Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Zilele Filmului German 2022/ Deutsche Filmtage 2022

{für Deutsch bitte scrollen}

Ediția din 2022 a Zilelor Fillmului German la Brașov investighează temele identității și comunității, granițele permeabile dintrea acestea și suprapunerile lor, aducând la lumină o serie de (micro-)istorii personale și comunitare, cu legături variate cu Marea Istorie, fie ea politică, socială sau culturală, locală, națională sau transnațioanală.

Narațiunile individuale sau de grup influențează și se lasă influențate, se întretaie și se  întrepătrund, formează biografii și arhive personale, căutări individuale și răspunsuri proprii la întrebări în aparentă simple precum: Cine sunt(em)? Încotro ne îndreptăm? De ce facem unele dintre lucrurile pe care le facem?

 

  1. Festivalul care are o durată de 3 zile și se va desfășura la Cinema Astra din Brașov, în perioada 1-3 iulie, debutează, vineri 1 iulie de la ora 17: 45 cu filmul Walchensee pentru todeauna/ Walchensee Forever. În acest film documentar, regizoarea Janna Ji Wonders spune în mod impresionant povestea familiei sale, poveste care se întinde pe parcursul unui întreg secol. Ea se concentrează în primul rând asupra punctului de vedere al femeilor, fiecare dintre ele sfidând în felul ei structurile patriarhale ale timpului său, pentru a descoperi rolul propriu în lanțul generaţiilor.

 

  1. Walchensee Forever este urmat vineri, de la ora 19 de filmul Prietenii masculine/ Mannerfreundschaften. O combinație inovatoare între un lung-metraj și un documentar, filmul provocator al lui Rosa von Praunheim urmărește călătoria formativă a lui Goethe în Italia, parcurs ce se construiește atât în relație cu vestigiile culturale ale vechilor civilizații cât și cu o serie de experiențe particulare. O serie de întâlniri, mărturisiri și rămășițe conturează o personalitate în formare, marcată de intersul pentru cunoaștere și auto-cunoaștere dar regizorul se întreabă și ce fel de experiențe sexuale a avut Goethe în timpul petrecut în Italia.

 

Ziua de sâmbătă, 2 iulie 2022, spre deosebire de cea de vineri, care se concentrează mai mult pe conexiuni și influențe individuale sau în grupuri restrânse, reunesc 2 filme marcate de o influența profundă a sferelor sociale și politice asupra sferei individuale.

 

  1. De la ora 18:00, filmul Suspiciunea/ Der Verdacht o urmărește pe Karin, o tânără din fosta Republică Democrată Germană, prinsă la mijloc între așteptările familiei sale, presiunile sociale și politice și ingerința acestora în sfera sa privată pe de-o parte și necesitatea de a-și găsi propria voce și propriile raporturi în relație cu munca, iubirea și comunitatea de care dorește să aparțină, pe de altă parte. Care sunt consecințele deciziilor ei și cum va reuși să le gestioneze pe acestea este o întrebare cu un răspuns surprinzător.

 

  1. Ziua de sâmbătă, 2 iulie, continuă cu proiecția filmului Exit – Lăsând extremismul în urmă/ Exit – Leaving extremism behind de la ora 20:00.

În ce măsură, și mai ales în ce direcții ne poate influența anturajul? Dincolo de idei și idealuri, documentarul auto-referențial al lui Karin Winther trasează acțiunile concrete și consecințele foarte dure ale participării la acțiunile unor grupuri extremiste. „Când ajungi în acel punct, ai nevoie de alternative. Un loc unde să te duci sau cineva cu care să vorbești. Ai nevoie de o nouă legătură” spune regizoarea privind retrospectiv. Cu siguranță, EXIT este filmul ei. Cu toate acestea, povestea depășește rapid cadrul personal, dezvăluind mecanisme generale ale radicalizării.

 

  1. Ziua de dimincă, 3 iulie, este dedicată scurt-metrajelor. Abordând teme complexe și variate, de la percepția corpului și interpretarea noastră formată de condițiile media până la psihologia mulțimilor și naționalism și de la genul ca o amintire intimă până la manipularea istoriei. Selecția de scurt- metraje recente – Filme experimentale contemporane și artă video din Germania – Emarging Artists, ce va putea fi vizionată de la ora 19:00, aparține unor tineri regizori și artiști emergenți ce analizează și explorează genealogia imaginilor, posibilitățile lor actuale, precum și valoarea lor viitoare.

 

Evenimentul Zilelor Filmului German la Brașov 2022 este organizat de Centrul Cultural German Brașov, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și cu sprijinul Goethe Institut București.

Accesul la toate proiecțiile din cadrul evenimentului este gratuity, în limita locurilor disponibile. Pentrurezervări vă rugăm să trimiteți un email la adresa guido.seidl@ccgbv.ro . Rezervările sunt valabile cu pâna la 15 minute înainte de începerea filmelor.

Sursa: Centrul Cultural German Brașov/ facebook

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email