Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

TIFF 2022 – Ziua 8

Hai la cel mai mare festival de film din România: TIFF (ediția 21), între 17-26 iunie la Cluj – City of Film, oraș acum parte din rețeaua Creative Cities a Unesco.

 

La TIFF 2022 te așteaptă:

 • proiecții în aer liber în 5 spații din oraș: Piața Unirii, Muzeul de Artă, Curtea UBB, Iulius Park și Parc Poligon (Florești)
 • premiere absolute & zeci de producții în cinematografele partenere (Victoria, Arta, Florin Piersic)
 • producții premiate la Berlinale, Cannes, Veneția sau San Sebastián
 • țări invitate: Focus Israel, Focus Polonia cu o retrospectivă amplă Krzysztof Kieślowski.
 • cine-concerte cu artiști internaționali. Nosferatu la Castelul Bánffy, 18 iunie, Bestia în 20 iunie la Muzeul de Artă și Moonwalk One la Casa de Cultură a Studenților.
 • concert extraordinar Eliades Ochoa la Iulius Park în 24 iunie
 • celebra formație ucraineană DakhaBrakha revine în concert la TIFF în 23 iunie la Iulius Park.
 • întâlniri de excepție cu regizori și actori
 • documentare culinare și cine tematice preparate de chefi renumiți (Film Food)
 • Ukrainian Street Food Day în 20 iunie pe strada Potaissa
 • ateliere creative și filme pentru copii (EducaTIFF), activități pentru toată familia în parcul Poligon din Florești.

 

Bilete & abonamente la festival: https://tiff.eventbook.ro/

 

Programul zilei – vineri, 24 iunie

Cinema Florin Piersic (Piaţa Mihai Viteazul, nr. 11)

13:00 – PAM & TOMMY (regia Craig Gillespie) – USA

The ups and downs in the love story between Pamela Anderson, Playboy’s most popular playmate, and Tommy Lee, the drummer of the Mötley Crüe heavy metal band. Everything begins in 1995, when Pam and Tommy get married only 96 hours after they meet.

14:45 – CĂPITANUL VOLKONOGOV A SCĂPAT (regia Nataşa Merkulova, Alexei Ciupov) – Rusia, Franța, Estonia

Căpitanul Fiodor Volkonogov este un respectat şi obedient poliţist din Uniunea Sovietică. Într-o zi, Fiodor observă cum camarazii săi sunt interogaţi şi, sigur că în curând îi va veni rândul, îşi ia tălpăşiţa. Nu trece mult şi este vânat chiar de colegii lui. Neputincios în faţa unei soarte ce pare lipsită de speranţă, Fiodor pricepe în sfârşit din ce plan criminal a făcut parte. Şi deodată primeşte un mesaj chiar din străfundurile iadului…

17:15 – ORBUL CARE N-A VRUT SĂ VADĂ TITANIC (regia Teemu Nikki) – Finlanda

Jaakko este orb şi nu se poate mişca, fiind ţintuit într-un scaun cu rotile. E îndrăgostit de Sirpa. Pentru că locuiesc departe unul de celălalt, nu a întâlnit-o niciodată, dar vorbesc des la telefon. Când Sirpa are nişte veşti tulburătoare, Jaakko decide să îi fie aproape. Are nevoie doar de ajutorul a cinci străini în cinci locuri: de acasă la taxi, din taxi la gară, de la gară la tren, de la tren la taxi şi, în sfârşit, din taxi la… ea.

19:00 – OM CÂINE (regia Ştefan Constantinescu) – România, Bulgaria, Suedia, Germania

În plină epidemie de la Coronavirus, Doru decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Susține că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției. Timpul este scurt, Europa se pregătește să își închidă granițele, iar superiorii lui Doru insistă ca acesta să se întoarcă de urgență în Suedia.

21:30 – PASAGERII NOPȚII (regia Mikhaël Hers) – Franța

Elisabeth este părăsită de soţ şi se trezeşte nevoită să-şi întreţină singură cei doi copii. Se angajează la o emisiune de radio de noapte, unde o întâlneşte pe Talulah, o adolescentă cu probleme pe care Elisabeth o invită să locuiască la ea. Aşa Talulah descoperă pentru prima oară căldura unui cămin. Deşi dispare pe neaşteptate, spiritul ei liber va avea o influenţă adâncă asupra lui Elisabeth şi a copiilor ei…

 

Casa de Cultură a Studenților (Piața Lucian Blaga, nr. 1-3)

16:00 – FREAKS OUT (regia Gabriele Mainetti) – Italia, Belgia

Matilde, Cencio, Fulvio şi Mario trăiesc ca într-o familie atunci când Al Doilea Război Mondial se abate asupra Romei. Este anul 1943, iar metropola italiană găzduieşte circul unde lucrează. Când Israel, patronul, dispare fără urmă, cei patru prieteni sunt dărâmaţi. Nu mai e nimeni să le poarte de grijă şi simt că nu mai au niciun rost pe lume. Dar sunt ei doar nişte ciudaţi pierduţi în războiul ce devastează oraşul?

19:00 – NAVALNÎI (regia Daniel Roher) – SUA

Documentar despre oponentul lui Vladimir Putin care a supravieţuit unei tentative de asasinare în august 2020. În timpul lunilor de recuperare, Navalîi descoperă detalii şocante despre tentativa asupra vieţii sale şi decide să se întoarcă în ţara natală. Dar are el vreo şansă împotriva omnipotentului Vladimir Putin?

21:15 – NIMIC DESPRE DRAGOSTE (regia Florin Piersic Jr.) – România

Nimic despre dragoste spune povestea a două femei și a doi bărbați implicați într-un cataclism emoțional. Filmul încearcă să surprindă și să analizeze acele momente delicate din viața noastră când percepem dragostea ca fiind o boală a sufletului.

 

Piața Unirii Open Air (Piața Unirii)

21:45 – MAIGRET (regia Patrice Leconte) – Franța, Belgia

O tânără îmbrăcată într-o elegantă rochie de seară este găsită fără suflare într-o piaţă din Paris. Comisarul Maigret va încerca să descopere criminalul şi să înţeleagă circumstanţele în care a murit victima.

 

Cinema Victoria (B-dul Eroilor, nr. 51)

10:00 – BALAUR (regia Octav Chelaru) – România, Germania, Serbia

Ecaterina este profesoară de religie și soția preotului din oraș. Femeia începe o relație amoroasă cu Iuliu, un elev de 16 ani cu un trecut tumultuos. Inspirat din fapte reale, Balaur urmărește povestea Ecaterinei care, în încercarea de a-l ține sub control pe iubitul ei mai tânăr și de a-și proteja familia, ajunge să-și piardă ea însăși controlul pe parcurs. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credință, pasiunea lui Iuliu devine din ce în ce mai periculoasă, mai ales când adolescentul începe să se spovedească preotului.

12:45 – CRAI NOU (regia Alina Grigore) – România

În timp ce se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența din sânul familiei sale disfuncționale, Irina se metamorfozează din victimă în abuzator ca urmare a contextului violent. O experiență sexuală ambiguă cu un artist îi dă putere să lupte împotriva abordării violente a bărbaților din familia sa.

15:00 – MAROCCO (regia Emanuel Pârvu) – România, Cehia

Magda îi oferă lănţişorul ei scump unei fetiţe bolnave, dar tatăl Magdei este sigur că adolescenta minte din nou. Pus în faţa adevărului, tatăl se simte vinovat şi ruşinat, însă este incapabil să admită că a greşit. Relaţiile se destramă şi se instalează haosul…

17:15 – INSULA (regia Anca Damian) – România, Belgia, Franța

Robinson este un doctor care se retrage pe o insulă populată de migranți, activiști și garda de coastă. În această interpretare, Vineri este un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Robinson şi Vineri pornesc, fiecare în felul lui, în căutarea Paradisului.

19:30 – FICŢIUNE DESPRE VIAŢĂ (regia Dovile Sarutyte) – Lituania

Viaţa lui Dovile are parte de un moment de răscruce atunci când tatăl ei moare. Şi nu e vreme de jelit, pentru că Dovile are o înmormântare de organizat şi vrea ca totul să iasă perfect. Tânăra se încăpăţânează să verifice până şi cel mai mic detaliu, iar asta o expune unor situaţii din ce în ce mai neaşteptate. Iar amintirile din copilărie nu-i mai dau pace…

22:00 – DIN ZORI ŞI PÂNĂ-N ZORI (regia Selman Nacar) – Turcia, Franţa, România, Spania

După ce un muncitor este rănit grav în timp ce lucra pentru mica sa afacere, Kadir este nevoit să ia o decizie dificilă. Aceasta îi va afecta viitorul şi familia, dar şi pe nevasta muncitorului rănit.

 

Cercul Militar (B-dul Eroilor, nr. 51)

16:00 – CLARA B. (regia Alexandru Solomon) – Franța, Germania

Prin imagini de arhivă, actualităţi şi fotografii de epocă autentice, filmul istoriseşte povestea fictivă a Clarei B., fotografă şi reporter, femeie liberă şi puternică – născută la Strasburg în 1901 şi care şi-a petrecut viaţa între Franţa şi Germania. Existenţa ei este reconstituită de un alt personaj fictiv, Jonas, conservator de muzeu. Acesta o descoperă pe Clara B. prin documentele donate muzeului unde lucrează. O meditaţie asupra memoriei arhivelor si istoriei secolului XX.

18:15 – ALIS (regia Clare Weiskopf, Nicolas Van Hemelryck) – Columbia, România, Chile

2021, Internatul Arcadia, Columbia. Adolescente care nu demult trăiau pe străzile din Bogota participă la un exerciţiu creativ al cărui rezultat este Alis, o colegă de clasă fictivă. Cu ajutorul ei, fetele îşi exorcizează experienţele din trecut şi îşi destăinuie visurile şi suferinţele. Jocul inocent se transformă într-o adevărată coborâre în infern, arătând lumea sumbră în care au trăit odată şi de care acum se desprind cu totul, rupând ciclul de violenţă şi deschizându-se în faţa unui viitor mai bun.

20:45 – ZALAVA (regia Arsalan Amiri) – Iran

1978, sătucul iranian Zalava. Sătenii sunt convinşi că sunt bântuiţi de un demon. Massoud, tânărul jandarm care investighează cazul, dă peste un exorcist care ar trebui să scape satul de demon şi îl arestează, acuzându-l de înşelăciune. Localnicii tot mai îngroziţi se vor întoarce asupra lui Massoud şi îl vor ataca. Sergentul şi iubita lui, o doctoriţă de la o clinică de stat, se vor trezi curând prizonieri într-o casă blestemată, înconjuraţi de sătenii siguri că amândoi sunt posedaţi de demon…

 

Cinema Arta (Str. Universitatii 3)

10:00 – METRONOM (regia Alexandru Belc) – România

România, toamna anului 1972. Ana, o adolescentă de 17 ani, află că iubitul ei va fugi din țară peste câteva zile. Cei doi îndrăgostiți decid să își petreacă ultimele zile împreună.

12:15 – MIRACOL (regia Bogdan George Apetri) – România, Cehia, Letonia

Tânăra călugăriţă Cristina are o problemă urgentă şi se furişează afară din mănăstire pentru a ajunge în oraşul din apropiere. Cristina pare că nu-şi poate rezolva problema şi nici să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, iar pe drumul de întoarcere tânăra va avea parte de o soartă neaşteptată, care va duce la o investigaţie a poliţiei…

14:45 – FRAŢII (regia Francesco Montagner) – Italia, Cehia

Jabir, Usama şi Useir sunt fraţi şi au crescut într-o familie de păstori bosniaci, fără să iasă vreodată din cuvântul tatălui lor, Ibrahim, un predicator islamic strict şi radical. Când Ibrahim primeşte doi ani de închisoare pentru terorism şi participare la război, cei trei fraţi trebuie să-şi poarte singuri de grijă. Dar este acest lucru un blestem sau o binecuvântare?

17:00 – PENTRU MINE TU EŞTI CEAUŞESCU (regia Sebastian Mihăilescu ) – România

Pentru mine tu ești Ceaușescu este un documentar hibrid în care tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale. Rezultatul este în acelaşi timp un portret al noii generații și un instantaneu al moștenirii fostului lider comunist român.

19:30 – CÂŞTIGĂTORUL (regia Feliks Falk) – Polonia

Lutek Danielak este un entertainer care nu se consideră suficient de faimos. Ar vrea să prezinte somptuosul program TV de Revelion, dar şi alţi colegi ai săi vor fix acelaşi lucru. Numai că Danielak chiar e gata de orice pentru a pune mâna pe această expunere atât de râvnită…

22:00 – MOLIILE (regia Piotr Stasik) – Polonia

Mai mulţi puşti cu vârste între 8 şi 15 ani fug din tabăra offline, unde nu au acces la calculator sau internet. După 20 de zile de căutări disperate sunt găsiţi într-o fabrică abandonată. Toţi, cu excepţia unuia.

