Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente

Tradiţii & Obiceiuri în Ajun de Crăciun

Tradiţii & Obiceiuri în Ajun de Crăciun

Vă invităm în 16 decembrie la un eveniment despre tradiţii şi obiceiuri în Ajun de Crăciun, susţinut de prof. dr. Antoaneta Olteanu, etnolog, autoarea mai multor volume de specialitate: Metamorfozele sacrului, Şcoala de Solomonie. Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spaţiului în credinţele româneşti, Dicţionar de mitologie ş.a.

Ajunul Crăciunului este una din marile sărbători populare. În afară de elementele de fertilitate ce se manifestă la nivel alimentar, în meniul sacralizat de sărbătoare, pentru spaţiul românesc acum sunt caracteristici colindele, atât cu subiecte religioase, dar şi laice, precreştine, dintr-un fond arhaic, la care se adaugă, datorită sacralităţii momentului, şi practicile oraculare făcute de tinerele fete. Nu în ultimul rând, vom vorbi despre Moş Nicolae şi Moş Crăciun şi darurile lor!

 

”Clasică este, pentru Sf. Nicolae, legenda prin care se spune că, în Patara natală, a făcut cadou unui om sărman, trei nopţi la rând, câte o pungă de galbeni, ca dotă pentru cele trei fiice ale sale, ajunse la vârsta măritişului, lucru ce justifică generozitatea deosebită a viitorului Moş Crăciun (Santa Claus, Sinte Klaas, în ţările anglo-saxone). Tradiţia mai spune că una dintre pungi aruncate pe fereastră sau pe uşă, a nimerit într-un ciorap, de unde justificarea acestui recipient agăţat de copii pentru a primi darurile Moşului. Mai târziu, în secolul al XII-lea, călugăriţele franceze şi belgiene au luat obiceiul de a împărţi ciorapi plini cu nuci şi portocale pe la casele sărace.” – Fragment din cartea lectorului Antoaneta Olteanu – Mitologie română, vol. 1.

 

  • Cost: 60 de lei

Sursa: Fundația Calea Victoriei

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută