Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Vernisaj | „Strigăt spre libertate. 17 iunie 1953 în Turingia” @ Memorialul Revoluției din Timișoara

Vernisaj Expoziție | „Strigăt spre libertate. 17 iunie 1953 în Turingia” @ Memorialul Revoluției din Timișoara

Vernisaj | „Strigăt spre libertate. 17 iunie 1953 în Turingia” @ Memorialul Revoluției din Timișoara

Vă invităm marți, 10 octombrie 2023, ora 10:00, la vernisarea expoziției „Strigăt spre libertate. 17 iunie 1953 în Turingia”. Expoziția va putea fi vizitată la Memorialul Revoluției din Timișoara (str. Oituz nr. 2B) în perioada 10.10.2023 – 03.11.2023, zilnic între orele 10-18.

Organizatori: Memorialul Revoluției din Timișoara și Consulatul Germaniei din Timișoara.
Partener media Radio Timișoara.

Cele 20 de panouri ale expozitiei germane contin fotografii si imagini din acele zile, precum si multe documente istorice, incluse intr-un bogat text explicativ, fiecare panou ilustrand unul dintre aspectele importantului eveniment istoric: „Sistemul politic al zonei de ocupatie sovietica (SBZ) / DDR”, „Lupta contra bisericii – persecutarea tineretului credincios 1952-1953”, „Economia – socialismul intra in criza”, „Experimente socialiste la tara”, „Militarizare costisitoare”, „Muncitorii uitati”, „De la greva la revolta populara”, „Berlinul in revolta”, „In pragul unei revolutii – DDR-ul in 17 iunie”, „Turingia – inima verde a Germaniei in revolta populara”, „Noul curs”, „Lupte in districtul Gera”, „Punctul fierbinte al revoltei populare: Jena”, „Stare de urgenta in Jena”, „Greve in districtul Erfurt”, „Districtul Erfurt – Vrem sa fim tarani liberi!”, „Incidente in districtul Suhl”, „Razbunarea si trauma SED-ului”, „Mostenirea revoltei”.

Este reconstituita astfel intreaga dramatica desfasurare a evenimentelor din vara anului 1953, avand punctul culminant pe data de 17 iunie 1953, in Berlin dar si in celelalte centre ale revoltei anticomuniste si antisovietice, majoritatea aflate in landul Turingia. Este prima revolta majora a muncitorilor si oamenilor obisnuiti din lagarul socialist, primul „strigat de libertate”, care va fi urmat mai tarziu de momentele Budapesta 1956, Praga 1968, Polonia – inceputul anilor ’70 si anii ’80, Romania 1977 si 1987, culminand cu anul revolutionar 1989, in intreaga Europa de Est.

Expozitia itineranta „Strigat de libertate – 17 iunie 1953 in Turingia” este realizata de Fundatia Ettersberg, o institutie germana avand ca scop cercetarea comparata a dictaturilor europene, in colaborare cu Institutul de Istorie Jena. Conceptia ii apartine lui Alexander Reich, din Erfurt, iar prelucrarea stiintifica este semnata de dr. Ehrhart Neubert. Traducerea in limba romana a textului explicativ a fost asigurata de Adina Hornea.

Fundatia Ettersberg este o institutie care se ocupa cu cercetarea istorica si culturala, avand ca principal obiect de studiu transformarile comuniste si postcomuniste din landul german Turingia. Prezenta in Romania a manifestarii expozitionale realizate de istoricii germani este posibila datorita stransei colaborari cu Memorialul Revolutiei din Timisoara, concretizata si in alte schimburi culturale de ambele parti.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sursa: Facebook – Memorialul Revoluției din Timisoara

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută