Teatrul Naţional Târgu Mureş
Înființat la 10 martie 1946 ca teatrul secuiesc doar în limba maghiară, teatrul devine intercultural în 1962, când se înființează secția română a Teatrului de Stat din Târgu Mureș prin Hotărârea Consiliului de Miniștri, care din acest moment funcționează ca teatru cu două secții.
Actorii fondatori ai secției noi, deci actorii secției române au fost majoritatea absolvenți ai Universității de Teatru din București: Minodora Condur, Valentina Iancu, Camelia Zorlescu, Alexandru Arșinel, Constantin Diplan, Barbu Baranga, Mihai Dobre, Mihai Gingulescu, Vasile Vasiliu, Valentino Dain… și alții.
La 10 noiembrie 1962 în ziarul local Steaua Roșie apare Azi premieră: Dacă vei fi întrebat de Dorel Dorian, prima premieră a secției române. Actorii ies pentru prima dată în fața publicului târgumureșean.
Pentru că în oraș nu exista o clădire dedicată doar teatrului, în acel moment teatrul de limba maghiară funcționa în sala de concerte a Palatului Culturii, adaptată pentru a corespunde și spectacolelor de teatru și odată cu înființarea secției române, ambele secții coexistau în aceeași clădire.
Debutul stagiunii 1973-1974 coincide cu inaugurarea clădirii Teatrului.
Lucrările la o clădire doar pentru teatru au început în 1969 și s-au terminat în 1973.
A fost construit de către Trustul de construcții-montaj din Târgu Mureș, după proiectul unui colectiv format din arhitecții bucureșteni Constantin Săvescu (șef de proiect), Mihaela Savu și Vladimir Savu, clădirea Teatrului Național arăta ca o cetate medievală transilvană, cu contraforturi și o poartă din aramă bătută, profilată, executată de sculptorul târgumureșean László Hunyadi.
Ferestrele și elementele de decorațiuni sunt stilizări ale unor motive populare românești și secuiești.
Pereții foaierului de sus sunt decorați cu uriașe tapiserii cusute de mână, de țărănci din nordul Moldovei, după proiectul Aspasiei Burduja.
Pentru realizarea acestei monumentale clădiri, colectivul de proiectanți a fost distins cu Premiul Arhitecților din România pe anul 1973.
În 1978 Teatrul de Stat din Târgu Mureș își primește titlul de TEATRU NAȚIONAL, iar începând cu data 15 august 1997 secția română poartă denumirea de Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu.