Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

„Toc-Toc” | Teatrul Național Craiova

Producător: Teatrul Național Craiova

O comedie spumoasă a cărei acțiune se petrece în cabinetul doctorului Stern, un neuropsihiatru specialist de renume mondial în tulburarea obsesiv-compulsivă – TOC sau OCD.

O consultație la renumitul dr. Stern se obține cu greu, deoarece acesta călătorește foarte mult și rareori se întoarce în Franța.

Coprolalie, aritmomanie, nosofobie, palilalie sunt doar o parte din afectările celor șase pacienți care se întâlnesc în sala de așteptare a doctorului Stern.

Neuropsihiatrul întârzie, fiind blocat în aeroportul din Frankfurt. După o vreme, pacienții vor încerca să omoare timpul prin improvizarea unei terapii de grup care îi va situa pe toți în afara zonei lor de confort. Fiecare își va spune propria poveste.

«Regizorii (Alexandru Boureanu și Raluca Paun) au contat pe succesul acestei comedii bulevardiere, fiindcă s-au bazat pe două elemente importante: textul scris alert, cu replici de efect şi cu un ritm al desfăşurării comicului ce include mereu surpriza în formula sa; şi pe prestaţia trupei de actori, capabili să dea relief umorului vioi al piesei. Se simte în acest text experienţa de actor şi scriitor pentru show-uri de divertisment la radio şi televiziune, a lui Laurent Baffie, care a renunţat la şcoală, pentru a-şi urma vocaţia, atras fiind de aceste două media ale timpului nostru.

Abordând un subiect sensibil şi alambicat, dramaturgul recurge la mijloacele comicului de limbaj de sorginte populară, iar aceasta ar putea fi o capcană pentru o trupă de actori ce pot aluneca dincolo de linia subţire a efectului grosier. Actorii TNC nu au căzut în această capcană, au evitat, în general, tuşele groase, făcând subtil cu ochiul publicului, care le răsplăteşte prestaţia cu aplauze.» – Sanda Vișan, Adevărul.

«Piesa este în standardul dramaturgiei franceze de succes, pentru un teatru de replică, bine ritmată, inteligentă, spumoasă. (…) Un asemenea spectacol, exclusiv de replică, scoate în relief charisma actorilor.» – Marius Dobrin, Agenda LiterNet

Regia: Alexandru Boureanu și Raluca Păun

Autor: Laurent Baffie

Traducere de: Raluca Păun

Scenografia:

Decor: Vanessa Beca

Costume: Lia Dogaru

Lighting design: Dodu Ispas

Distribuţia: Marian Politic, Alex Calangiu, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu

Sursa: Teatrul de Stat Constanța/ facebook

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email