Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver”
Fondat în 1952, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver” din Galaţi este una dintre cele mai prestigioase instituţii de teatru pentru copii din România.
Pentru a se menţine la un nivel de competitivitate ridicat, Teatrul Gulliver încearcă să se adapteze la accentele culturale specifice acestei epoci moderne, oferind un program care îşi propune să satisfacă cerinţa culturală a oraşului Galaţi.
Teatrul Gulliver, aşa cum este cunoscut în continuare de către publicul său, pe de o parte, dar şi de breaslă, pe de altă parte, are un repertoriu vast, care numără, în prezent, peste 20 de piese: Mica Sirenă, Tom Degeţel, Crăiasa Zăpezilor, Motanul Încălţat, Călătorie spre centrul pământului, Cenuşăreasa, Păcală, Capra cu trei iezi etc.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver” are o activitate artistică importantă prin participarea la misiuni culturale, festivaluri naţionale şi internaţionale, precum şi la evenimente locale, promovând imaginea municipiului Galaţi.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver” este promotorul unuia dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din ţară, Festivalul Internaţional de Animaţie “Gulliver”, care a ajuns la ediţia a XXVI-a.
Acesta a reuşit să fie perceput ca o efervescenţă artistică în care trupele participante, atât din ţară cât şi de peste hotare, îşi dau măsura talentului lor spre deliciul publicului.
Astfel, prin acest festival, Teatrul Gulliver contribuie la creşterea prestigiului oraşului Galaţi, la consolidarea relaţiilor cu celelalte oraşe şi la dezvoltarea unor viitoare colaborări fructuoase cu alte instituţii culturale din întreaga lume.
În ceea ce priveşte programul de dezvoltare a teatrului, acesta este centrat pe mai multe obiective.
În primul rând, se urmăreşte realizarea unor spectacole pentru copii care să ridice gradul de educare al acestora, apropierea de teatru, dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale şi de relaţionare ale copiilor, într-un context cultural.
Un alt obiectiv urmăreşte diversificarea repertoriului teatrului prin punerea în scenă a unor spectacole pentru copii de vârste foarte mici, precum şi a unui spectacol non-verbal, care să treacă dincolo de orice barieră lingvistică, geografică şi culturală.
În plus, sunt vizate spaţiile de joc neconvenţionale, în special cele outdoor, pentru o interacţiune cât mai vie şi nemijlocită cu publicul.
De asemenea, se impune identificarea unor noi proiecte realizate în strânsă legătură cu evenimentele culturale locale, naţionale şi internaţionale, precum şi diversificarea celor deja existente.