Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Valoarea Cărții @ Complexul Muzeal de Știintele Naturii Ion Borcea

carte4

Valoarea Cărții @ Complexul Muzeal de Știintele Naturii Ion Borcea

Proiectul cultural – expozițional „VALOAREA CĂRȚII”

METEOROLOGIE

" "

„Cartea trebuie să fie un spărgător de gheață care distruge mările îngheţate dinăuntrul sufletelor noastre.”

Franz Kafka

Meteorologia este o ramură a geofizicii care studiază fenomenele şi procesele fizice din atmosfera terestră şi legile care le determină apariţia, interacţiunea şi evoluţia, cu scopul de a anticipa vremea.

carte1

Prognozarea vremii are o deosebită importanţă pentru toate domeniile de activitate, dar un interes deosebit îl reprezintă sectoarele economiei a căror activitate este influențată de condițiile meteo: agricultură, transport aerian, maritim şi terestru, turism, etc.

Popoarele din vechime nu cunoșteau cauzele schimbării vremii, ei puneau aceste fenomene pe seama unor forţe supranaturale. Treptat, oamenii au reuşit să facă legătura între diverse fenomene şi schimbările vremii.

Marii înţelepţi ai antichităţii s-au aplecat asupra fenomenelor meteorologice şi au propus diverse explicaţii astfel, Anaxagoras (500 î.Hr.– 428 î.Hr.) a încercat să ilustreze printr-o schemă formarea precipitaţiilor, Empedocle (490 î.Hr. – 430 î.Hr.) vedea fenomenele acestea prin combinarea elementelor fundamentale: apă, aer, foc şi pământ luând naştere diversele forme de precipitaţii: vântul, ceaţa ori canicula

Aristotel (384 î.Hr.-322 î.Hr.) a scris lucrarea „Meteorologia“ (de referinţă pentru o perioadă lungă de timp) în care a tratat mai multe „ştiinţe ale pământului”: vremea, seismologia, geografia.

Galileo Galilei (1564-1642) a realizat primul termometru, iar savantul Torricelli (1608-1647) a inventat barometrul cu mercur, pentru măsurarea temperaturii.

Preocuparea ştiinţifică şi didactică pentru meteorologie pe teritorii româneşti a apărut odată cu introducerea în programa de studii a Şcolii Vasluiene din Iaşi a disciplinei meteorologie.

Serviciul Meteorologic al României a fost înființat în anul 1884. În anul 1946, Nicolae Topor a început să elaboreze pentru prima oară prognoze pe durată lungă şi foarte lungă. În 1950 au fost instalate radiotelefoane în staţiile meteorologice de munte.

Valoarea Cărții @ Complexul Muzeal de Știintele Naturii Ion Borcea

Primul radar meteo a fost instalat în anul 1967, la Bucureşti, iar în 1973 a început construirea unei reţele naţionale de radar. Progresul științific a adus tot mai mult calculatoarele în meteorologie, astfel că astăzi „timpul probabil“ este înlocuit cu certitudinea ştiinţifică.

Documentările vechi realizate de oameni (ziare, jurnale, cărți, cronici) sunt de mare importanță despre evenimentele extreme din trecutul recent sau mai îndepărtatele oferind informații despre percepțiile, reacțiile și răspunsul oamenilor la evenimente.

Biblioteca Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume din domeniul Meteorologiei.

Vitrina, pe care vă invităm să o vizionaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 iulie 2023.

Enciclopedie de geografie a lumii de Gillian Doherty, Anna Claybourne, Susanna Davidson, traducător Emilia Ungur, ed. Aquila, Oradea, 2005;

National Geografic România – Vânătorii de tornade, Bucureşti, 2004;

Meteorologie şi climatologie, de Dumitru Bacinschi, ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1966;

Meteorologie şi drumeţie de Ioan Stăncescu şi Sergiu Ballif, ed. Sport-Turism, Bucureşti, 1976;

Meteorologie…fără formule, de Ioan Stăncescu şi Sergiu Ballif, ed. Albatros, Bucureşti, 1975;

Climatologie, metode de prelucrarea a datelor climatologice, de S.L. Kostin şi T.V. Pokrovskaia, traducere de Radu Donici, ed, Ştiinţifică, Bucureşti, 1964.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută