Ce bei când nu bei… alcool? Băuturi fresh pentru zile toride
Vara este despre cocktailuri răcoritoare, timp petrecut cu prietenii și discuții până seara târziu. Dar ce opțiuni avem când parcă nu dorim să bem alcool, dar nici să comandăm o apă sau un suc simplu? Aici intervin mocktailurile: arată ca un cocktail, au gust bun și, bonus, le putem consuma în orice parte a zilei.
Începem cu Spa Spritz, mocktailul verii 2025, conform Better Homes & Gardens.
Pentru preparare vom avea nevoie de apă minerală, sirop de flori de soc sau lavandă, lime, frunze de mentă și felii subțiri de castravete. Se bea cu multă gheață, într-un pahar înalt. Gustul e ușor floral, proaspăt și te face să te simți ca într-un resort, de aici probabil și numele acestei băuturi, iar cei care l-au încercat deja au menționat faptul că merge excelent la un brunch.
Cei care vor o experiență inedită pot încerca Pickle Lemonade.
Da, ați citit bine, limonadă cu murături. E acel tip de băutură „de testat măcar o dată în viață”: acrișoară, sărată, dar totuși răcoritoare. Pentru preparare avem nevoie de suc de lămâie, sirop de zahăr, apă minerală și zeama de la castraveții murați. Se servește cu gheață și cu o felie de castravete murat.
Pare că băutura vedetă a momentului este matcha, iar o matcha simplă cu gheață nu este atât de spectaculoasă. Totuși, majoritatea cafenelelor s-au gândit deja la acest lucru, motiv pentru care ne putem delecta și cu rețete precum Raspberry-Matcha Sparkler. Este combinația ideală dintre matcha și zmeură proaspătă. Se amestecă matcha cu apă caldă, se pasează zmeura cu lime și sirop de zahăr, se toarnă totul peste gheață și se completează cu apă minerală.
Dacă aveți chef de ceva mai exotic, puteți încerca Lychee Matcha Soda.
Matcha, lychee, apă minerală și sirop de agave. Se servește cu multă gheață și, dacă preparați acasă această băutură și vă doriți să vă impresionați invitații – cu o floare comestibilă deasupra.
Pentru fanii Moscow Mule-ului, am ales varianta fără alcool: Virgin Cucumber-Mint Mule.
Bere cu ghimbir fără alcool, lime, felii de castravete și frunze de mentă. Se bea într-o cană de cupru sau pahar răcit în congelator înainte, cu gheață zdrobită.
Pentru a menține atmosfera tropicală, de vară, avem Grapefruit-Coconut Cooler.
O combinație pe cât de simplă, pe atât de bună: suc de grapefruit roz, cremă de cocos și puțin sirop de agave. Gustul e cremos, dar ușor acrișor. Se servește cu gheață și o felie de grapefruit caramelizat.
În aceeași zonă tropicală am ales și Tropical Matcha Cooler.
Acesta se prepară cu matcha, lapte de cocos, suc de ananas și sirop de vanilie. E o băutură cu textură de smoothie, dar cu toate șansele de a fi chiar mai comandată decât o Virgin Pina Colada, spun cei care au încercat deja această variantă de matcha.
Pentru cei care vor o băutură simplă, dar care arată ca un cocktail fructat cu alcool, am ales Apple & Basil Smash.
Sucul de mere se amestecă cu lime proaspăt și câteva frunze de busuioc zdrobite și rezultă o combinație ușor acrișoară și răcoritoare. Opțional, se poate adăuga colorant alimentar verde, pentru a face acest mocktail și mai interesant.
Pentru cine își dorește ceva super răcoritor, dar și interesant, recomand Watermelon & Chili Cooler.
Este combinația perfectă dintre dulcele pepenelui roșu și o urmă foarte subtilă de ardei iute, care te „lovește” abia la final. Se prepară cu pepene blenduit, lime, sirop din zahăr infuzat cu chilli și apă minerală. Se bea rece, cu gheață zdrobită.
Încheiem cu un mocktail cu arome orientale: Coconut Chai Fizz.
Un mocktail cu lapte de cocos, concentrat de chai și apă minerală. Rezultatul este o băutură cremoasă nu foarte dulce, cu note de scorțișoară și vanilie.
Concluzia?
Fără alcool nu înseamnă fără gust, iar faptul că există atât de multe alternative la băuturile cu alcool nu poate fi decât un motiv de bucurie, pe care să îl împărtășim alături de prieteni, în orice moment al zilei.
TEXT de IULIANA CIOCÎRLAN | EAT & DRINK