Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

TIFF 2022

Mesaj anti-război

Campania vizuală a celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: „Make Films, Not War!” (Faceţi film, nu război). Filmele competiţiei din acest an nu vorbesc explicit despre perioada tulbure pe care o traversăm, dar au un elemente comun cu realitatea actuală: „Majorităţii personajelor din aceste filme le fuge pământul de sub picioare”.

12 „ficţiuni despre viaţă” în Competiţia Oficială TIFF 2022

12 producţii din toată lumea, printre care şi două filme româneşti, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Destinată regizorilor debutanţi sau aflaţi la cel de-al doilea lungmetraj de ficţiune, Competiţia TIFF aduce în prim-plan o selecţie puternică de producţii recente, pe care spectatorii sunt invitaţi să le urmărească în premieră naţională la Cluj-Napoca, între 17 şi 26 iunie 2022.  „După doi ani care au dat mersul lucrurilor peste cap, oamenii sunt mai confuzi şi mai divizaţi ca niciodată, lumea se descompune lent, sub presiunea unui ipotetic nou început, vechiul şi noul sunt în conflict deschis, normele societale se reconfigurează din mers, revoltele, rebeliunea şi violenţa sunt la ordinea zilei, dorinţa de conexiune umană e acutizată, iar noţiunea de libertate e din ce în ce mai difuză şi pusă sub semnul întrebării. Deşi filmele competiţiei din acest an nu vorbesc explicit despre perioada tulbure pe care o traversăm, e aproape imposibil să nu le citim prin prisma tuturor acestor senzaţii şi efecte care s-au răsfrânt asupra noastră. Nu doar nouă, ci şi majorităţii personajelor din aceste filme le fuge pământul de sub picioare, ameninţând serios, şi uneori decisiv, nevoia de echilibru”, declară Mihai Chirilov, director artistic al TIFF.

Film ucrainean prezentat la Cannes

Regizorul ucrainean Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk debutează la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs cu Pamfir, drama unui bărbat care încearcă să ducă o viaţă obişnuită, până în momentul în care este forţat să renunţe la traiul cinstit pentru a-şi ajuta familia. ,,Un debut desăvârşit’’, titrează publicaţia internaţională Screen Daily într-o cronică dedicată seducătorului Magneticii / Magnetic Beats (r. Vincent Maël Cardona), recent recompensat cu un Premiu César şi laureat la Cannes în cadrul aceleiaşi secţiuni Quinzaine des Réalisateurs. Filmul e despre doi fraţi care înfiinţează un post de radio pirat în anii ’80, până când aventura lor este întreruptă de recrutarea unuia dintre ei, pentru a fi trimis pe frontul Vestic al Germaniei.

Apasă aici pentru programul de vineri, 17 iunie

Apasă aici pentru programul de sâmbătă, 18 iunie

Apasă aici pentru programul de duminică, 19 iunie

Apasă aici pentru programul de luni, 20 iunie

Apasă aici pentru programul de marți, 21 iunie

Apasă aici pentru programul de miercuri, 22 iunie

Apasă aici pentru programul de joi, 23 iunie

Apasă aici pentru programul de vineri, 24 iunie

Apasă aici pentru programul de sâmbătă, 25 iunie

Apasă aici pentru programul de duminică, 26 iunie

Programul complet și biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului: https://tiff.ro/program

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email