The Wise Guy: David Chase și restul lumii
Poate sunt ceva mai pretențios, dar mie mi-au plăcut doar două seriale cap-coadă, fără să existe vreun sezon care s-o dea în bară sau vreun story arc care să scadă nivelul. Și acelea sunt The Sopranos și Succession.
E totuși un aspect foarte interesant că cele două producții sunt realizate de HBO (ceea ce spune multe despre calitatea serialelor pe care le produc) și că au apărut la aproape 20 de ani distanță.
Dar astăzi mă concentrez pe The Sopranos.
The Sopranos
Eu am copilărit în anii 2000, deci în anii în care mi-am dezvoltat atât cultura cinematografică, dar și pe cea a serialelor, peisajul artistic era populat în principal de seriale precum Six Feet Under, Deadwood, Lost, Breaking Bad și Prison Break, iar mai târziu, Game of Thrones și alte seriale post-2010.
Deci pot să spun că am fost mai mult decât norocos. Un episod pe săptămână, cât simțeam că merit, ca să pot să aștept cu sufletul la gură să văd ce se mai întâmplă, nu să mi se dea totul pe tavă, să mă trântesc într-un cot și să văd două sezoane în două zile (nu, mulțumesc, Netflix!).
Și în toată aventura asta a mea pestriță, la un moment dat, am nimerit pe The Sopranos, despre care toată lumea zicea că e de studiat, că e „biblie” și că nu am cum să nu-l văd.
E, și de atunci, de când cu primul episod, toată busola mea în ceea ce privește serialele s-a dat peste cap în mod teribil. Nimic nu mai ajunge nici măcar aproape. De la actorie la scenariu și regie, Sopranos a devenit pentru mine un etalon și un termen de comparație invariabil într-o lume în care există și Emily in Paris.
Curios fiind de unde a plecat toată aventura, încă de dinainte de trecerea în noul mileniu, am aprofundat puțin subiectul și așa am aflat de David Chase, creatorul serialului și omul care a pus bazele unui produs care a urmat să schimbe cu totul peisajul televiziunii.
Nu sunt singurul care spune că TV-ul a avut o viață înainte și are o viață după Sopranos, dobândind un fel de rol de punct 0, de cotitură, în care serialele existau înainte și după el.
În cartea Difficult Men, scrisă de Brett Martin, acesta analizează în detaliu fiecare dintre cei patru mari autori care și-au pus amprenta asupra acestei schimbări: creatorul Breaking Bad, creatorul Mad Men, creatorul The Wire și omul în cauză, David Chase.
În documentarul propus de cei de la Max, realizat de foarte talentatul Alex Gibney, Chase e pus sub o lupă și răspunde la niște întrebări adesea incomode, dar care ne fac să înțelegem mai multe despre ce a însemnat serialul în momentul în care a luat naștere.
Scenele de casting ale actorilor sunt un deliciu, iar testimonialele lor, la ani de zile după episodul final, nu fac decât să îmi aducă aminte ce dor îmi e de ei și de rolurile făcute, în acest peisaj trist și artificial unde e atât de greu să găsești ceva de valoare.
Text de ȘTEFAN IANCU | POINT OF VIEW
Citește mai multe articole din FILM.