Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente

Weekend la MNAC | Portretistul de scriitori Silvan Ionescu

În această perioadă atelierele pentru cei mici au loc atât în mediul online – vinerea, într-o formulă interactivă, cât și la sediul muzeului – în zilele de sâmbătă. „20 de artiști contemporani din colecția MNAC” este serie de ateliere despre artiști români contemporani ce au beneficiat de inovațiile aduse în exprimarea artistică de către exponenții curentelor artei moderne. Totodată, la fel ca în ampla expoziție „Văzând Istoria. 1947-2007”, ne propunem educarea publicului tânăr față de istoria recentă a României, pe care o putem cunoaște și prin prisma mărturiilor vizuale înscrise în opera artiștilor ce au trăit acele vremuri.

Continuăm seria celor „20 de artiști contemporani din colecția MNAC” pe care îi prezentăm publicului tânăr, cu un artist care toată viața s-a lăsat inspirat de chipuri de artiști și scriitori, caricaturistul Silvan Ionescu.
De profesie arhitect, studiază artele plastice la Berlin iar începând cu anul 1927 caricaturile lui însoțesc articole culturale în mai toate gazetele românești, precum Universul literar, Cuvântul, Viața, Cortina, Teatrul, Contemporanul, Tribuna, Luceafărul și altele până la sfârșitul vieții sale în 1999.

Prima expoziție personală o va avea abia în 1968, după peste patruzeci de ani de când desenele ce portretizau scriitori, artiști și muzicieni, semnate inconfundabil cu cele două silabe „Sil_van”, erau prezente constant în publicațiile vremii. Ca și viața sa modestă, întreaga lui operă de desenator e caracterizată prin simplitate: cu o linie sigură, cu minimum de mijloace și executate în ritmul alert al unui crochiu, artistul surprinde esențialul și intră puternic în caracterul personajului, umple blocnotesuri întregi cu una din cele mai originale istorii vizuale ale culturii românești din secolul XX.

Sursa: MNAC

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută