Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/03/2023
Artă & Cultură / Art Expo

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste

Elena Olariu De Elena Olariu
Comentarii ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste Share ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Ion Theodorescu-Sion


Marea expoziție de la Art Safari dedicată lui Ion Theodorescu-Sion (curator: Dr. Elena Olariu) prezintă peste 150 de picturi, documente și numeroase texte explicative despre viața și activitatea pictorului.

Peste 10 ani de studii de artă, la Bucureşti şi Paris

Ion Theodorescu-Sion s-a născut în comuna Ianca, în județul Brăila, dar părinții săi proveneau din Ardeal, din satul Pianu de Jos, județul Alba. A urmat primele școli în locurile natale, apoi a venit în București, unde s-a înscris la Școala de Belle-Arte, studiind cu pictorii George Demetrescu Mirea, Ipolit Strâmbulescu și cu sculptorul Ion Georgescu.

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Ion Theodorescu-Sion – Autoportret

În anul 1904, Theodorescu-Sion pleacă în capitala Franței pentru continuarea pregătirii artistice, cu o bursă acordată de Ministerul de Război. Până în anul 1907, studiază cu Luc-Olivier Merson și Jean-Paul Laurens. Din cauza unor presiuni din țară, pierde destul de rapid bursa, dar reușește să se întrețină singur, până în anul 1907. La Paris, intră în contact cu numeroși artiști români, inclusiv cu Constantin Brâncuși. La fel ca majoritatea artiştilor din generaţia sa, Ion Theodorescu-Sion a urmat studii superioare de pictură timp de peste 10 ani, în România şi în Franţa.

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Ovidiu la Tomis [1927], Ion Theodorescu-Sion

Călătorii de iniţiere: prin Europa Occidentală, Africa şi Balcani

Spirit aventurier și vulcanic, Theodorescu-Sion a întreprins numeroase călătorii, ajungând în diferite zone din Franța, Italia, Belgia, Olanda, Anglia, Turcia și chiar în Algeria, unde a intenționat să se înroleze în Legiunea Străină.

Artistul a fost un admirator al Mării Mediterane, pictând în portul Marsilia sau la Palermo, de exemplu. În Orientul românesc, la Balcic, ajunge chiar în anul 1913, după ce participase la campania militară din timpul celui de-al Doilea Război Balcanic. Theodorescu-Sion și pictorul Alexandru Satmary sunt cei care descoperă frumusețea locului, semnalat și Principesei Maria, care se hotărăște să-și construiască în această zonă o superbă reședință de vară.

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Natură statică cu canceu spart, Ion Theodorescu-Sion

Experimentele artistice

În primele etape ale creației sale, Theodorescu-Sion s-a simțit atras de artistul francez André Derain, de la care preia structura compozițională, cromatica și o parte din atitudinea unor modele. Derain a fost o personalitate marcantă a artei franceze, considerat, alături de Henri Matisse, unul dintre propagatorii fovismului, un curent profund novator.

Pictorul român a admirat și creația altor mari artiști, precum: Paul Cézanne, Van Gogh, Gauguin sau Georges Braque. De la Cézanne, de exemplu, pictorul român preia tema compozițiilor cu multe personaje, reprezentate în apropierea apelor. Dar în picturile lui Theodorescu-Sion, personajele sunt înfățișate ca niște zeități, preluând grandoarea sculpturilor greco-romane. Aceste reprezentări ne duc cu gândul și la Pierre Puvis de Chavannes, un artist pe care Theodorescu-Sion l-a descoperit în timpul studiilor sale din Franța.

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Iarnă în București, Ion Theodorescu- Sion

Pictura cu specific românesc

Atracția lui Theodorescu-Sion pentru înțelegerea lumii satului românesc se accentuează între anii 1914-1916, care este perioada neutralității României, în timpul Primului Război Mondial. În viziunea multora, arta cu specific național trebuia să însumeze arta țărănească și arta veche religioasă, de sorginte bizantină. Decorativismul a jucat, de asemenea, un rol important în această formulă a specificității.

Anul 1925 a marcat în cariera lui Ion Theodorescu-Sion un moment de cotitură, odată cu organizarea celei de-a cincea expoziții personale, unde prezintă lucrări emblematice pentru pictura cu specific românesc: „Fântâna lui Manole”, „Izvorul Troiței”, „La șipotul din pădure”, „La izvor”, „Întoarcerea de la târg”, „Plăieșii”, „Pastorală”, „Fata lui moș Pătru” sau „Seară de vară”. În același an, Ion Theodorescu-Sion primește distincții importante, care atestă meritele sale artistice, dar și pe cele militare, „Medalia Victoria marelui Război pentru Civilizație 1916-1921”, oferită de statul român, și Ordinul „Palmele academice”, în grad de ofițer, oferit de statul francez.

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Ţărănci la troiţă, Ion Theodorescu-Sion

Erou al Primului Război Mondial

În timpul Primului Război Mondial, pictorul Ion Theodorescu-Sion a fost mobilizat pe front, fiind repartizat la artileria antiaeriană. Pentru contribuția sa la luptele de la Brăila și Cernavodă, Theodorescu-Sion va primi și Ordinul „Virtutea militară”, în anul 1919.

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Lux in Tenebris Lucet, Ion Theodorescu-Sion

După retragerea trupelor române din anul 1917, Marele Cartier General mobilizează artiștii pentru a crea opere de artă cu subiecte de război, în scopul înființării unui Muzeu Național. Ion Theodorescu-Sion a susținut ideea înființării instituției muzeale, fiind și membru fondator al Societății „Arta Română”, împreună cu Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato, Theodor Pallady, Iosif Iser, Cornel Medrea sau Oscar Han.

ART hiSTORIES | Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste
Curator: Dr. Elena Olariu

Marea expoziție de la Art Safari dedicată lui Ion Theodorescu-Sion (curator: Dr. Elena Olariu) prezintă peste 150 de picturi, documente și numeroase texte explicative despre viața și activitatea pictorului. Operele de artă au fost împrumutate din 16 muzee din țară și din importante colecții private, oferind publicului un gradios spectacol expozițional, care-l are în centrul său pe acest mare maestru român.

Program de vizitare Art Safari: 01 martie – 14 mai 2023, joi-duminică (12:00-21:00); Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), str. Lipscani nr. 18-20, București.

Text de Elena Olariu

» Vezi alte articole din capitolul ARTĂ  & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. Stimata d-na Olariu,
    Am de mai multi ani un tablou despre care banuiesc ca este Theodorescu Sion .
    Am vazut aceasta lucrare U/P in colectia Ciuceanu ,publicata in Studii si cercetari de istori artei,1957,pg.331,Interior.
    Lucrarea mea este U/C ,probabil un studiu ?
    Daca credeti ca doriti sa investigati ,va rog sa ma contactati si va trimit fotografie pe What’s up !Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută