The world blinked back at me @ Carol53
- Expozițiile lucrărilor de diplomă ale studenților departamentului Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Artă București
Artistă: Raluca Chipriade
O generație de tineri artiști care vrea să fie văzută, care vrea să fie auzită
Ce ar fi dacă s-ar inversa situația și, în loc să ne uităm noi la Lume, să o observăm direct sau prin intermediul instrumentelor noastre care înregistrează imagini, s-ar uita Ea la noi?
Ce ar vedea?
O generație de tineri artiști care vrea să fie văzută, care vrea să fie auzită. O generație curajoasă care alege să testeze limitele reprezentării, care experimentează continuu cu noi formule vizuale, care nu se mulțumește cu limbajul deja „clasic“ al fotografiei sau filmului. O generație ambițioasă care propune proiecte complexe, care își dorește să ne schimbe percepția asupra Lumii. Dar și o generație care trebuie să facă față momentului de turnură în relația dintre noi și tehnologie.
Un efect prematur de melancolie și o serie de lucrări meditează asupra viitorului
Perioada recentă a fost marcată de evoluția AI care a ajuns să genereze poezii și imagini „artistice“ pornind de la simple indicații scrise: odată cu apariția Chat GPT sau DALL-E 2, rolul creatorului este pus sub semnul întrebării mai radical ca niciodată, iar scenariile de viitor au fost alterate în multiple feluri. La nivel global, apar din ce în ce mai multe semnale de alarmă în legătură cu riscurile aferente dezvoltării inteligenței artificiale. O declarație publicată de curând de Center for AI Safety vorbește chiar despre o posibilă extincție a umanității pro¬vocată de inteligența artificială și îndeamnă la considerarea acestui risc drept o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală precum pandemiile și războiul nuclear.
Această schimbare de paradigmă pare să fi produs în noua generație de artiști un efect prematur de melancolie, multe din lucrările prezente în această expoziție evocând momente și locuri din trecutul autorilor: copilăria, casa, bunicii, prietenii devin elementele care formează un safe space în care ei se pot ancora și refugia. Pe de altă parte, o serie consistentă de lucrări meditează asupra viitorului, înțeles ca o sursă constantă de angoasă: totul se schimbă prea rapid, lumea devine un simulacru normativ, toate mișcările noastre sunt înregistrate și analizate pentru a ne transforma în consumatori ideali, timpul nostru ajunge să fie un câmp de bătălie pentru companiile care ne vând experiențe. FOMO este noua condiție care ne produce anxietate: You Blink, You Miss!
Este momentul să privim pentru a înțelege și a empatiza
Ce ar fi dacă Lumea ar putea vorbi prin intermediul limbajului Blink to Speak dezvoltat în 2018 pentru a facilita comunicarea persoanelor paralizate cu cei dragi și cu cei care le îngrijesc?
Ce ne-ar zice?
Prea multă vreme privirea a fost folosită pentru a judeca și a condamna, pentru a supraveghea și a controla. Acum este momentul să privim pentru a înțelege și a empatiza. Cu planeta și cu toate viețuitoarele care o locuiesc. Acum, cât încă nu e prea târziu.
Aceaste expoziții reunesc proiectele de licență ale studenților departamentului Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Arte din București.
Program de vizitare:
Carol 53 (Bulevardul Carol I, nr. 53): 29 Iunie
12:00 – 18:00
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din București
- Program Filme București
- Calendar Festivaluri Romania