Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/06/2023
Artă & Cultură / Teatru Film / Point of View

POINT OF VIEW | “Ultimii” – pe care îi știm cu toții

Ștefan Iancu De Ștefan Iancu
Comentarii POINT OF VIEW | “Ultimii” – pe care îi știm cu toții Share POINT OF VIEW | “Ultimii” – pe care îi știm cu toții
Ultimii


POINT OF VIEW | “Ultimii” – pe care îi știm cu toții

Până acum, rubrica asta a avut mereu ca subiect principal un film sau un serial. Doar că, odată cu trecerea timpului, autorul ei a devenit din ce în ce mai selectiv, astfel că a ajuns să aibă în sfârșit o lună în care nimic nu l-a dat pe spate, nici în domeniul cinematografic și nici pe micul ecran. Așa că, în lipsă de variante, și-a mutat atenția către teatru, acolo unde a avut o plajă ceva mai largă de opțiuni din care să aleagă. Dar a rămas cu una singură: „Ultimii”, un text scris și regizat de Mimi Brănescu.

A avut premiera înainte de pandemie și a fost reluat la mult timp după ce aceasta s-a terminat. Un spectacol pe care cred cu tărie că ar trebui să îl vadă mult mai multă lume, dar care nu s-a bucurat niciodată de o promovare atât de solidă precum altele. Un fel de film de Cristi Puiu aruncat într-o mare de „Teambuilding”-uri. Ăsta e destinul acestei producții a Teatrului Metropolis.

Cu același tip de umor negru și cinism asupra vieții, textul lui Mimi Brănescu surprinde, în mai puțin de două ore, un scurt și intens episod din viața unei familii dintr-un sat de la țară, unde responsabilitățile sunt împărțite, vina e aruncată de la unul la altul și fiecare se descurcă cum poate. Toate astea, bineînțeles, sub imperiul judecății acute a celorlalți membri ai familiei, care știe mai mult decât vrea să lase de înțeles.

Marcu (Emanuel Pârvu) a divorțat și a venit la casa părintească de la țară pentru a-și linge rănile, Ică (Adrian Titieni), tatăl familiei, încearcă să-și retrăiască frânturi din tinerețe, dar din păcate, se regăsește într-un corp mult prea bătrân pentru activitățile aferente, Luminița (Andreea Mateiu) s-a resemnat și încearcă să se împace pe sine cu viața pe care urmează să o trăiască de acum încolo într-un mediu ermetic, pierdut parcă de lume, iar Lulu (Conrad Mericoffer) încă trage speranță că va ajunge un cântăreț faimos, chiar dacă și el, și toată lumea știe că visul lui e departe de a se putea împlini.

Toate personajele prezente în piesă sunt luate de undeva din realitate. Cu toții cunoaștem un „Lulu” sau o „Luminița” sau am întâlnit bucăți din ei. Bucăți cu care îți e imposibil să nu empatizezi, chit că e vorba de a râde cu sau despre ei sau pur și simplu de a-i obsevra de departe. „Ultimii” sunt niște ratați, niște oameni cu idealuri frânte, parcă scoși de undeva dintr-un colțișor îndepărtat al lumii și trântiți pe o scenă de teatru pentru a-i vedea de mai de aproape și a-i analiza.

În primul plan al spectacolului, chiar dacă performanțele actoricești sunt excelente, stă textul lui Mimi Brănescu. Stilul neiertător față de personaje și felul în care le pune pe tapet fără nici un pic de milă este de fapt o dovadă a veridicității operei în cauză, dar și a operei sale în general. Personajele alea sunt mult prea aproape de noi decât ar avea voie să fie, în mod normal. Sunt crude, sincere, rănite și sângerează. Iar noi suntem aici să vedem cum sângele ăla e adevărat și nimeni nu se face că-l doare.

» Text de ŞTEFAN IANCU

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută