Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente

Ziua Internațională a Limbii Elene @ MNLR

Ziua Internațională a Limbii Elene

Ziua Internațională a Limbii Elene @ MNLR

 

În anul 2007, data de 9 februarie a fost desemnată Ziua Internațională a Limbii Elene.

Această sărbătoare își propune să sublinieze rolul fundamental pe care această limbă l-a avut de-a lungul timpului. Limba elenă este vorbită neîntrerupt în ultimii 400 de ani, având același alfabet în ultimele 24 de secole. În vederea recunoașterii și sărbătoririi limbii elene peste tot în lume în ceea ce privește contribuția sa la modelarea culturii vestice de-a lungul secolelor, a fost aleasă această zi deoarece este și ziua oficială a aniversării poetului național grec, Dionysis Solomos, cel care a scris imnul național elen,Hymn to Liberty” (Ύμνος εις την Ελευθερίαν’).

Limba greacă este limba fondatoare dacă luăm în considerare terminologia științei occidentale, în special a astronomiei, matematicii, logicii și filosofiei. Numeroase cuvinte grecești îmbogățesc vocabularul altor limbi, culminând cu terminologia medicală internațională, în cadrul căreia 80% din termenii specifici au rădăcini elene.

Literatura antică greacă cuprinde opere fundamentale precum poemele epice Iliada și Odiseea, dialogurile lui Platon și lucrările lui Aristotel.

 

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Limbii Elene, Muzeul Național al Literaturii Române și Ambasada Republicii Elene în București cu sprijinul Uniunii Elene din România și al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Română vor organiza un eveniment cultural care are ca finalitate sublinierea legăturilor între limba și cultura elenă și limba și cultura română.

Ambasadoarea Republicii Elene în București, Excelența Sa Doamna Sofia Grammata, va oferi un discurs în deschiderea evenimentului. Prof. univ. dr. Teodor Dinu, de la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din București, va susține conferința Influența limbii grecești asupra limbii române.

Poeme și fragmente din literatura greacă vor fi recitate de elevi ai Școlii Grecești din București „Athena” și de studenți de la Universitatea din București. Studenți ai Lectoratului de Neogreacă/Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor susține un recital muzical de poezii grecești, traduse în limba română.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România

Sursa: MNLR

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută