Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Those special traces of us @ Galeria Aparte – UNAGE Iași

Those special traces of us

Those special traces of us @ Galeria Aparte – UNAGE Iași

Those special traces of us – Expoziția doctoranzilor de la Școala doctorală arte vizuale din Cluj

Those special traces of us propune o construcție curatorială ridicată pe un fundament antropologic: conceptul de specialness, din cartea Homo Aestheticus: Where Art Comes From and Why?, a autoarei Ellen Dissanayake. De ce am păstrat arta, în evoluția noastră? Cum putem privi această nevoie de reprezentare, dacă nu prin dorința omului de a învesti cu acel-ceva-special, obiecte văduvite de orice funcție care le-ar oferi statutul de creație sau de artă?

Those special traces of us – Biografii artiști expoziție Those special traces of us

Marius Ghita s-a născut în 1999 la Satu Mare. A absolvit studiile de licență (2020) și master (2022) în pictură, la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, fiind în prezent doctorand în studii vizuale, în cadrul aceleiași instituții. Acesta a câștigat mai multe premii, printre care două premii în ExpoMaraton Xth edition, Cluj-Napoca, din 2022, unul fiind „Premiul special”, iar un altul „Premiul Institutului Polonez la București”. Este de adăugat și o rezidență, la Viewing Room 17, Cluj-Napoca, în 2022.

A participat la mai multe expoziții colective, naționale și internaționale.

Tablourile realizate de Ghita au o sensibilitate aparte, izvorâtă din migala cu care pictorul construiește punți de legătură între un prezent evanescent și un trecut încărcat deja de nostalgie. Practica acestuia este fundamental bazată pe un joc subtil între simbol și alegorie. Un întreg univers al contrariilor ni se revelează: cunoscut-necunoscut, constructiv-deconstructiv, perfect-perfectibil (și enumerarea ar putea continua), totul sub semnul uman-îndoielnicului. Senzația de dinamism și totodată de cumpănire, redată în tușe fine și vibrante, creează impresia de fluidizare și coexistență a tuturor elementelor pe care le găsim în lucrările sale.

Those special traces of us

Călin Dumitrașcu (n. 1997, Craiova) este absolvent al studiilor de licență (2019) și master (2021), în cadrul departamentului de pictură al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, în prezent fiind doctorand și cadru didactic asociat, în aceeași instituție. Artistul a beneficiat de mai multe internship-uri, printre care Saint-Luc Liège – École Supérieure des Arts, în Belgia (2018) și Galeria Plan B din Berlin, Germania (2021).

A luat parte la mai multe expoziții de grup, naționale și internaționale.

Dumitrașcu se apleacă asupra miracolului existenței, fiind interesat deopotrivă de cele două componente fundamentale ale ei (organicul și anorganicul): peisaje maritime de o negrăită frumusețe (redate cvasi-abstract), naturi statice (alternând angoasa cu gingășia) sau diferite reprezentări în care sacrul și profanul se amestecă ingenios.

Pictorul folosește o gamă restrânsă de culori, într-o exprimare în fond minimalistă, abordând mai multe tehnici, precum: uleiul, tempera cu emulsie de ou sau encaustica. Tendința de a lucra (uneori) pe pânze tratate chiar de el, adaugă un plus de originalitate exprimării picturale. Se poate distinge o textură deosebită a materialului, într-o combinație de strălucire și culori estompate, oferită de ou și de tempera (exemplu seria Deluge).

Va așteptăm la expoziția Those special traces of us.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută