„Jeanne du Barry” O călătorie în măreția Versailles-ului de altădată
Dacă ești în căutarea unei infuzii de măreție și regalitate, filmul Jeanne du Barry este opțiunea ideală, purtându-te într-o călătorie fascinantă în lumea Versailles-ului de dinainte de Revoluția Franceză.
Biopicul spune povestea celei mai recente amante oficiale a regelui Ludovic al XV-lea şi își propune să te transporte într-o lume a fanteziei, în care aristocrația strălucește în toată gloria sa prin detaliile costumelor luxoase și farmecul sofisticat al curții regale.
Johnny Depp pentru rolul lui Ludovic al XV-lea
Scenarista și regizoarea Maiwenn a creat vâlvă încă de la început, alegându-l pe Johnny Depp pentru rolul lui Ludovic al XV-lea, în ceea ce urma să fie prima sa apariție într-un film după divorț, însă, în ciuda provocărilor apărute pe parcurs, Jeanne du Barry s-a dovedit a fi un film biografic subtil și bine realizat, cu o încărcătură semnificativă de umor și sarcasm.
Depp oferă una dintre cele mai autentice interpretări ale unui rege care se îndrăgostește de o curtezană, portretizând o figură tăcută, melancolică, dar dominantă, cu o puternică latură întunecată.
Jeanne du Barry este interpretată de Maiwenn, Melvil Poupaud joacă rolul Contelui du Barry, iar Pierre Richard îl interpretează pe Ducele de Richelieu.
Jeanne du Barry a fost o tânără de origine modestă, care a devenit o curtezană celebră datorită perspicacității, frumeseții, și inteligenței de care a dat dovadă. Maïwenn creează o Jeanne jucăușă și seducătoare, o femeie pasională care s-a îndrăgostit de rege în încercarea de a-și crește statutul social.
Scenariul, co-scris de Maïwenn, dezvăluie absurditatea și șovinismul vieții de la curte. Este o lume foarte ierarhizată, în care fiecare privire, gest și cuvânt au înțeles ascuns. Jeanne este singurul personaj care se lasă condus de emoții spontane. Toată lumea este prea legată de convenție sau de propriul interes pentru a-și dezvălui cu adevărat sentimentele. Elementele disruptive constau în umorul morbid și în personajele adesea monstruoase.
Maiwenn acordă o atenție detaliată costumelor și designului de producție.
Nu există anacronisme asemenea celor din Marie Antoinette a Sofiei Coppola, dar există același interes obsesiv pentru modul în care personajele se îmbracă și în special pentru modul în care își aranjează părul. Filmul utilizează, de asemenea, foarte inventiv locațiile de la Versailles, de la sala oglinzilor la numeroasele săli în care aristocrații își desfășoară ritualurile bizare. Jeanne du Barry este, în ultimă instanță, o experiență cinematografică pe care iubitorii de drame istorice nu trebuie să o rateze.
Filmul va apărea pe marile ecrane începând cu 10 noiembrie.
Citește mai multe articole din FILM.
Text de Delia Mitrache | Recomandări | Premiere