Muzeul de Ştiinţele Naturii din Roman a fost înfiinţat în anul 1962, prin grija regretatului muzeograf Constantin Tărăbuţă.
Spaţiul destinat muzeului, compus din 8 camere, se afla în strada Alexandru cel Bun, nr. 5. În acelaşi complex erau încă 3 clădiri, precum şi porţiunea de teren – de cca. 5 hectare – destinată grădinii zoologice şi botanice.
Clădirea muzeului a fost construită în secolul al XIX-lea de primul director al Spitalului Roman, doctorul Alexandru Theodori, dar a fost preluată de episcopul Melchisedec Stefănescu pentru a fi transformată în casă parohială, apoi, odată cu naţionalizarea, au fost trecută în patrimoniul administraţiei locale.
În această locaţie, instituţia şi-a desfăşurat activitatea până în 1997, când a fost mutată pe strada Ştefan cel Mare, nr. 244A, într-o clădire care, cu multe eforturi, a fost transformată în muzeu. Clădirea a fost proprietatea unui reprezentant al vestitei familii Morţun, respectiv al fostului primar al Romanului, de la sfârşitul secolului al XIX-lea – Costache Morţun. După familia Morţun, clădirea a avut şi alţi proprietari, dar şi diverse destinaţii, unele cu efect negativ asupra structurii.
Mutarea în locaţii incerte a Muzeul de Ştiinţele Naturii Roman a luat sfârşit în 2011 atunci când unitatea a fost mutată într-o clădire nouă.