Meniu Zile și Nopți

Banca Națională a României – Sucursala Cluj

Comentarii Banca Națională a României – Sucursala Cluj Share Banca Națională a României – Sucursala Cluj

Importanța deosebită a sediului din Cluj în cadrul rețelei BNR de sucursale și agenții este demonstrată de faptul că, în 1927, la scurtă vreme după înființare, a fost ridicată la rangul de sucursală, iar în perioada 1950 – 1968, a fost sucursală regională. După ce, între 1968 și 1999, a fost sucursală județeană, în 2011, a devenit sucursală regională. Cu excepția perioadei 1940 – 1944, când Clujul a făcut parte din teritoriul cedat Ungariei, ca urmare a celui de-al Doilea dictat de la Viena, și Sucursala Cluj a fost mutată provizoriu la Turda, activitatea acesteia nu a avut întreruperi, contribuind la dezvoltarea economică a Clujului, care a devenit unul dintre cele mai importante centre economice din țară.

Volumul foarte mare al operațiunilor, creșterea exponențială a numărului funcționarilor și siguranța sporită pentru mânuirea valorilor oferită de o clădire de bancă din piața centrală a Clujului au făcut ca, în anul 1962, Sucursala Regională Cluj să se mute din vechiul sediu în piața Libertății (azi, redevenită Unirii), la nr. 7. Transferul a fost posibil în urma schimbului de imobile care a avut loc între Sfatul Popular al Regiunii Cluj și Banca de Stat. Trecută mai întâi în folosința BNR, clădirea din piața Unirii a devenit proprietatea băncii centrale în anul 2003. În același timp, imobilul din strada Memorandului (Memorandumului) a intrat în proprietatea statului și astăzi este sediul Rectoratului Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Prin urmare, sediul Sucursalei Regionale Cluj a BNR se află de aproape șase decenii în același edificiu, situat în inima orașului de ieri și de azi. Construit în 1913 – 1914, în stilul Secesion vienez, după planurile arhitectului Dvořák Ede, acest edificiu a fost „casă de reședință” pentru Cassa de Păstrare și Banca de Credit din Cluj SA, fiind astăzi inclus pe lista monumentelor istorice. Pe aceeași parcelă urbană cu dublă orientare, acoperind frontonul secundar și având ieșire pe strada Ion C. Brătianu (fostă Ulița Regelui și strada 23 August) se găsește un alt imobil, legat de istoria aceleiași Casse de Păstrare și Bancă de Credit SA, de asemenea, proprietate a BNR.

Între 2004 și 2008, clădirea din piața Unirii nr. 7 a fost consolidată și restaurată sub coordonarea arhitectului Adrian Spirescu, depunându-se eforturi deosebite pentru conservarea elementelor arhitecturale originale. Spațiile de lucru au fost adaptate noilor cerințe ale unei bănci centrale, astfel încât s-au modernizat și reamenajat toate birourile și tezaurul. O atenție deosebită a fost acordată celei mai reprezentative încăperi a sediului, fostul hol al operațiunilor cu publicul, denumit holul ghișeelor. Acesta era situat la parter și a fost transformat în Sala de conferințe „Ion Lapedatu”.

Spațiul impresionează atât prin basoreliefurile care îl decorează, cât și prin coloanele ce împart sala în două travee. Una dintre ele este acoperită cu un luminator închis cu vitralii montate în plumb de Roth Miksa. Protejată de o boltă de sticlă, această zonă era, altădată, dedicată funcționarilor. Cealaltă travee este acoperită cu tavan și era destinată publicului care aștepta. Peretele vestic al sălii este decorat și cu două scene alegorice și moralizatoare privind activitățile și valorile bancare (economisirea, creditarea, prudența), realizate în mozaic de același Roth Miksa, după desenele lui Vajda Sigismund. Vitraliile și mozaicurile au fost recondiționate de artistul plastic Makkai Andras.

Detalii loc

Telefon

0373335701

Orar

-

Adresa

Piaţa Unirii nr. 7

Web

-

Email

-

Social media

-

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută