu vederea. În 2017, Riichiro Inagaki (scriitor), în colaborare cu Boichi (ilustrator), au pus bazele unei povești cu o premisă unică în rândul show-urilor de aventură – SF. O lumină puternică a fost ultimul lucru văzut de locuitorii planetei înainte de a fi transformați în piatră. 3700 de ani mai târziu Senku și Taiju reușesc să iasă din închisorile de piatră numai ca să descopere că societatea așa cum o știau ei a dispărut, iar o nouă epocă de piatră a luat în stăpânire planeta. Senku este cel care își asumă responsabilitatea de a reconstrui lumea de la 0 folosindu-se strict de știință. De fapt, fiecare experiment realizat este 100% real. De la sticlă și ciment, la praf de pușcă și antibiotice, fiecare pas este însoțit de explicații ușor de înțeles, iar elementele folosite sunt strict cele pe care le-ar avea cineva la îndemână într-o astfel de împrejurare, ceea ce adaugă sentimentului de real. Totuși recomandarea noastră este să nu le încercați acasă. Mie îmi schimb mi-a atras atenția rețeta de coca-cola, care e și mult mai sigură: coriandru, lime, miere și apă minerală. Elementul de știință este fundalul pe care are loc intriga principală: bătălia Om VS Natură care ușor se transformă în războiul dintre oameni. Pentru că o astfel de premisă aduce o problemă de moralitate pusă chiar de antagonistul seriei, Tsukasa: cine ar trebui eliberat și cine ar trebui ucis? Dacă ți-a stârnit curiozitate uite aici primul  capitol. Dacă vrei să achiziționezi manga intră pe viz.com

 Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

Primul sezon (vezi trailer aici) avut un succes incredibil, iar sezonul 2 a primit deja aprobare și va fi disponibil la sfârșitul acestui an. Poți găsi primul sezon pe Crunchyroll, un streaming service special pentru anime. Crunchyroll îți oferă atât opțiunea unui cont gratuit, cât și cea a unui cont premium de 35,57/lună.

2. YAKUSOKU NO NEVERLAND (THE PROMISED NEVERLAND) sau o poveste cu și despre copii, dar NU pentru copii

Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

 

The Promised Neverland este prima manga scrisă Kaiu Shirai. Posuka Demizu a fost cea care a ilustrat-o, iar în 2016 a fost publicat primul volum. În 2019 era a 4-a cea mai bine achiziționată manga, cu peste 7.4 milioane de copii vândute. Nu e de mirare dacă ți cont de povestea incredibilă pe care o spune, a unor copii care trăiesc la orfelinat. Alături de mama, de frați și de surori, duc o viață liniștită și plină de bucurie, în timp ce așteaptă să fie adoptați. Deși locul este prezentat drept utopic, ca cititor înțelegi încă din primul capitol gravitatea lucrurilor. Emma, personajul principal, vorbește mereu la trecut, cât de perfectă era viața, cât de fericiți trăiau, de parcă aruncă o privire asupra trecutului, ea fiind acum într-un viitor îndepărtat. Ca cititor te gândești cum de nu și-au dat seama, evident că ceva este greșit, iar tot ce poate face Emma este să-ți împărtășească sentimentul. Iar dacă tonul narării nu îți ridică semne de întrebare, probabil o să pui la îndoială imaginea fericită atunci când observi că fiecare copil are un număr însemnat pe gât. Iar de aici o serie întreagă de indicii: accentul care se pune pe îndemânarea și inteligența copilului, cei adoptați în ciuda promisiunilor făcute nu păstrează legătura cu cei rămași la orfelinat, iar acolo nu poți rămâne dacă ai mai mult de 12 ani. Nu durează mult și se dezvăluie premisa macabră a seriei: copiii sunt crescuți drept mâncare pentru demoni – ceea ce au considerat drept un orfelinat este, de fapt, o fermă, iar mama (Isabella) persoana care avea grijă de ei și pe care au ajuns să o iubească era responsabilă de „procesul de livrare”. Dar povestea înseamnă mai mult decât atât, nu se bazează pe valoarea șocului sau pe scenele grotești pentru a induce frica în rândul cititorilor. Povestea se bazează pe suspans, preferă să implice decât să explice. Crează legături puternice între protagoniști – ar face orice unul pentru celălalt, inclusiv și-ar sacrifica propriile vieți pentru ca ceilalți să poată supraviețui. Relația lor este emoționantă, dar asta nu face nimic altceva decât să amplifice sentimentul de disperare al cititorului cauzat de situația  prin care personajele trec. Cel mai înfiorător pentru mine a fost să-mi reamintesc constant că personajele sunt pâna la urma urmei niște copii cu vârste într 5 și 12 ani și că nu e vorba doar de slăbiciunea pe care o au în fața demonilor, dar și de slabiciunile vârstei, cum ar fi naivitatea sau imaturitatea.

Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

Primul capitol este aici dacă vrei să-i dai o șansă. Dacă preferi să o achiziționezi, este disponibilă pe viz.com. Primul sezon al anime-ul s-a încheiat într-unul din cele mai pline de suspans momente din întreaga serie, însă în ultima parte a anului 2020 ne putem aștepta la sezonul 2. Trailer-ul este aici. Din păcate, singurul loc unde este disponibil primul sezon este pe Hulu, însă luna martie a acestui an ne-a adus variant de Blu-Ray, cu întreg sezonul, plus un conținut surpriză bonus. Mai multe detalii și locul de unde îl poți cumpăra aici.

3.KIMETSU NO YAIBA (DEMON SLAYER) sau Japonia în anul 1900 cu o întorsătură supranaturală

 Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

Koyoharu Gotōge a scris și ilustrat „Demon Slayer”, seria fiind publicată în anul 2016. Este prima sa creație de lungă durată și a fost un succes răsunător – până în aprilie 2019 când a apărut variante anime, avea aproape 7 milioane de copii vândute, clasându-se în topuri pe locul 6. A atras atenția atât prin poveste, personajele diverse, timpul acțiunii, dar și prin frumusețea ilustrațiilor prin care a reușit să dea dinamism scenelor de luptă. În perioada Epocii Taishō, în inima Japoniei, demonii pândesc oamenii din întuneric așteptând momentul potrivit pentru a ataca și a le devora sufletele. Oamenii își pun încrederea în mâinile unei elite de asasini care au misiunea de a vâna demonii. Astfel îl întâlnim pe Tanjirou. După moartea tatălui său a devenit singura sursă de venit a familiei, făcând drumeții în satul din apropiere pentru a vinde cărbune. Însă într-o zi este martor al cruzimii demonilor: membrii familiei sale au devenit victimele unui atac și singura supraviețuitoare, sora sa, Nezuko, este transformată într-un demon. Surprinzător, pare că încă este capabilă de emoții și gândire umană. Acesta este motivul pentru care Tanjirou decide să se alăture elitei de asasini, speră că va găsi un leac pentru condiția surorii sale, dar totodată visează la răzbunare. Deși premisa este una destul de comună în rândul benzilor desenate de acțiune și SF, „Demon Slayer” reușește să impresioneze prin alte aspecte. La fel ca și în cazul „The Promised Neverland”, a creat legături puternice și emoționante între personaje, care au reușit să îl facă pe cititor să empatizeze imediat cu trăirile lor. Cel mai bun exemplu în acest sens este în relația lui Tanjirou cu sora sa, Nezuko. Dinamica deja puternică, este nuanțată, în mod tragic, prin trauma de a-și pierde familia și transformarea lui Nezuko în demon. Relațiile construite astfel sunt și cauzate de lumea pe care seria a reușit să o contureze, aducând un alt plus. Spre deosebire de alte creații, în care elementul supranatural se construiește în jurul societății, în lumea „Demon Slayer” lucrurile sunt opuse. Demonii se află acolo încă de la începuturile societății, fiecare vine cu un set de reguli, iar personajele învață să trăiască și să interacționeze conform sau opus lor. Seria promite multe, atât cu privire la poveste, evoluția personajelor, dar și construcția personajului negativ, iar până în acest moment nu a dezamăgit. Manga o găsești pe mngdoom.com sau dacă vrei să achiziționezi viz.com.

 Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

Aruncă o privire și la adaptarea anime. Momentan seria are un singur sezon, disponibil pe Hulu, dar poți comanda DVD-ul cu toate cele 26 de episoade playtech-asia.com.

TATE NO YUUSHA NO NARIAGARI (THE RISING OF THE SHIELD HERO) sau despre eroul pe care toată lumea iubește să-l urască

 Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

M-am bucurat să aflu că nu sunt singura care consideră că The Rising of the Shield Hero e o serie atât de frustrantă, pe cât e de genială. A apărut pentru prima dată în 2013 sub forma de roman, iar în 2014, Aneko Yusagi (scriitor) împreună cu Aya Kyu (ilustrator) au lansat varianta manga. Urmărim povestea a 4 tineri din perioade diferite ale lumii noastre care sunt aduși într-un univers fantezist. Motivul: noua lume se află sub nenumărate atacuri ale unor monștri, iar ei sunt eroii care primesc misiunea de a salva situația. Dacă eșuează, universul în care se află va pieri și nu se vor mai putea întoarce în propria lume. Naofumi, personajul principal, este și cel mai ghinionist dintre cei 4, spre deosebire de restul care primesc unelte puternice, el primește un simplu scut, iar asta îl face să pară inutil în fata celorlalți. Pică victima unui complot care are drept scop denigrarea sa, pus la cale de fiica regelui, care îl acuză pe nedrept de abuz sexual. Din acel moment, el este tratat ca vinovat și marginalizat de rege, de ceilalți eroi și de întreaga populație a regatului. Este lăsat în viață doar pentru că este nevoie de toți cei 4 eroi în luptele care vor urma. Unul dintre cele mai interesante aspecte ale „Rising of the Shield Hero” este psihologia personajului principal. În ciuda trădărilor cu care s-a confruntat, Naofumi își acceptă rolul de erou – îi va salva pe cei neajutorați chiar dacă aceștia îl urăsc. Ca cititor, nedreptatea la care este supus te face sa empatizezi cu el. Dar mai mult decât atât, este ușor să te identifici cu el dacă vreodată ai fost intimidat, tratat ca celălalt sau învinovățit pentru ceva ce nu ai făcut. Asta nu face decât să nuanțează dorința noastră ca el să câștige. Vrem ca el să fie eroul principal, să le dovedească tuturor adevărata sa valoare, însă de fiecare dată când e aproape de a obține locul binemeritat este pus încă odată într-o situație dificilă sau acuzat pe nedrept, ceea ce face ca întreaga poveste să fie frustrantă. În ciuda acestui aspect, merită o șansă. Fie că te interesează povestea sau ești ca mine și ești curios dacă Naofumi reușește până la urmă să își salveze reputația, poți începe să citești pe mngdoom.com. Din păcate nu este disponibilă pe viz.com, dar  o poți găsi pe elefant.ro, cu discount de 10% și livrare gratuită acasă.

 Descoperă 4 MANGA care au avut succes înainte de adaptarea ANIME

Varianta anime (trailer) a reușit într-un scurt timp să își construiască un fandom solid. Deși la finalul primului sezon, în ciuda nenumăratelor fapte eroice, Naofumi încă este catalogat drept „antagonist”. Putem spera că sezonul 2, programat pentru finalul anului 2020, va aduce câteva schimbări. Avem chiar și o confirmare pentru sezonul 3. Primul sezon este disponibil pe Crunchyroll.

TEODORA BRATU

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută