Meniu Zile și Nopți

Szentgyörgy Pince

Comentarii Szentgyörgy Pince Share Szentgyörgy Pince
Szentgyörgy Pince

Szentgyörgy Pince

Restaurantul Pivnița Sfântu Gheorghe (Szentgyörgy Pince) reînvie vechea splendoare a pivniței de vinuri aristocratice, unde s-au distrat atât de mulți oameni. Intrați în restaurant și veți fi imediat fermecat de atmosfera creată de arcadele istorice. Iluminatul intim contribuie la atmosfera unică, în timp ce serviciul nostru atent asigură satisfacția tuturor oaspeților noștri.

Restaurantul Szentgyörgy Pince nostru oferă mâncăruri delicioase din bucătăria tradițională și modernă transilvăneană, pregătite cu atenție și dedicare deosebită. Popularitatea noastră depășește granițele, vizitatorii noștri vin din întreaga lume pentru a gusta aromele speciale pe care le creăm. Toate felurile noastre de mâncare sunt pregătite cu grijă, folosind cele mai bune ingrediente, asigurând o experiență gustativă autentică.

Pivnița Sfântu Gheorghe (Szentgyörgy Pince) invită oaspeții să sărbătorească mesele în comun cu un meniu dinamic care stimulează apetitul și aprinde dialoguri.

piv1

Potrivit legendei, Potsa József, comitele suprem al comitatului Trei Scaune, se bucura de o reputaţie de om inteligent, şi asta nu întâmplător. Majestatea Sa, Împăratul Franz Iosif – pentru care astăzi, în limba uzuală se foloseşte doar diminutivul nostim „Ferenc Jóska” – i-a încredinţat multe secrete domnului Potsa, acestui nobil secui care ţinea cu fermitate la principiile sale.

Totuşi, această istorioară povesteşte doar despre pivniţa de vinuri a comitelui suprem. Reşedinţa fostului comitat, clădirea actuală a Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, servea odinioară drept reşedinţă al comitelui. Nu din întâmplare stăpânul clădirii a devenit consilier imperial, acesta fiind un om înzestrat cu multă înţelepciune. Şi la alegerea soţiei a dat dovadă de multă isteţime: şi-a ales o femeie frumoasă şi graţioasă care a adus o zestre frumoasă, ce consta într-o viţă de vie care, pentru pivniţele domnului Potsa, însemna vin, dar nu de oricare, ci un soi excelent, o licoare excelentă de pe Valea Târnavelor.

Potrivit tradiţiilor familiei Potsa, vinul bun trebuie depozitat în pivniţe potrivite, astfel că pivniţa a fost amenajată chiar în subsolul clădirii reşedinţei de judeţ. Printre respectabilii domni care o vizitau, se numărau Jókai Mór şi Mikszáth Kálmán, scriitori renumiţi, ultimul fiind numit cetățean de onoare a orașului Sfântu Gheorghe în anul 1881 chiar în sala mare a clădirii reședinței de județ.

piv2

Desigur, uriaşele butoaie de vin au fost vizitate câteodată şi de însuși comitele suprem. Uneori a zăbovit destul de mult prin pivniţă, iar cei care nu-l cunoşteau mai profund, puteau să presupună că pe edilul comitatului nu-l mai interesează nici grija faţă de secui şi nici durerile de cap ale Kaiser-ului.

Ce gânduri îi treceau prin minte, în realitate, la această întrebare nu putem să dăm astăzi un răspuns, dar cert este că şi domnul Potsa, ca şi toţi maghiarii, de altfel, ştia să aprecieze un vin bun. Pentru nobilul din Trei Scaune care aspira să atingă perfecţiunea în absolut tot ce făcea, şi vinul trebuia să corespundă unui standard ridicat de calitate, pentru că, la curtea imperială, în calitatea sa de şambelan, nu era obişnuit să guste din orice fel de licori.

Aşa s-a întâmplat că fosta pivniţă de vinuri s-a bucurat de un mare renume peste tot în lume. Timpul a trecut, iar pivniţa şi-a revendicat drepturile. Zidurile groase ale pivniţei sunt şi astăzi impregnate de amintirea minunatei gospodării a lui Potsa József.

Va așteptăm la Szentgyörgy Pince!

Detalii loc

Telefon

0267 352 666

Orar

L-D: 10:00 - 23:00

Adresa

Str. Gábor Áron nr. 14, Sfântu Gheorghe

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută