Play/Rec. Discuție despre Audio Drama și decernarea Premiului Scena.ro la Galeria SAC
Revista de artele spectacolului Scena.ro începe anul marți, 21 ianuarie, la ora 18.00, cu un prim eveniment la Galeria SAC (strada Berthelot, nr. 5). Cu această ocazie se acordă Premiul Scena.ro pentru 2024, revenind anual unor persoane, companii sau inițiative „pentru curajul și perseverența de a susține un demers esențial pentru dezvoltarea scenei românești”.
În acest an, premiul este acordat Teatrului Postnațional Interfonic (TPI) „pentru perseverența cu care a descoperit și produs timp de trei ani zeci de noi texte ale unor autori din diferite generații, experimentând cu spațiul sonor în producții audio disponibile gratuit online pe platforma interfonic.ro”.
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Galeria SAC, unde se poate vedea încă expoziția Chantal by Us. Biografii interdisciplinare într-un teatru al grijii, la care a colaborat și Vlaicu Golcea, co-fondator TPI, marchează și lansarea ultimului număr din 2024 al Revistei Scena.ro. Acest număr include un dosar special cu tema Play/Rec – Dosar Audio Drama, realizat cu susținerea Forumului Cultural Austriac și a Ambasadei Elveției în România.
Discuția despre creațiile performative care se concentrează asupra sunetului va fi moderată de Oana Cristea Grigorescu, redactoare-șefă adjunctă a Revistei Scena.ro și producătoare de audio drame la Teatrul Național Radofonic, care îi va avea ca invitați pe Vlaicu Golcea, co-fondator al TPI, Roxana Lăpădat, traducătoare a pieselor străine produse de TPI și pe artistele Iulia Enkelana, Cătălina Bălălău și Aida Šošić. În prezentarea dosarului Play/Rec, dramaturga de origine română, naturalizată la Viena, Alexandra Pâzgu va fi prezentă cu o intervenție online.
Premiul Scena.ro este o inițiativă care încearcă să refacă măcar parțial echilibru ecosistemului teatral românesc, atrăgând atenția asupra importanței asumării unor poziții curajoase, a exersării spiritului critic și a investiției consecvente în proiecte originale, creative.
Redacția Scena.ro a luat decizia de a acorda acest premiu în 2023, constatând că traversăm un moment cultural definit de confuzia valorilor în teatrul românesc, în care dimensiunea comercială prevalează tot mai mult, un moment în care conservarea unui status quo care a erodat dimensiunea etică a mișcării teatrale a devenit o miză mai importantă decât rolul teatrului în societate.
Un grup alcătuit din colaboratorii constanți ai revistei, cele mai importante voci critice independente din România în acest moment: Miruna Runcan, Mirella Patureau, Alina Nelega, Marian Popescu, Florentina Bratfanof, redactoarea șefă adjunctă Oana Cristea Grigorescu și redactoarea-șefă, co-fondatoare a revistei, Cristina Modreanu, a făcut trei propuneri pentru Premiul Scena.ro din 2024, după cum urmează:
– Adonis Tanța & echipa Stația/Teatru muzical
pentru conceptul performativ original de teatru muzical și operă experimentală, dezvoltat cu consecvență în peste 5 ani la Reactor de creație și experiment și pentru care a creat anul trecut la Cluj spațiul independent Stația Teatru /Muzical .
– Teatrul Postnational Interfonic
pentru perseverența cu care a descoperit și produs timp de trei ani zeci de noi texte ale unor autori din diferite generații, experimentând spațiul sonor în producții audio disponibile gratuit online pe platforma interfonic.ro/
– Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan
proiect de revitalizare a actului teatral prin texte noi românești puse în scenă în ultimele trei stagiuni de regizorii Leta Popescu, Cristian Ban și Adrian Iclenzan la Teatrul „Fani Tardini din Galați”.
În urma votării, din cele trei nominalizări au fost desemnați câștigători artiștii care alcătuiesc colectivul Teatrul Postnațional Interfonic.
Premiul Scena.ro 2024 are o valoare de 10.000 lei și va fi însoțit de o serie de pagini dedicate premianților în primul număr în print al revistei din 2025. Premiul revistei Scena.ro din 2024 este susținut din fonduri acordate de Ministerul Culturii din România prin grantul pentru reviste culturale independente.