Alina Șerban prezintă premiera filmelor FĂRĂ FRICĂ și organizează a doua ediție a Galei „Eu contez”
“Fără Frică” reprezintă un proiect de film inedit – șase scurtmetraje regizate, scrise și jucate de tineri instituționalizați și o Gală excepțională dedicată copiilor și tinerilor din centre de plasament.
Premiera filmelor “Fără frică” va avea loc în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Tinerilor Instituționalizați „Eu contez”, în data de 13 martie, la ora 19.30, la Cinema Elvire Popesco – Bulevardul Dacia nr. 77.
Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile pe bază de rezervare la adresa: untoldstoriescompany@gmail.com.
Atât filmele, cât și Gala Tinerilor Instituționalizați „Eu contez” fac parte din proiectul “Fără frică-povești din lumea noastră”, derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul În Stare de Bine susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Alina Şerban este actriţă, dramaturg, scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România si președintele Asociației non-profit Untold Stories.
În rolul de regizor, trainer și curator al poveștilor, Alina Șerban contribuie și cu înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă acești tineri, ea însăși trecând prin experiența instituționalizării.
În perioada noiembrie decembrie 2022, în cadrul proiectului, artista a susținut de ateliere de storytelling si filmări cu tineri instituționalizați. Scenariul scurtmetrajelor este bazat pe poveștile lor de viață. Scurtmetrajele rezultate în urma proiectului “Fără frică – povești din lumea noastră” vor fi proiectate în cadrul celei de-a doua ediție a Galei Tinerilor Instituționalizați „Eu contez”. Gala este o celebrare a copiilor și a tinerilor instituționalizați din România, iar scopul acesteia este să aducă în lumina reflectoarelor poveștile și experiențele acestora.
În cadrul proiectului au fost realizate 6 scurtmetraje cu scopul de a cerceta realitățile tinerilor instituționalizați și de a crea materiale culturale în care aceștia să se regăsească, iar vocea tinerilor crescuți în centrele de plasament să fie reprezentată chiar de ei înșiși.
Echipa artistică: Alina Șerban (regie, producție și concept artistic), Cătălin Rugină (Director de imagine), Oana Băilă (Montaj), Laurențiu Coțac (Sound Design), Horia Baldea (Priza directă), Regie, scenariu, actorie: Vanessa Dancea, Rebeca Bujorea, Maria Pioti, Florina Olariu, Nicu Răducanu.
De asemenea, a fost organizată o caravană în care filmele au fost prezentate în 6 locații. Premiera oficială a filmelor “Fără frică” în cadrul Galei reprezintă ultima oprire a caravanei de scurtmetraje.
Caravana de filme “Fără Frică” a fost până acum în următoarele 5 locații: în cartierul Ferentari la Studiourile Ferentari, în Jilava la Asociația Casa Bună, la voluntarii Ajungem Mari într-un eveniment la Café Verona, la Colegiul Economic Viilor și la Facultatea de Asistență Socială.
În perioada noiembrie decembrie 2022, în cadrul proiectului, au fost derulate evenimente culturale cu si despre tinerii institutionalizati, dedicate publicului general: cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului la Cinemateca Union, București și cu ocazia Zilei Minorităților Naționale la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Buzău. În cadrul evenimentelor, participanții vizionat spectacolul de teatru, scris si jucat de copiii din Centru de plasament Casa Iosif filmele de scurtmetrajele Alinei Șerban: “Eu contez” și “Bilet de iertare” – primul film despre sclavia romă din perspectivă romă.
Despre proiectul “Fără frică-povești din lumea noastră”
Scopul proiectului a reprezentat sprijinirea, prin demersuri artistice, a copiilor și tinerilor aflați sau proaspăt ieșiți din sistemul instituționalizat de protecție a copilului, dintre care majoritatea sunt persoane de etnie romă aflate în situație de risc, pentru a deveni mai conștienți de sine, pentru a-și îmbrățișa identitatea și a-și realiza potențialul.
Prin acest proiect Alina Şerban împreună cu Asociația Untold Stories au ajutat la dezvoltarea competențelor creative a minim 35 de copii și tineri prin inițierea lor în tehnici de storytelling, si la facilitarea accesului la viața culturală pentru copii și tinerii care sunt sau au fost în centre de plasament, prin participarea lor directă la proiecții de film și spectacole performative.
Alina Şerban este de 4 ori câștigătoare a premiului cea mai bună actriță în Germania pentru rolul Ali din Gipsy Queen. De 14 ani, prin proiecte de film și teatru, Alina Şerban luptă împotriva tuturor formelor de discriminare, pentru a susține egalitatea de gen, pentru a combate violența împotriva femeilor și pentru a promova drepturile minorităților și este Președintele Asociației Untold Stories
Despre Asociația Untold Stories
Asociația Untold Stories este o organizație non-profit care are ca scop combaterea discriminării prin dezvoltarea de proiecte artistice care contribuie la crearea unei societăți diverse, pluralistice și tolerante. Misiunea Asociației este de a crea o platformă pentru povești nespuse și marginalizate, sensibilizând publicul față de cultura, istoria și experiențele de viață ale grupurilor sociale minoritare, cu precădere cele ale comunității rome. Mai multe detalii despre Alina Șerban și Asociația Untold Stories puteți citi pe http://alinaserban.com/untoldstories-company/
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.