Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Concerte

West meets East la București | Gilles Apap, Udai Mazumdar, Rohan Dasgupta @ Muzeul Național de Artă al României

West meets East la București Gilles Apap, Udai Mazumdar, Rohan Dasgupta @ Muzeul Național de Artă al României

West meets East la București | Gilles Apap, Udai Mazumdar, Rohan Dasgupta @ Muzeul Național de Artă al României

Un concert-eveniment, un mariaj muzical între Orient și Occident, readuce în România o muzică rară, creată acum mai bine de 50 de ani din îmbinarea muzicii clasice occidentale cu muzica clasică indiană. Și ceva în plus, intrigant și special, și… plin de parfumuri locale.

Gilles Apap, violonistul francez nonconformist, vă invită să îl însoțiți în continuarea drumului parcurs de prietenul său, Yehudi Menuhin alături de sitaristul Ravi Shankar. Proiectul acestora, “West meets East”, temelie a muzicii World, a generat o muzică nouă din împletirea ragas-urilor indiene cu melosul european, reușind să inspire timp de peste cinci decenii melomanii din toată lumea.

Albumele “West meets East” au constituit unul din marile succese ale casei EMI, apărând în milioane de exemplare pe toate meridianele. Primul dintre ele a câștigat în 1968 Premiul Grammy pentru cea mai bună muzică de cameră.

Veți savura un program cu patru feluri diferite de muzică, spre delectarea Dvs.:

– M̲u̲z̲i̲c̲ă̲ c̲l̲a̲s̲i̲c̲ă̲ i̲n̲d̲i̲a̲n̲ă̲ (ragas) de înaltă clasă, interpretată de un elev al lui Ravi Shankar, Udai Mazumdar și de discipolul său, Rohan Dasgupta.

– C̲o̲m̲p̲o̲z̲i̲t̲̗i̲i̲ d̲e̲ R̲a̲v̲i̲ S̲h̲a̲n̲k̲a̲r̲ p̲e̲n̲t̲r̲u̲ v̲i̲o̲a̲r̲ă̲ s̲̗i̲ i̲n̲s̲t̲r̲u̲m̲e̲n̲t̲e̲ i̲n̲d̲i̲e̲n̲e̲, de pe legendara trilogie. Piese create plecând de la ragas-uri indiene, concentrate la dimensiunea unor melodii occidentale și completate de Yehudi Menuhin cu un sound cât se poate de … est-european, cu o melancolie și o visare pe care o regăsim, uneori, în muzica lăutarilor din colțul nostru de lume.

O muzică rareori cântată pe scenele din toată lumea, nu doar din România.

– P̲i̲e̲s̲e̲ c̲l̲a̲s̲i̲c̲e̲ c̲o̲n̲s̲a̲c̲r̲a̲t̲e̲ i̲n̲s̲p̲i̲r̲a̲t̲e̲ d̲e̲ s̲p̲a̲t̲̗i̲u̲l̲ r̲o̲m̲â̲n̲e̲s̲c̲,̲ r̲e̲-̲s̲c̲r̲i̲s̲e̲ p̲e̲n̲t̲r̲u̲ i̲n̲s̲t̲r̲u̲m̲e̲n̲t̲e̲ i̲n̲d̲i̲e̲n̲e̲ s̲̗i̲ v̲i̲o̲a̲r̲ă̲ de Udai Mazumdar, discipolul lui Ravi Shankar. Vă veți entuziasma recunoscând piese cunoscute, într-un nou avatar, și de noul spirit al acestor lucrări.

– M̲u̲z̲i̲c̲ă̲ c̲l̲a̲s̲i̲c̲ă̲ e̲u̲r̲o̲p̲e̲a̲n̲ă̲ –̲ l̲u̲c̲r̲ă̲r̲i̲ d̲e̲ G̲e̲o̲r̲g̲e̲ E̲n̲e̲s̲c̲u̲,̲ d̲e̲ B̲e̲l̲a̲ B̲a̲r̲t̲o̲k̲ s̲̗i̲ d̲e̲ c̲o̲n̲t̲e̲m̲p̲o̲r̲a̲n̲i̲ a̲i̲ l̲o̲r̲. Enescu și Bartók au fost aleși de Yehudi Menuhin să reprezinte “Vestul” în faimoasa trilogie, datorită apropierii stilului celor doi muzicieni, inspirați de folclor, de muzica indiană clasică.

Despre muzicieni:

Descris de Yehudi Menuhin drept “un adevărat violonist al secolului XXI”, Gilles Apap este cunoscut pentru virtuozitatea sa și pentru abilitatea de a aduce bucurie în fiecare sală de concert.
Gilles este îndrăgostit de România și de muzica românească, cultă sau folclorică. Cântă Enescu cu adâncă reverență și cu un “suflu românesc” irezistibil.

De asemenea, este familiarizat cu stilul de interpretare al muzicii clasice indiene, pe care l-a ilustrat în filmul “Apap Masala”, un documentar în care călătorește în India și cântă împreună cu maeștri indieni.

Udai Mazumdar la tabla (percuții indiene) – a fost format ca muzician în tradiția milenară indiană, locuind împreună cu maestrul, Ravi Shankar, și avându-le “colege de clasă” pe Anoushka Shankar și pe Norah Jones.

În cadrul concertelor West meets East din România, Udai a avut un rol cheie, pe de o parte în restituirea cu acuratețe ale compozițiilor lui Shankar, pe de alta, prin re-compozițiile sale după piese românești clasice, care au ridicat sălile în picioare.

Rohan Dasgupta, discipol al lui Udai Mazumdar, cultivă și practică arta sitar-ului de aproape 30 de ani. Rohan face parte din proiectul West meets East din România din primul an, purtând pe umeri povara de a reprezenta memoria “Marelui Ravi”. Cu stil dinamic și reflexiv, precum și prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale, Rohan a concertat în peste 20 de țări și a lansat numeroase albume – de la muzică clasică indiană la fusion, jazz sau muzică pentru meditație.

Pianistul francez Eric Ferrand-N❜Kaoua, noul venit în proiectul West meets East, este prieten de lungă durată cu Gilles Apap, alături de care apare pe scenă într-un duo non-conformist de peste douăzeci de ani. De la scene filarmonice majore din SUA și până în Orientul îndepărtat și Japonia, trecând prin marile săli clasice pariziene, Eric se remarcă prin măiestria cu care reunește diverse stiluri rareori interpretate laolaltă: de la clasic la jazz (a fost un bun amic al lui Martial Solal), trecând prin epoca romantică.
Proiectul muzical “West meets East – după 50 de ani” a fost inițiat în 2017 și este manageriat de Jazzmine.World în colaborarecu Centrul Cultural ”Rabindranath Tagore”.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Facebook Jazzmine.World Agency

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută