Meniu Zile și Nopți

Stilul scandinav

Apărut în anii 1950, stilul de design scandinav a influențat în mare măsură stilul modern de la mijlocul secolului XX, și a fost foarte bine primit în toată zona europeană dar și în Statele Unite și Canada. Principiul pe care s-a bazat acest curent dezvoltat în Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda este acela că obiectele de utilitate zilnică funcționale și estetice ar trebui să fie accesibile tuturor celor care și le doresc, nu doar celor bogați. Astfel, o dată cu disponibilitatea metodelor de producție în masă și a noilor materiale low-cost, au apărut o serie întreagă de opțiuni la îndemâna marei mase a populației pentru a adopta aceasta tendință.

Caracterizat prin eficiența folosirii spațiului, funcționalitate, ergonomie și flexibilitate, stilul scandinav aduce bucuria lucrurilor simple în viața celor care îl adoptă. Soluțiile de depozitare inteligente care eliberează spațiile mici, rafturi și cutii de depozitare amplasate în majoritatea zonelor nefolosite dau spațiului un aspect plăcut, ordonat, aerisit.

Esențial în dezvoltarea și bunăstarea noastră, iluminatul natural ocupă un loc important în amenajarea spațiului. Datorită poziției geografice a țărilor nordice, lumina naturală nu este niciodată suficientă, și astfel aceasta este valorificată prin toate mijloacele. Ferestrele sunt acoperite cu perdele fluide în culori deschise iar renunțarea la draperii opace și grele permit luminii să inunde interiorul și să creeze un efect de deschidere al spațiului. Pentru perioadele în care iluminatul natural nu este posibil, interioarele sunt completate cu veioze, lampadare și candelabre.

Potrivit atât pentru spatii generoase, dar conceput pentru spatii restrânse, acest tip de amenajare pune în valoare fiecare colt al încăperilor și eficientizează fiecare metru pătrat.

În ceea ce privește cromatica, predomină albul și culorile neutre deschise care deschid și mai mult interioarele și reflectă lumina soarelui. Paletarul este completat de culorile intense de accent, folosite în cantități mici atât la nivelul zugrăvelilor cât și accente din piese de mobilier. Astfel, regăsim nuanțe de verde, albastru, galben sau roz prăfuit. Texturile moi ale obiectelor din materiale textile sunt completate cu piese de mobilier din lemn natur. Contrastul dintre nuanța caldă a lemnului și gama de culori reci, neutre este una dintre caracteristicile acestui stil. Pardoselile din lemn în nuanțe deschise rareori acoperite de covoare întregesc imaginea aerisită a spațiului. În acest tip de cadru simplificat, detaliile accesoriilor sunt foarte bine puse în valoare. Perne cu huse din materiale diverse, obiecte de decor cu texturi interesante sau plantele naturale întregesc și aduc un plus de căldură.