Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente

Ziua Comemorarii Pogromului de la Iasi

Miercuri, 29 iunie 2022, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o serie de evenimente dedicate comemorării a 81 de ani de la Pogromul de la Iași, cumplitul masacru al evreilor din orașul Iași petrecut în anul 1941, la sfârșitul lunii iunie. Evenimentele se vor desfășura la Casa Muzeelor, acolo unde este amenajat și Muzeul Pogromului de la Iași.

Începând cu ora 18:00, va avea loc un concert coral susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu”, dirijat de Bogdan Cojocaru. Din repertoriul interpretat de artiștii invitați fac parte: Corul sclavilor evrei din opera Nabucco (Giuseppe Verdi), Lacrimosa din Requiem KV 626 (Wolfgang Amadeus Mozart), Avinu Malkeinu (Max Janowski), Avinu Shebashamayim (Sol Zim).

De la ora 18:30, tot la Casa Muzeelor, va fi pus în scenă momentul artistic Shalom, Israel!, dedicat memoriei victimelor Pogromului de la Iași. Shalom, Israel! pornește de la piesa omonimă scrisă de Claudia Motea în urma unei vizite la Iași și participarea la evenimentele de comemorare a victimelor Pogromului de la Iași din anul 2017. Piesa propune o poveste de iubire dintre un evreu mozaic și o tânără creștină, pretext artistic pentru a evoca tragedia Pogromului din Iașul anului 1941. Alături de actrița Claudia Motea vor performa soprana Arlinda Morava și solista la pian Adriana Alexandru.

De la ora 20:00, va avea loc proiecția filmului documentar La mort en face – Le Pogrom de Iași, un demers necesar pentru restabilirea adevărului și conștientizarea tragediei întâmplate în Iași. Regizat de Nellu Cohn (Paris, Franța), semnat împreună cu William Karel, și produs de Cinétévé și France Télévisions, filmul descrie masacrul în masă al evreilor petrecut în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, comis de armată, autorități și populația română din Iași. Una dintre supraviețuitoarele masacrului de la Iași a fost și mama regizorului Nellu Cohn. Filmul este filmat parțial la fosta Chestură a Poliției Iași, astăzi Casa Muzeelor.

Proiecția filmului va fi urmată de o dezbatere, în prezența regizorului Nellu Cohn, care va răspunde multor întrebări legate de izbucnirea antisemită din 1941, contextul ei și evenimentele care au precedat-o și care au alimentat-o.

Evenimentelor din Ziua Comemorării Pogromului de la Iași li se adaugă mai multe activități de educație muzeală pe tematica Pogromului de la Iași, desfășurate în orașul Iași și la Casa Muzeelor, în perioada 28-30 iunie 2022, cu rolul educării și conștientizării. Mai multe detalii vor fi publicate pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Sursa: Casa Muzeelor

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email