 

Universitatea Sapientia (Calea Turzii, nr 4)

10:15 – EU SUNT ZLATAN (regia Jens Sjögren) – Suedia, Danemarca, Olanda

Eu sunt Zlatan este povestea legendarului fotbalist Zlatan Ibrahimovic, care a crescut într-o violentă suburbie suedeză. Născut într-o familie de imigranţi din Balcani, Zlatan s-a salvat din acel mediu dur datorită calităţilor sale sportive, ajungând să joace în cele mai importante cluburi de fotbal ale lumii, precum Ajax Amsterdam, Juventus, Inter Milano și Manchester United.

12:30 – SCURTMETRAJE ROMÂNEȘTI II  – România

Maria T./ Maria T. (r. Maria Drăgoi)

Stille Post/ InBetween Home (r. Brigitta Kanyaro)

Aurică, viață de câine/ Aurică, a Dog’s Life (r. Mihai Dragolea)

Triplex Confinium/ Triplex Confinium (r. Maria Bălănean)

Moștenirea/ The Inheritance (r. Marian Fărcuț)

Planuri de vacanță/ Summer Planning (r. Alexandru Mironescu)

15:00 – SCURTMETRAJE ROMÂNEȘTI III – România

Pune-te în locul meu/ Walk a Mile in My Shoes (r. Laura Baron)

Viață de clovn/ It’s a clown’s life (r. Ioachim Stroe)

Dislocat/ Dislocated (r. Gabriel Sandu)

Plastic semiotic/ Semiotic Plastic (r. Radu Jude)

Același vis/ The Same Dream (r. Vlad Petri)

Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute/ Extravaganzia Large, Thin Crust and Hot Sauce (r. Andrei Redinciuc)

17:30 – SCURTMETRAJE ROMÂNEȘTI I – România

Spre casă/ On the Way Home (r. Horațiu Curuțiu)

Eu și sora mea/ Me and My Sister (r. Theodor Ioniță)

Cori & Willi/ Cori & Willi (r. Tudor Pojoni)

Fragmentări/ Fragmentations (r. Miruna Minculescu)

Cum se întinde un nor spre altul/ When Clouds Grow Towards Each Other (r. Iulian Daniel Popa)

Mon Ami/ Mon Ami (Carina Dasoveanu)

20:00 – IMACULAT (regia Monica Stan, George Chiper-Lillemark) – România

Când Daria ajunge la doar 18 ani într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de heroină, inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție. Admirată și ocrotită de toți, Daria se bucură de atenție, până când află că orice tratament special are și un preț.

22:30 – ŞASE MILIOANE (regia David Fisher) – Israel

Orice persoană care a învăţat vreodată la istorie despre Holocaust ştie că şase milioane de evrei au fost ucişi în timpul regimului nazist. În stilul său personal, regizorul David Fisher merge dincolo de statistici şi pătrunde în adâncul istoriei, punând întrebări incomode despre acest simbol de neatins. Documentarul Şase milioane explorează de ce acel număr a rămas literă de lege atunci când vine vorba de Holocaust şi ce ne poate spune el despre acea perioadă sumbră a istoriei.

 

Iulius Parc Open Air (Strada Alexandru Vaiva Voevod nr. 53 B)

20:00 – CONCERT ELIADES OCHOA

Devenit faimos în întreaga lume la finalul anilor ’90 ca membru fondator al grupului Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa este „unul dintre cei mai buni chitariști ai generației sale” (The Guardian), o figură emblematică a muzicii latino-americane. Compozitor și interpret al unor melodii inconfundabile precum „Píntate Los Labios Maria”, „Chan Chan” sau „El Cuarto de Tula”, muzica lui Ochoa este strâns legată de istoria intensă a Cubei. Un adevărat păstrător de tradiții, Eliades Ochoa este câștigătorul a numeroase premii Latin Grammy și unul dintre personajele principale ale documentarului regizat de Wim Wenders în 1999, nominalizat la Oscar: Buena Vista Social Club.

 

Muzeul de Artă (Piaţa Unirii nr. 30)

19:00 – CONCERT MARTIN KOHLSTEDT

Prezent la TIFF pentru premiera filmului „Balaur”, a căreia coloană sonoră o semnează, Martin Kohlstedt oferă cinefililor șansa de a se întâlni live cu muzica sa atât de specială. Un virtuos al pianului, este adesea asociat cu un alt mare artist neo-clasic contemporan, Nils Frahm.

21:30 – COLECŢIONARUL DE OUĂ (regia Pim Zwier) – Olanda

De la ouăle aurii şi translucide ale zăganului tibetan la cele pestriţe ca o pictură de Pollock ale alcidelui britanic, ornitologul german Max Schönwetter (1874-1961) le-a colecţionat pe toate. Şi-a dedicat viaţa oologiei, adică studiul ouălor de păsări, iar acest documentar îi explorează reuşitele şi provocările vieţii.

 

UBB Open Air (Curtea Universitătii Babeș Bolyai, acces din strada Ion I. C. Brătianu, nr. 2)

22:00 – FETE TRISTE DE ORAŞ (regia Talya Lavie) – Israel

Când ai 20 şi ceva de ani, cea mai bună prietenă este ca un cântec pe care vrei să-l asculţi la nesfârşit, dar asta doar până când te saturi complet de el. Fete triste de oraş este o dramedie despre acest tip de prietenie, cu momente foarte bune şi foarte proaste, o prietenie în egală măsură minunată şi îngrozitoare.

 

Parc Poligon Florești (strada Sub Cetate, nr. 13, Parcul Poligon, Florești)

21:45 – MAIGRET (regia Patrice Leconte) – Franța, Belgia

O tânără îmbrăcată într-o elegantă rochie de seară este găsită fără suflare într-o piaţă din Paris. Comisarul Maigret va încerca să descopere criminalul şi să înţeleagă circumstanţele în care a murit victima.

 

Cinema Dacia – Mănăștur (Str. Bucegi, nr. 11, bloc A1)

12:00 – LOC DE JOACĂ (regia Laura Wandel) – Belgia

Nora are şapte ani şi abia aşteaptă să meargă la şcoală cu fratele ei mai mare, Abel. Când Nora vede cum Abel e agresat de alţi copii, fata ar da fuga să-şi cheme tatăl în ajutor, dar Abel o forţează să nu scoată o vorbă. Nora ar vrea să ajute, dar nu îndrăzneşte să iasă din cuvântul lui Abel şi iată că e prinsă între lumea copiilor şi cea a adulţilor…

19:30 – ANGAJATUL ŞI ANGAJATORUL (regia Manuel Nieto) – Uruguay, Argentina, Brazilia, Franţa

Angajatorul este un tânăr căruia pare să-i meargă bine, cu excepţia sănătăţii copilului abia născut. Angajatul caută de lucru pentru a-şi întreţine bebeluşul, aşa că nu ezită când i se oferă să lucreze pământurile angajatorului, deşi nu are deloc experienţă. Cei doi bărbaţi se ajută reciproc, dar un eveniment neaşteptat va face ca soarta ambelor familii să ajungă în cumpănă.

 

Cinema Mărăști (Str. Aurel Vlaicu, nr. 3)

17:00 – VARA CÂND AM ÎNVĂȚAT SĂ ZBOR (regia Radivoje Andric) – Serbia, Croaţia, Bulgaria, Slovacia

Sofija este o fetiţă amuzantă şi pusă pe şotii, doar că nu-i convine deloc că trebuie să-şi petreacă vacanţa de vară cu bunica ei mult prea protectoare, pe o insulă de pe litoralul croat. Poate că la început situaţia nu e ideală, dar Sofija îşi face repede noi prieteni şi cu ei se bucură de tot ce are de oferit insula pe timpul verii: soare orbitor, bălăceală, multă îngheţată şi… primul sărut. Dar zilele lipsite de griji se termină când mătuşa Sofijei, Luce, se îmbolnăveşte şi trebuie dusă la spital…

19:30 – CAMPANIA (regia Louis Garrel) – Franța

Abel, Marianne şi fiul lor în vârstă de 13 ani, Joseph, locuiesc împreună în Paris. Viaţa lor are parte de o aventură neaşteptată atunci când cei doi părinţi descoperă că fiul le-a vândut obiecte de valoare din casă pentru a finanţa împreună cu amicii un misterios proiect verde în Africa. Vor salva planeta!

Sursa: tiff.ro

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email