Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

TESZT 2022 – Ziua 8

11:00, Sala Mare și Sala Studio

no title yet

Teatrul de Tineret Ljubljana (SLO)

Don Juan este una din acele personaje literare care a trecut prin cele mai multe adaptări. Într-o întreagă stagiune de teatru, Tomi Janežič și echipa sa l-au luat ca punct de referință  în cercetarea și abordarea lor de laborator. În paralel, Simona Semenič scria un nou text intitulat încă fără titlu. Semenič s-a apropiat de Don Juan, de data aceasta purtând numele sloven prin excelență, Janez, din unghiul seducătorului și prin consecințele acțiunilor sale – care se îmbină toate într-un singur moment, într-o singură bătaie de inimă. Un moment necesar pentru ca un corp care alunecă din pat să lovească solul. Textul s-a îmbinat superb cu materialul creat la repetiții, și Janežič l-a amestecat subtil într-un întreg bogat și stratificat, care adaugă o altă viziune la nenumăratele versiuni ale lui Don Juan și donjuanismului, și vorbește în particular de bucuriile, speranțele, temerile și suferința noastră. Aici și acum.
„Când are loc teatrul, nu are loc doar pentru cineva, ci pentru toți oamenii care sunt în acel spațiu în timpul acela. Dintr-o dată, suntem cu toții în relație cu un eveniment sau problemă, cu ceva care a fost declarat sau care s-a prăbușit la pământ. Suntem cu toții conectați la un moment dat prin faptul că fiecare din noi își stabilește o atitudine față de ceea ce se întâmplă. Prin urmare, dacă se creează impresia unei alianțe, este bine.” (Tomi Janežič, regizor)
Tomi Janežič (n.1972) este un regizor de teatru sloven premiat, profesor și psihoterapeut în psihodramă. Este interesat în mod special de tehnicile actoricești, psihodrame și analiza de grup folosite în teatru. De asemenea, este unul dintre fondatorii și directorul artistic al Studioului pentru Cercetare a Artei Interpretării care își desfășoară activitățile mai cu seamă la Centrul de lucru Krušče pentru Cercetare, Creație, Rezidență și Educație în Slovenia.

Autor: Simona Semenič
Regie: Tomi Janežič
Dramaturgie: Tomi Janežič
Scenografie: Branko Hojnik
Selecție muzicală: ustvarjalci predstave
Design costume: Marina Sremac
Design sonor: Silvo Zupančič
Design iluminat: David Cvelbar, Tomi Janežič
Asistent regizor: Mirjana Medojević, Daniel Day Škufca
Asistent de scenografie: Aleksander Vujović
Video: Dušan Ojdanič
Make-up artist: Nathalie Horvat
Consilier de dicție: Mateja Dermelj
Regizor de scenă: Gašper Tesner

Procesul creativ a fost inspirat de mitul lui Don Juan. Text suplimentar conceput de ansamblu.
+18
Durata: 10 ore, 4 pauze
Spectacol jucat în slovenă, cu supratitrare în română, maghiară, engleză

 

21:00, Atelierul de pictură

Richard al III-lea se interzice

Teatrul Szkéné din Budapesta (UNGARIA)

Cum denaturează frica? Și cum se manifestă dorința de a se conforma? Cum e instinctul de supraviețuire? Cum spunem adevărul fără să ne rănim pe noi înșine, pe cei dragi, oportunitățile noastre, slujbele noastre, carierele noastre? Este posibil să se împace libertatea interioară, esențială pentru creație, cu o lume ai cărei conducători nu măsoară decât obediența absolută, loialitatea și executarea nechibzuită. “Ori ești cu noi, ori nu exiști.” Ce se întâmplă atunci? Este Richard al III-lea interzis? Și dacă este interzis, cine îl interzice de fapt? (Szikszai Rémusz)

Text de: Matei Vișniec
Regie: Szikszai Rémusz
Scenografie: Cziegler Balázs
Costume: Kiss Julcsi
Traducerea: Patkó Éva
Dramaturg: Szikszai Rémusz
Designer de păpuși: Hoffer Károly
Coregraf: Újvári Milán
Lumini: Mervel Miklós
Sunet: Molnár Péter
Asistent de regie: Vincze Petra

Cu: Mucsi Zoltán, Kaszás Gergő, Nagypál Gábor, Bánfalvi Eszter, Fodor Tamás, Szikszai Rémusz, Újvári Milán, Barabás Anita, Jessica Simet, Horváth István, Váth Máté, Egyed Bea, Szász Dániel, Szilvási Anna
Totdeauna cu noi: Huszár Zsolt

Piesa a fost produsă cu sprijinul Agenției de Teatru și Literatură HoFra.
Durata: 2 ore, fără pauză
Spectacol jucat în maghiară, cu supratitrare în română și engleză

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută