Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/11/2021
Artă & Cultură / Art Expo Lifestyle Viața Orașului

MARe | ‚Imagini sonore’ din FABRICA DE SENS

Vania Pierșinaru De Vania Pierșinaru
Comentarii MARe | ‚Imagini sonore’ din FABRICA DE SENS Share MARe | ‚Imagini sonore’ din FABRICA DE SENS


Regizori de film, artiști, istorici ai artei, galeriști și curatori, ateliere, expoziții, dezbateri, seminarii, cursuri de pictură, fotografie, artă video, film, atât pentru copii, cât și pentru adulți, festival de artă, toate pe o perioadă de peste 22 de luni (până pe 15 iunie 2023), în cel mai amplu și mai complex program educațional multianual în mediul muzeal local și nu numai, organizat de MARe/Muzeul de Artă Recentă.

Prin toate compartimentele sale diverse și totodată coerente vizând racordarea participanţilor la cele mai specifice experiențe ale prezentului, Fabrica de Sens urmărește apropierea și asimilarea artei atât la un nivel practic ce vizează îndemânarea artistică și deprinderea tehnicilor de pictură, sculptură, foto și video, dar și la un nivel teoretic de înțelegere a imaginii și a sensurilor ei. Întregul program nu doar se desfășoară într-un muzeu, într-un sector aparte și izolat al acestuia, ci componentele sale se petrec direct în muzeu, interacționeaza profund și permanent cu spațiul de expunere, cu operele, cu vizitatorii, cu celelalte programe ale muzeului.

Fabrica de Sens, concepută ca un mecanism complex de mediere artistică prin intermediul căreia Fundația MARe vizează concomitent dezvoltarea semnificațiilor dar și a sensibilităţii, oferind participanților acces la palierele conceptuale și emoţionale ale artei actuale care frecvent apare, la prima vedere, ca fiind încifrată și inaccesibilă, presupune cursuri, ateliere, seminarii, conferințe și prelegeri și, desigur, expoziții. 

Unul dintre cele mai complexe şi inedite cursuri din cadul Fabricii de Sens este Imagini sonore, organizat în cinci module diferite, care se adresează unui segment adesea neglijat, acela al copiilor și adolescenților hipoacuzici cu implant cohlear, care întâmpină dificultăți de integrare în sistemul de comunicare al societății actuale, în ciuda numeroaselor îmbunătățiri tehnologice curente. 

Modulul de terapie prin artă și prin stimularea simțurilor este conceput de Cătălin Munteanu într-o direcție experimentală, efectele pozitive avute în vedere mergând de la stimularea creativității la eliminarea furiei, temerilor și anxietății prin forme de artă care să crească încrederea în sine a participanților. Atelierele vizează senzorialitate (textură, miros, vâscozitate, sunet si gust), într-un spațiu securizant, în care fiecare să-și permită exprimarea epurată de constrângeri sau limitări. Culorile, lutul, decupajul și muzica vor fi camarazii de nădejde, iar imaginația și creativitatea vor fi vectorii în călătoria către sine.

Evenimentele programului Fabrica de Sens (2021-2023) pot fi urmărite pe site-ul MARe și pe paginile de FB ale programului și ale muzeului.

Text de VANIA PIERSINARIU

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută