Meniu Zile și Nopți

Stilul japonez wabi sabi

Datând din secolul al XII-lea, dar dezvoltate la scară mai mare în secolul al XV-lea, principiile amenajărilor în stil wabi-sabi provin din filozofia japoneză și îndeamnă la minimalism și simplitate. Conceptul definește arta de a găsi frumusețea în naturalețe, și autenticitate.

Prin alăturarea celor doi termeni de origine budista, Wabi ce reprezintă emoția simplității și bucuria vieții liniștite și Sabi ce reprezintă amprenta timpului lăsată asupra ființei umane, denumirea surprinde în esență acceptarea ciclului natural de trecere al timpului.

În design, acest concept se reflectă în detalii naturale, imperfecte. Apărută că o reacție la tendințele momentului de a amenaja cu materiale rare și ornamente bogate, wabi-sabi propune o reconectare cu pământul, natura, tradițiile. Stilul de interior de tip “zen” propus de acest concept ne încurajează să alegem să ne înconjurăm în esență doar de obiecte simple, menite să ne facă viața mai ușoară și mai plăcută. Acesta nu este un interior auster, funcționalist, ci mai degrabă delicat care invită la descoperirea detaliilor.

Obiectele de mobilier alese sunt din materiale organice, durabile, cu imperfecțiuni datorate uzurii naturale. În aceeași manieră sunt alese și decorațiunile, care nu vor fi obositoare, masive. Principiul de contopire a frumuseții cu utilitatea duce la obținerea unor detalii care aduc o stare de bucurie cu un aspect estetic plăcut, fără a fi lipsite de funcționalitate. Ambientul armonios, în culori neutre cu accente calde, fără contraste puternice este pus în valoare de iluminatul natural. Alegerea câtorva piese de mobilier speciale, care să îmbătrânească împreună cu spațiul care îl ocupa poate fi primul pas spre o amenajare în conexiune cu natura.

Formele alese pentru elementele compoziților sunt organice, pe cât se poate fără unghiuri, muchii sau planuri perfecte. Lemnul este vedeta stilului, alaturi de lut și piatră. Plantele naturale își găsesc cu ușurință locul într-un astfel de interior și apropie relația interior-exterior. Hârtia, bumbacul, inul și lâna completează paleta de texturi naturale prezente. Întoarcerea la origini și găsirea fericirii în imperfecțiunea lucrurilor este viziunea wabi-sabi în ceea ce privește alegerea obiectelor cu care să ne înconjurăm.