Născut dintr-o prietenie și din dorința comună de a duce mai departe spiritul ospitalității românești, STRĂBUN nu este doar un restaurant, ci o poveste spusă prin farfurii pline de suflet.
În spatele acestui restaurant sunt Răzvan și Dana Mangu (care au avut în trecut Beautyfood) și Eugen și Alina Talpan. De la începuturile provocatoare și până la visurile pentru 2026, Răzvan ne-a povestit despre drumul lor și despre felul în care au reușit să transforme „pofta de acasă” într-un concept care adună comunitatea în jurul emoției.
Cum a apărut STRĂBUN și de ce ați făcut pasul spre un restaurant care mizează pe bucătăria românească?
STRĂBUN s-a născut din dorința de a duce mai departe ce am reușit să construim la Beautyfood, dar mai mult: nu doar mâncare bună și oameni calzi, ci și o poveste care să lege frumos conceptul și să trezească nostalgie și emoție. A apărut într-un moment dificil pentru noi: am avut de ales între să renunțăm sau să facem un pas înainte.
Am ales pasul, care a fost de fapt un salt. Ne-am cunoscut cu Alina și Eugen Talpan, oamenii din spatele brandului Bunica Gătește, și de acolo totul s-a întâmplat natural, frumos, ca și cum așa era scris să fie. Așa a apărut STRĂBUN. Cât despre specificul românesc, acesta a fost întotdeauna visul meu și se simțea timid și în preparatele de la Beautyfood. Aici nu mai este timid: este esența locului, este gustul copilăriei adus în prezent, emoția meselor și bucuria autentică. Este, așa cum ne-am dorit toți patru, o poveste!
Ce ne poți spune despre meniu?
Am gândit acest specific cu sufletul, din convingerea că un bucătar își găsește sensul doar atunci când reușește să ducă mai departe gusturile care i-au marcat copilăria. Doar trăind emoția farfuriei de altădată poți învăța să o transmiți mai departe. Prin meniul nostru încercăm să unim două lumi: tradiția și bucătăria clasică, pe care le regăsim în colaborarea cu partenerii noștri, dar și viziunea mea modernă asupra gustului.
Astfel, în meniul STRĂBUN puteți vedea atât ardei umpluți și supă de pui cu tăiței de casă, cât și colivă cu înghețată de leuștean și piept de rață.
Spune-ne un lucru mai puțin cunoscut despre Străbun.
STRĂBUN este locul în care patru oameni, sprijiniți de o echipă minunată, și-au unit forțele pentru a transforma un vis în realitate. Am avut alături pe toți cei implicați în a da viață acestei povești: de la proprietar, la echipa noastră, până la prietenii care ne-au susținut. Fiecare a contribuit, iar noi le suntem recunoscători din suflet.
STRĂBUN, putem spune cu mâna pe inimă, este un restaurant de familie, creat cu pasiune și căldură de oameni faini (și nu ne referim la noi patru).
Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit?
Șantierele sunt tot timpul pline de provocări, de momente în care spui că nu mai poți, apoi găsești soluții. Toate au fost grele, dar important este că am învățat din ele și am trecut cu bine peste.
Ce fel de comunitate vă doriți să strângeți în jurul localului vostru?
Întotdeauna am fost de părere că mâncarea bună unește oamenii – exact asta ne dorim. Ne adresăm tuturor celor care simt emoție de fiecare dată când își amintesc de mesele în familie, dar și celor care apreciază mâncarea bună și liniștea. Ne dorim ca experiența la noi să fie una caldă, familială și plină de savoare. Așa că vă invităm să veniți cu familia… facem noi salata boeuf.
Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului sau asupra zonei în care e deschis?
Ne dorim să strângem lângă noi o comunitate de oameni care caută emoție și frumos. STRĂBUN nu este despre conceptul de gastronomie românească clasică, nu este despre istoria și tradiția de care citim în cărți.
STRĂBUN este despre aducere aminte, despre nostalgie, despre clipele frumoase care ne-au marcat copilăria, dar aduse prezent. Ne dorim să creăm un loc în care oamenii să se oprească, să simtă, să-și amintească și să plece cu zâmbetul și nostalgia unei clipe care li s-a întors în suflet. Vrem să fim mândri de fiecare „Sarut mâna pentru masă”.
Ce vă place vs. ce nu vă place la București și cât de ușor sau greu este să ai un local ca al vostru în orașul ăsta?
Bucureștiul este superb. Este exact ca o mâncare în care există și sare, și piper. Este locul în care se unesc atât de multe culturi, tradiții și obiceiuri, încât devine o provocare să oferi un călduros „acasă” pentru fiecare. Nu este ușor, mai ales că uneori, în goana lor specifică unei metropole, oamenii uită adesea că masa nu e doar o nevoie sau o poftă, ci un moment de bucurie, de amintiri și de emoție.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în perioada de activitate?
Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în această perioadă a fost faptul că antreprenoriatul este un drum foarte greu și că atunci când nu mai poți, trebuie să mai poți puțin. Dar când vezi farfuriile goale și mesajele de la clienți, scrise pe Google sau pe șervețele lăsate pe masă, merită din plin!
Ce planuri aveți pentru 2026?
În 2026 ne dorim să fim sănătoși, să trecem în următorul an cu un „bairam” reușit, să oferim experiențe memorabile și să ni se valideze munca din 2025.
Interviu de GRUIA DRAGOMIR | POVEȘTI DIN BUCUREȘTI












