Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

TESZT 2022 – Ziua 7

18:00, Piața Libertății

O singură răsuflare

Les 3 Plumes (FRANȚA)

Pandemia COVID-19 ne-a forțat la o grea izolare luni întregi. În momentul de față, urgența, nevoia și dorința de a ne întâlni din nou sunt foarte puternice. Iată de ce O singură respirație sporește ascultarea și adunarea, nefiind concepută ca un “împreună” dictatorial și uniformizant, ci ca o entitate multiformă, în care autonomiile fiecăruia se întâlnesc în dorința de a “merge împreună”, dar nu în același fel.
Această lucrare se bazează pe sensibilitate, nuanțe, ascultare. Într-un singur suflu. Un suflu pe care, în această perioadă, trebuie să-l acoperim pentru a ne proteja pe noi și pe ceilalți, ce poate fi un vehicul inconștient de contagiune, dar care este și un instrument fundamental pentru a dansa împreună.

Linia de cercetare a lui Marco Chenevier investighează relația dintre cetățeni și plăcerea lor față de operele de artă, postura publicului și a artistului, și relația de putere care apare între ele. El folosește o cutie de instrumente pentru a deconstrui forma convențională a show-ului, pentru a identifica pietrele de temelie ale spectacolului live, și pentru a pune experiența publicului în centrul lucrării. În prezent, este co-director al festivalului internațional T*Danse – Danse & Technology – al Noului Dans din Aosta.

Echipa creativă:
Marco Augusto Chenevier – coregraf și dansator
Alessia Pinto – dansator
Océane Delbrel – dansator

Durata variază – spectacolul este rezultatul unui workshop organizat în timpul TESZT-ului.
Spectacol non-verbal.
Acces liber

 

20:00, Opera Square

Moby Dick

Teatro dei Venti (ITALIA)

Piața este goală, atârnând, ținându-și respirația. O voce profundă și strămoșească răsună de departe: douăzeci de marinari, douăzeci de bărbați, douăzeci de suflete bat butoaie mari de lemn pe o căruță în mișcare. Sunetul acesta sfâșie aerul și tremură. Ritmul său marchează munca echipajului. Odată ajuns în piață, căruța ară pavajul. Muzica se aude din ce în ce mai mult. Cei doi dușmani se vor întâlni în cele din urmă față în față pentru bătălia finală: Ahab și Balena Albă. Omul împotriva naturii, marmura, necunoscutul, zeul pierdut, teama care țipă din abis: Moby Dick.

Acest spectacol-eveniment este conceput pentru medii urbane, punând în scenă nava căpitanului și obsesia lui de a găsi Balena Albă, cu mașini de teatru uriașe și o companie de 20 artiști, incluzând actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni. Spectacolul se bazează ușor pe romanul lui Herman Melville, Moby Dick. Teatro dei Venti continuă cercetarea sa în medii urbane cu un spectacol de stradă care face legătura cu comunitatea și cu temele unui clasic al literaturii universale.
Spectacolul a câștigat premiul “Ubu 2019” pentru cel mai bun decor și premiul “Rete Critica 2019” pentru proiect/organizație.

Concept și regie: Stefano Tè
Adaptare literară pentru piesa de teatru: Giulio Sonno
Consultanță regie: Mario Barzaghi
Muzica este compusă de Luca Cacciatore, Igino L. Caselgrandi și Domenico Pizzulo, interpretată live de Alex Ascione (saxofon), Domenico Pizzulo (chitară și sintetizator), Igino Luigi Caselgrandi (tobe și percuție);
Costume: Teatro dei Venti, Beatrice Pizzardo
Design lumini: Alessandro Pasqualini
Tehnician lumini: Stefano Cane
Sunet: Luigi Pascale
Scenografie: Dino Serra
Proiect și construcție: Dino Serra, Massimo Zanelli

Asistent regizor: Danilo Faiulo
Manager Turneu: Daphne Pasini

Cu: Alessio Boni, Oxana Casolari, Marco Cupellari, Alfonso Dominguez Escribano, Federico Faggioni, Francesca Figini, Davide Filippi, Mara Lambriola, Hannes Langanky, Giovanni Maia, Iona Petmezakis, Irene Raccanelli, Cesare Trebeschi, Amalia Ruocco, Antonio Santangelo, Davide Tubertini, Elisa Vignolo.
Spectacolul este co-produs de Festivalul Klaipeda Sea (Lituania), realizat cu sprijinul Regiunii Emilia-Romagna, Municipiului Modena, Fundației Modena, cu contribuția municipiului Dolo (VE) în parteneriat cu Asociația Echidna.

Proiectul a fost realizat datorită parteneriatului cu ATER Fondazione.

Durata: 50 min
Spectacol jucat în italiană, cu traducere în română, maghiară și engleză.
Acces liber.

 

22:00, Atelier Pictură

Concert Rock

Vrooom (SERBIA)

Vrooom este o trupă sârbă de rock electronic formată în martie 1997, care a început să cânte în cluburile din Belgrad folosind un sunet unic (două voci, chitară, acordeon, bas, tobe electronice și acustice) pentru a îmbina muzica de cabaret cu melodiile Balcanilor și ritmurile contemporane ale Occidentului (tehno, drum’n’bass, trip-hop.). Au înregistrat cinci albume și au creat muzică pentru mai mult de 50 de spectacole de teatru, unele interpretate live – incluzând “Jami district” (invitat la TESZT în 2018).

Autori: Marko Grubić (muzică), Milena Bogavac (text)
Interpreți: Tamara Radovanović (voce), Ana Vučić (voce), Katarina Popović (voce),
Nebojša Brdarić (flaut, zurla, duduk), Vladimir Marinković (tobe), Marko Grubić
(chitară bas, electronică)

Durata: 80 min
Concert rock

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută