Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

TESZT 2022 – Ziua 2

17:00, Curtea Garnizoanei

Je suis Giselle

Asociația Unfold Motion Timișoara (RO)

”Je suis Giselle” propune refacerea într-o manieră diferită a baletului romantic ”Giselle” (actul I) prin distribuirea unui bărbat în rolul principal (alături de alte două interprete) și transpunerea în manieră contemporană a subiectului prin prisma temelor comune care sunt valabile și astăzi în societatea noastră.

Procesul interior al maturizării individului se prezintă prin subiecte precum: influența copleșitoare a părinților asupra copiilor, diferențele de clasă socială, impactul opiniei publice asupra individului, fragilitatea psihologică și lipsa de experiență/naivitatea. Performerii răspund, prin personajul Giselle, la întrebări precum: Cum transmiți sentimentul că ești izolat și singur printre cei mulți și apropiați? Cum te confrunți cu opiniile celor din jur? Cum te lupți pentru cineva care lipsește? Cum îți exprimi dragostea în absența persoanei iubite?
Coregrafia: Lavinia Urcan
Cu: Denisa Coropcă, Alexandru Pîntea, Beatrice Tudor
Muzica: Ovidiu Zimcea
Scenografia: Noiseloop Studio
Costume: Florin Breje, Victoria Rusu, Evelina Tănasie

Durată: 40 min
Spectacol nonverbal
Acces gratuit

 

18:00, Foaierul Teatrului Maghiar de Stat

Lansare de carte: Tragedia omului, volum editat de András Visky, 2020

Volumul rupe tradiția albumelor regizorale, prin intenția nedisimulată a editorului de a scoate de sub tipar o carte care să le servească inclusiv studenţilor în cadrul cursurilor de istorie contemporană a teatrului, respectiv, a literaturii. Acest obiectiv l-a ghidat pe autor și atunci când, ajutat de Demeter Kata, a compilat breviarul teatral al lui Silviu Purcărete prin juxtapunerea fragmentelor provenite din diferitele interviuri și declarații ale artistului. Ceea ce dă acestui frumos obiect literar creat de Timotei Nădășan o valoare deosebită sunt desenele și schițele legendare ale lui Silviu Purcărete din timpul repetițiilor, ele fiind prezentate public pentru prima dată. Crearea cărții nu ar fi fost posibilă fără sprijinul necondiționat, întotdeauna generos și atent al lui Attila Balázs, directorul Teatrului Maghiar de Stat Csíky Gergely din Timișoara.” (Visky András)
„Cartea documentează punerea în scenă a unei producții timişorene bazate pe poemul dramatic Tragedia omului – un fel de Faust maghiar clasic – al lui Imre Madách. Alături de jurnalul de repetiţii detaliat al lui András Visky, pot fi citite, totodată, descrierea exhaustivă, elegantă și senzuală a Melindei Mátyus, precum și un eseu-portret scris de George Banu, cunoscutul interpret al universurilor regizorale.

 

19:00, Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat

Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara (RO)

Reunite în jurul unei mese, personajele dezbat probleme de moralitate și conștiință: Există situații în care crima este justificată? Criminalul devine erou atunci când contextul îi justifică faptele? Viața unui animal este mai puțin valoroasă decât viața unui om? În același timp, textul scris de Adrian Sitaru explorează cât de mult este influențată realitatea fiecăruia, imaginarul și raționalul uman, de limbajul dobândit în copilărie și cuvintele folosite.
“Limitele limbajul mele sunt limitele lumii mele” – Ludwig Wittgenstein

Adrian Sitaru (n. 1971) este unul  dintre cei mai de succes regizori ai Noului Cinema Românesc, fiind autorul unor filme multipremiate precum „Valuri”, „Din dragoste cu cele mai bune intenții”,  „Domestic”, ” Ilegitim”, “Artă”. În anul 2018 a montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca spectacolul „Ilegitim”, în care a apelat în premieră la tehnologia realității virtuale.

Regia și scenariul: Adrian Sitaru
Decorul și costumele: Velica Panduru
Asistent scenograf: Sabina Reus
Director de imagine: Adrian Silișteanu
Video: Mona Szucsik, Sorin Mocan
Dramaturgia: Balázs Nóra
Muzica: Cári Tibor
Traducere de: Szabó Andor

Cu: Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Czüvek Loránd/Jancsó Előd, Vajda Boróka, Lanstyák Ildikó/Hegyi Kincső, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Barti Lehel András, Kiss Attila, Mátyás Zsolt Imre

Durata: 1 h 50 min
Spectacol jucat în limba maghiară cu supratitrare în română și engleză

 

21:00, Atelierul de pictură

History of Motherfuckers

Teatrul Național Bitola (Macedonia)

„Spectacolul nu este politic. Spectacolul este despre om și comunitate. Spectacolul este o luptă. Lupta oamenilor. Nimeni nu îl iubește pe Coriolanus. El este onest cu sine și sincer. Suntem în secret de acord cu tot ceea ce spune. Dar un lucru este clar. El nu este ca noi. El ne spune ceea ce nouă ne este teamă să ne spunem. Dacă ar fi un diplomat, folosind minciuni dulci și tandre, ca o prealabilă condiție pentru societatea democratică, nu am vorbi despre el. O minciună nu este nici dulce, nici tandră. Este sângeroasă și nemiloasă. În timp ce adevărul și sinceritatea sunt totuși condițiile artei adevărate.” (Urbán András, director)
„Germania nazistă îl va lăuda pe Coriolanus ca pe o piesă despre adevăratul lider (Hitler) care se opune oamenilor incapabili. Brecht îl vede ca pe o critică a zdrobirii democrației și o piesă care susține credințele sale socialiste. În orice caz, Coriolanus spune povestea democrației și statului. Nașterea statului care folosește legea pentru a plasa individul deasupra legii. Tragedia lui Coriolanus este și tragedia omului, a întregii societăți și a națiunii. Națiunea este unită pentru totdeauna și numai prin existența unui dușman exterior. Nimic mai mult.” (Vedrana Božinović, dramaturg)

Proiect de autor: Urbán András
Director: Urbán András
Dramaturg: Vedrana Božinović
Cântec “Jas sum protiv demokratija” compus de Sandra Gribovska
Scenografia: Valentin Svetozarev
Designer costume: Blagoj Micevski
Compozitor: Irena Popović Dragović
Sunet: Nikolche Terzievski
Lumini: Goran Petrovski
Regizor: Miroslav Lazarevski
Sufleur: Gordana Mihajlovska
Actori: Ivan Jerchich, Sonja Mihajlova, Viktorija Stepanovska-Jankulovska, Sandra Gribovska, Nikola Projchevski
Muzicieni: Aleksandar Dimovski, Slavcho Jovev

Durata: 1h30min
Spectacol în macedoneană, supratitrat în română, maghiară și engleză
+16

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută