Meniu Zile și Nopți

Junii Brașovului | SOCIETATEA JUNILOR NAŢIONALI ALBI

Junii Brasovului 2023

Numiţi din vechime „şi alghi”, deoarece costumul lor era alcătuit din veşminte albe. Junii Naţionali Albi sau, cum mai sunt cunoscuţi, „Albiorii” s-au constituit în anul 1860, în contextul înfiinţării Asociaţiunii Transilvănene pentru Cultură şi Literatura Poporului Român (ASTRA), în marea lor majoritate, membrii făcând parte din breslele măcelarilor şi negustorilor din Șchei.

Costumul lor diferă de cel al Junilor Tineri şi Bătrâni prin cămăşile de pânză albă, scoase în afară, lungi până la genunchi şi largi, în 12 clini, împodobite cu fluturi aurii şi broderii în motive româneşti. Sunt încălţaţi cu cizme, iar pe cap poartă o căciulă de blană albă. Iniţial, purtau căciula neagră, dar pentru a se distinge de celelalte grupuri şi-au confecţionat căciuli albe cu „ţoc”, ca a Junilor Curcani, susţinută sub bărbie cu o cureluşă, modelul ei amintind de căciula lui Mihai Viteazul, care a avut bune legături cu românii din Şchei, el ajungând de trei ori aici.

La brâu, Junii Naţionali Albi au un chimir lat, cusut cu motive naţionale şi numai vătaful poartă o lăibărică (vestă) albă cu găitane negre şi pe margini cu cusături, realizate cu „troaca” (un „război” de cusut arhaic, cu ciocănele, care a dat şcheienilor porecla de „trocari”).

Junii Brasovului 2023

Astăzi, contrar vechiului obicei, Junii Naţional Albi, în cadrul încolonării la evenimentul tradițional cunoscut sub denumirea de „Coborârea în Cetate”, din Duminica Tomii, nu mai ocupă locul al treilea, ci ultimul, permiţând Junilor Roşiori, Junilor Curcani, Junilor Dorobanţi şi Junilor Braşovecheni să defileze în faţa lor, Albiorii încheind plutonul.

Actualul steag este confecţionat în anul 1977, purtând pe o parte portretul marelui poet al deşteptării noastre, Andrei Mureşianu, iar pe cealaltă, un June Albior. Suportul steagului, confecţionat din lemn, poartă plăcuţe metalice (ţinte) cu numele şi prenumele tuturor membrilor grupului.

Troița ridicată în anul 1896 pe care o protejează Junii Naționali Albi poartă numele popular „La ăle două cruci”, după cum au rămas de mult încetățenite în conștiința localnicilor cele două troițe din apropierea Bisericii „Sfânta Treime” – Pe Tocile.

Caută