Meniu Zile și Nopți

Teatrul German de Stat Timișoara

Comentarii Teatrul German de Stat Timișoara Share Teatrul German de Stat Timișoara

Primele referiri cu privire la teatrul în limba germană în Timişoara dateazã din secolul al XVIII-lea. Datorită trupelor ambulante de la Berlin, Viena şi Pesta, viaţă teatrală din Timişoara a cunoscut o perioadă de înflorire în epoca respectivă. În 1758 s-a amenajat în fosta clădire a magistraturii sârbeşti o sală destinată exclusiv spectacolelor de teatru. La 22 septembrie 1875 s-a ridicat cortina Teatrului “Franz Josef” din Timişoara, clădire reprezentativă care marchează centrul oraşului şi astăzi, când adăposteşte – fapt unic în Europa – teatre dramatice în trei limbi: română, germană şi maghiară, precum şi Opera Naţională Română Timişoara. Scena germană timişoreană a fost înfiinţată la 1 ianuarie 1953 printr-un Decret al Consiliului de Miniştri ca Secţie germană a Teatrului de Stat Timişoara.

Teatrul German de Stat Timișoara este o instituție publică de spectacole din România finanțată de Municipiul Timișoara. Cu un total de 108 posturi și un număr important de colaboratori, teatrul produce între 5 și 7 premiere pe stagiune, jucând în medie în fața a 10.000 spectatori anual.

De la înfiinţare au fost realizate peste 400 de montări. Teatrul a jucat în faţa a cca. 2,5 milioane de spectatori peste 10.000 de reprezentaţii în aproape toate localităţile cu comunităţi germane din România, dar şi în fosta Republică Democrată Germană, iar după 1989 în Republica Federală Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Franţa, Croaţia şi Serbia. Teatrul German de Stat Timişoara a devenit de-a lungul anilor o instituţie culturală de prim rang pentru păstrarea şi dezvoltarea conştiinţei identitare a germanilor din România. Astfel a contribuit – în perioade extrem de grele – în mod substanţial la promovarea limbii şi culturii acestei minorităţi.

  • Bilete: aici
  • Intrarea publicului și casa de bilete:
    Str. Alba Iulia, nr. 2, 300077 Timișoara
  • #teatrusigur

Teatrul German de Stat Timișoara

Detalii loc

Telefon

0256435743

Orar

Marți - Joi: 16.00-19.00 Miercuri - Vineri: 10.00-14.00

Adresa

Str. Mărășești 2 300080 Timișoara

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email