Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură Expoziții

Vernisajul expoziției „Propaganda comunistă în artă”

Muzeul de Artă din Brașov

„Propaganda comunistă în artă (1948-1989). Colecția Muzeului de Artă Brașov”

Locul desfășurării: Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21

Vernisaj: joi, 13 octombrie 2022, ora 16.00

Perioada: 13-30 octombrie 2022

Program de vizitare: marți – duminică, 9.00 – 17.00

Muzeul de Artă Brașov în colaborare cu Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov organizează în perioada 13 – 30 octombrie 2022 expoziția „Propaganda comunistă în artă (1948-1989). Colecția Muzeului de Artă Brașov”, curator dr. Radu Popica. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 octombrie 2022, ora 16.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul Eroilor 21.

Expoziția se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Brașov, ediția 2022, un eveniment cultural de prestigiu, ce va avea loc în perioada 13 – 16 octombrie 2022.

Lucrările provenind din colecția Muzeului de Artă Brașov (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă) ilustrează modul în care arta plastică și artiștii au fost puși în slujba aparatului de propagandă al regimului comunist.

Curatorul dr. Radu Popica oferă mai multe detalii: „Secția de Propagandă și Agitație avea filiale în fiecare unitate teritorială și includea, printre altele, sectorul de Literatură și Artă. Afișele politice, lozincile și afișele artistice erau controlate în mod obligatoriu de către secție, iar comisiile locale controlau toate afișele și caricaturile. După modelul sovietic, în arta plastică și literatură a fost impus stilul realismul socialist: imaginea plastică trebuia să se conformeze unui limbaj accesibil și educativ, foto-realist, încadrându-se tematicii agreate de Partidul Comunist Român: munca în uzine, fabrici și mine, aspectele luptei pentru pace, viața muncitorilor, a țăranilor și a tineretului.”

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută